Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Posledná superdebata pred voľbami: Státisíce divákov a odstúpenie ďalšieho kandidáta z boja o Prezidentský palác

Prezidentská kampaň pred prvým kolom volieb vyvrcholila takmer štvorhodinovou superdebatou.

21.03.2024 10:40 , aktualizované: 12:30
debata (7)
Príchod kandidátov do superdebaty RTVS
Video

Poslednú predvolebnú superdebatu, v ktorej sa stretli všetci prezidentskí kandidáti, odvysielala v stredu večer Jednotka a RTVS :24. Moderátormi debaty boli Marta Jančkárová a Marek Makara.

Všetci desiati kandidáti na post hlavy štáty mali k dispozícií rovnaký časový limit 16 minút na odpovede na otázky moderátorov. Témami diskusie boli prezidentské kompetencie, menovanie šéfa SIS, fungovanie RTVS, vojna na Ukrajine i zahranično-politická orientácia Slovenska.

Naši ľudia, OUR PEOPLE, film Čítajte aj Seriál o vražde Jána Kuciaka: Na Slovensku ho nechce ani jedna televízia, podporu získal v zahraničí

Takmer štvorhodinový priamy prenos si na Jednotke pozrelo 413-tisíc divákov starších než 12 rokov. Jednotka mala v čase vysielania sledovanosť 9 % a podiel na trhu 26,9 % v tomto univerzálnom publiku. Na spravodajskom okruhu RTVS :24 si ju pozrelo ďalších 93-tisíc divákov pri trhovom podiele 6 %. Diskusiu tak celkovo na oboch televíznych okruhoch v priemere sledovalo vyše pol milióna divákov (506-tisíc) s podielom na trhu až 32,9 % v cieľovej skupine 12+ a celkovo zasiahla vyše milióna divákov (1,022 mil.).

„Počas takmer štvorhodinovej debaty sa pritom sumárna sledovanosť väčšinu času držala nad polmiliónovou hranicou, pričom okolo 21:00 dokonca atakovala hranicu 600-tisíc divákov. V rámci demografie jemne prevažovali starší diváci, diváci z väčších miest a diváci s vysokoškolským vzdelaním, ale celkovo išlo o demograficky vyrovnané publikum z celého Slovenska,“ uviedol Filip Púchovský z RTVS.

Sledovanosť superdebaty prekonal pondelkový duel dvoch najhorúcejších kandidátov na post hlavy štátu – Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka, ktorí sa v priamom debatnom dueli stretli vôbec prvý raz. Diskusiu odvysielala v pondelok TV Markíza. Pri obrazovkách bolo až 632-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, pričom aspoň na tri minúty si reláciu zaplo 875-tisíc divákov. Duel sa stal najsledovanejším programom tohto roka.

pellegrini, kovačič, korčok Čítajte viac Ostro sledovaný duel Pellegrini vs. Korčok: Súboj kandidátov zvalcoval televízne obrazovky

Deväť prezidentských kandidátov

O Prezidentský palác napokon zabojuje deväť kandidátov, Róbert Švec na konci superdebaty v priamom prenose oznámil, že odstupuje z boja o post prezidenta a podporil Štefana Harabina. Na rovnaký krok vyzval aj ďalších kandidátov, ktorí o sebe hovoria, že sú pronárodní a proslovenskí, aby „v Prezidentskom paláci nesedela Čaputová v okuliaroch“. Rovnaký krok spravil aj Andrej Danko, ktorý sa už v pondelok oficiálne vzdal kandidatúry a podporil Harabina.

Plynie predvolebné moratórium

Volebná kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb na Slovensku sa skončila, plynie volebné moratórium. Počas neho nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň, zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet. Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca, prípadné druhé kolo v sobotu 6. apríla 2024. Prezidentský mandát Zuzany Čaputovej sa skončí 15. júna 2024.

Voľba prezidenta Slovenskej republiky:

  • Právo voliť prezidenta SR majú občania, ktorí majú právo voliť do Národnej rady SR, čo je približne 4,33 milióna občanov SR.
  • Za prezidenta je zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov. V prvom kole to znamená viac ako polovicu všetkých oprávnených voličov, nielen viac ako polovicu platných hlasov zúčastnených voličov.
  • Ak v prvom kole volieb nezíska ani jeden kandidát potrebnú väčšinu, koná sa do 14 dní druhé kolo. Do druhého kola postupujú dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole najvyšší počet hlasov. Víťazom druhého kola je kandidát, ktorý získa viac hlasov.
  • Tá istá osoba môže byť zvolená za prezidenta najviac v dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #predvolebná debata #sledovanosť TV #prezidentské voľby 2024