Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Televíznych divákov čaká veľká zmena: Prima pripravuje veľkú expanziu na Slovensko, zmení aj Prima PLUS

Do ponuky operátorov pribudnú nové české stanice.

26.02.2024 00:00
TV Prima Foto:
debata (2)

Televízna skupina Prima plánuje na Slovensku uviesť niekoľko svojich tematických staníc lokalizovaných pre slovenské publikum. Už v tomto roku by dve nové stanice – Prima Cool SK a Prima Love SK, mali nahradiť aktuálne ponúkané stanice Prima Cool a Prima Love.

televízor, ovládač Čítajte viac Slováci prídu o ďalšiu českú televíziu. ČT už poslala operátorom výzvu, tentokrát nemajú na výber

„Môžeme potvrdiť, že skupina Prima požiadala o licencie pre televízne vysielanie programov Prima Cool a Prima Love na Slovensku. O podrobnostiach k pripravovaným projektom budeme divákov včas informovať," povedala pre Mediaklik prednedávnom hovorkyňa skupiny Prima Gabriela Semová.

Tým sa však expanzia skupiny Prima na Slovensko nekončí. Podľa webu Mediaguru.cz sú v pláne až štyri stanice, okrem už spomenutých Prima Cool a Prima Love aj Prima Krimi a filmový kanál Prima Max. Tie patria na českom trhu k najsledovanejším tematickým staniciam skupiny Prima.

Čas nádejí finále Čítajte aj Čas nádejí: Trestuhodne premrhaný potenciál ukázať históriu, ktorú urgentne potrebujú spoznať všetci

Odštartovanie staníc Prima Krimi a Prima Max je naplánované na budúci rok. Lokalizované verzie by tak nahradili české tematické stanice skupiny Prima, ktoré sú v ponuke operátorov v súčasnosti. Česká televízna skupina zatiaľ viac informácií k zámerom s novými stanicami neuvádza.

Zmení sa aj Prima PLUS

Lokalizáciou českých tematických kanálov sa aktivity Primy na slovenskom trhu nekončia. Zmenou by mala prejsť aj stanica Prima PLUS, ktorá by sa premenovala na Prima SK. Dôvodom je zrejme okrem zjednotenia značky aj to, že súčasný názov stanice sa podobá na jej vlastnú streamovaciu službou prima+, ktorú spustila pred rokom. Okrem televíznych predpremiér na nej ponúka seriály a filmy z vlastnej i zahraničnej produkcie a tiež exkluzívne seriály vznikajúce pod značkou prima+ ORIGINALS.

Barbora Bezáková Čítajte aj Známou sa stala vďaka Druhej šanci, zaujala v seriáli Zrada. A teraz dostala šancu v Česku!

Prima PLUS je slovenským divákom dobre známa, Prima ju namiesto svojej hlavnej stanice spustila ešte v roku 2017. V programovej štruktúre sa nachádzajú pôvodné relácie vysielané na hlavnej stanici Prima. Seriálové novinky sa však dostávajú do vysielania s oneskorením o pár týždňov až mesiacov voči premiére na českej Prime. Podobný postup prichádza do úvahy aj v prípade štyroch lokalizovaných tematických staníc.

Obdobnou cestou postupovala aj česká Nova. Od roku 2016 pre slovenské publikum prevádzkuje len stanicu Nova International, na ktorej rovnako ponúka iba pôvodnú tvorbu českej Novy. Vysielanie svojich tematických staníc však na Slovensku zrušila, na rozdiel od Primy, ktorá svoje menšie stanice v ponuke slovenských operátorov ponechala.

Kauza vypínania českých staníc

Začiatkom minulého roka spory ohľadom šírenia vysielania českých televíznych staníc na Slovensku opäť ožili. Komerčné televízne skupiny Markíza a JOJ vyzvali operátorov, aby obmedzili vysielanie českých televíznych kanálov na Slovensku. Spoločnosť Orange výzvu akceptovala a jej zákazníci tak prišli o šesť menších staníc zo skupiny Prima (Prima Cool, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima Love a Prima Star), spravodajskú CNN Prima News a tiež ČT Šport a ČT D/Art.

Zámery skupiny Prima sú zrejme odozvou na tlak slovenských televíznych skupín, podľa ktorých nelegálnym šírením českých staníc u nás dochádza k poškodzovaniu ich podnikania a prichádzajú o reklamné príjmy.

Survivor Čítajte aj Február na Voyo: Toto všetko si stíhate pozrieť, kým sa skončí posledný zimný mesiac!

Televízie si zavedením špecializovaných kanálov chránia svoje autorské práva. Slovenské komerčné televízne skupiny zaviedli pre české publikum už pred rokmi výhradne stanice Markíza International a JOJ Family. Nahradili nimi svoje materské stanice, ktoré nemali pre český región potrebnú licenciu pre vysielanie zahraničných titulov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prima PLUS #blokovanie českých televízií