Obrovský zvrat v Markíze: Končí sa jej seriálový pilier, finále môže prísť rýchlo

Radovan Vávra | 16.05.2022 07:00
oteckovia, Foto:
Koniec jednej seriálovej éry. Markíza končí s Oteckami.
To, o čom sa už dlhšie špekulovalo, sa teraz oficiálne potvrdilo. Denný seriál Oteckovia sa definitívne konči na obrazovkách Markízy. Jeho televízna púť trvala päť rokov.
legends of tomorrow, Čítajte aj Bolo načase! Jedna z najväčších seriálových blbostí súčasnosti to má zrátané

Oteckovia boli v prvých rokoch svojho vysielania doslova fenomén. Markíza bola v podvečernom slote neporaziteľná niekoľko rokov. Výkon seriálu sa v najlepších časoch pohyboval medzi 10 – 12% sledovanosťou, niekoľkokrát zažil extrémne rekord nad 13%. Stabilne dosahoval 30% podiel na trhu v cieľovke 12 – 54.

disney+, disney, Čítajte aj Disney+ tesne pred príchodom na Slovensko: Na konkurenciu útočí lákavou ponukou

Postupne čísla začali klesať, čo je úplne prirodzený proces, každý seriál má svoju životnosť. Aktuálne sa výkon seriálu pohybuje na polovičných hodnotách z čias, keď na vrchole slávy. Zlom nastal začiatkom tohto roka, keď prvenstvo na trhu prebrala Jojka so svojou podvečernou šou Bez servítky, pričom je jednotkou v oboch cieľovkách.

Už v tom čase sa začala v kuloároch špekulovať o možnom blížiacom sa konci denného seriálu. Markíza sa mala začať obzerať po možnej náhrade. Podvečerný slot je pre každú televíziu mimoriadne dôležitý, pretože tvorí nábeh diváckej krivky pred spravodajstvom. Stanice sa snažia v tomto čase prinášať sledované programy.

lets dance, Čítajte aj Slovensko sa opäť roztancovalo! Let's Dance je totálnym jarným triumfom Markízy
Definitívny koniec Oteckov Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky

„Rodinný seriál Oteckovia po svojom štarte v januári 2018 spôsobil na Slovensku doslova ošiaľ a zaradil sa k najväčším televíznym fenoménom poslednej dekády. Niekoľko rokov bol silným pilierom podvečerného vysielania TV Markíza, zbieral televízne ocenenia a prekonával rekordy sledovanosti. Seriál dospel do svojho finále, pre divákov však máme pripravené ešte jedno prekvapenie. Ďakujeme všetkým fanúšikom seriálu za priazeň, veľmi si ju vážime,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova.

O aké prekvapenie ide, televízia mlčí. Či to bude špeciálny film, ktorý definitívne uzavrie dej seriálu alebo záver seriálu rozplánuje do viacerých špeciálnych častí, sa teraz nevie. Rozhodnutie o konci prichádza pomerne rázne, dá sa predpokladať, že tvorcovia neboli na tento scenár úplne pripravení a budú potrebovať čas na prípravu rozlúčkových scenárov.

Pôvodne to vyzeralo tak, že Oteckovia prežijú s divákmi celý rok 2022 a Markíza ich televíznu púť ukončí koncom roka. Všetko nasvedčuje tomu, že úplne posledné časti sa dostanú do programu ešte pred letnou pauzou.

Denný seriál Oteckovia sa začal na obrazovkách Televízie Markíza vysielať od 1. januára 2018 v podvečernom slote o 17:55, ktorý si zachoval až dodnes. K dnešnému dňu bolo natočených 772 epizód rozdelených do piatich sérií. Seriál Oteckovia je inšpirovaný čilskou predlohou, ktorá je adaptáciou pôvodného argentínskeho formátu.

Seriál odštartoval so štvoricou oteckov v zložení Marek Fašiang, Braňo Deák, Vlado Kobielsky a Filip Tůma. Neskôr sa ich štvorica rozrástla o ďalšieho člena – Jána Koleníka, ktorý neskôr seriál opustil. Koncom minulého roka sa pôvodná štvorica rozpadla a stopku prekvapujúco dostal Deák spolu so svojou seriálovou rodinou, skončil aj Roman Polák. Následne Deáka angažovala Jojka do svojej novinky Hranica, kde svoje nové miesto našiel aj Polák.

Na začiatku novej, piatej série sa v príbehu Oteckov objavila celkom nová rodina Veselých. Ďalším Oteckom bol David Žulčák, ktorý bol hlavou hudobníckej rodiny.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ