Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Moderné priestory, kreatívne možnosti: Bratislavské kreatívne centrum RTVS predstavilo špičkové pracoviská

RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum Arténa. Vybudovalo ho z eurofondov.

15.03.2024 06:00
Ľuboš Machaj Foto:
Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj na otvorení kreatívneho centra RTVS Arténa v Bratislave.
debata (1)
šimkovičová, taraba, danko, Čítajte viac Taraba: RTVS riadi bezdomovec zasypaný exekúciami, spravodajstvo nás nezaujíma. Danka niekto nazval "debilom"

Kreatívne centrá RTVS na Slovensku postupne otvárajú svoje brány. RTVS vybudovala svoje kreatívne centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach a práve bratislavské centrum, v utorok 12. marca 2024, sprístupnilo svoje priestory a prestrihlo pásku. Symbolicky tak ukončilo projektovú fázu a spustilo aktivity zamerané na podporu audiovizuálnej tvorby a zvýšenie zamestnanosti v kultúrnom a kreatívnom priemysle.

Na vybudovanie bratislavského kreatívneho centra získala RTVS takmer 10 miliónov EUR ako nenávratný finančný príspevok z eurofondov – Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), prioritnej osi 3 Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá je v gescii ministerstva kultúry.

Ľuboš Machaj Čítajte viac Reakcia riaditeľa RTVS: Zákon má jasný cieľ, zmocniť sa nezávislého verejnoprávneho média a podriadiť ho vládnej moci
RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum... Foto: RTVS
Otvorenie kreativneho centra RTVS Artena v Bratislave RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum Arténa.

Kreatívne centrum Arténa vzniklo rekonštrukciou a modernizáciou bývalých štúdií a zvukových laboratórií RTVS postavených v polovici 20. storočia a nachádza sa na viacerých podlažiach s celkovou úžitkovou plochou vyše 1.700 m2. Rozsiahle stavebné práce, aj z dôvodu pandémie, sa realizovali viac ako 2 roky

Zamerané je na poskytnutie infraštruktúry a komplexných služieb pre kultúrny priemysel v oblasti audiovízie s potenciálom prerastania do ostatných sfér kultúrnej a kreatívnej oblasti. Okrem služieb pre členov a návštevníkov je jeho úlohou aj podpora v oblasti zamestnania a samozamestnania sa a tiež podpora dopytu po kreatívnom talente.

RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum... Foto: RTVS
Kreativne centrum RTVS Artena v Bratislave RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum Arténa.

V novo zrekonštruovaných priestoroch sa nachádzajú špičkovo vybavené audiovizuálne pracoviská zamerané na vzdelávanie, prácu a experimentovanie s najmodernejšími technológiami. Pre študentov, mladých tvorcov, ale aj renomovaných odborníkov vznikol v Mlynskej doline unikátny priestor, ktorý dokáže konkurovať mnohým svetovým štúdiám.

FILM LABY prinášajú možnosť úpravy filmov, mix zvuku a kontrolnej projekcie na jednom mieste v najvyššej kvalite DOLBY Atmos. TV LAB s experimentálnym TV štúdiom je spolu s ostatnými TV štúdiami Artény ako prvý na Slovenku realizovaný v IP štandarde s komplexným IP reťazcom vrátane kamier. MEDIA LAB tvoria pracoviská so špičkovými strižňami a grafickými pracoviskami, ktoré privítajú nie len redaktori, filmári, ale aj grafici, či animátori. Pre členov KC bude k dispozícii zasadačka, či 15-miestna školiaca miestnosť s 8K projekciou a zvukom Dolby Atmos.

RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum... Foto: RTVS
Kreativne centrum RTVS Artena v Bratislave RTVS otvorila v Bratislave kreatívne centrum Arténa.

Pozvaným hosťom sa prihovoril aj generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj, ktorý zdôraznil prínos kreatívnych centier pre slovenský kultúrny a kreatívny priemysel slovami: „Teší ma, že RTVS prostredníctvom kreatívnych centier významne prispeje k rozvoju kultúrneho a kreatívneho priemyslu na Slovensku.“ Slávnostného otvorenia sa zúčastnila aj ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #kreatívne centrum #Arténa