Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Český eDisk našiel dieru v systéme, pred Novou a Primou sa schoval na Seychely

Pred pár dňami sme vás informovali o víťazstve českých televízií, eDisk však už našiel spôsob, ako si so situáciou poradiť.

06.12.2023 09:00
tv, televízia, televízor, stream, streamovacia... Foto:
Začína sa veľký letný súboj seriálov.
debata (1)

České televízie Nova a Prima dlhodobo bojujú proti platformám, ktoré ponúkajú ich obsah na stiahnutie. Pred pár dňami sme písali o tom, že Asociácia komerčných televízií Českej republiky v tlačovej správe oznámila, že dosiahli úspech v protipirátskom boji. Vrchný súd v Olomouci potvrdil predbežné opatrenie vydané na návrh asociácie Krajským súdom v Brne.

Po novom majú eDisk.cz a Sledujteto.cz povinnosť neumožniť nahrávanie ani sťahovanie filmov a seriálov od Novy a Primy. Portál Lupa.cz však oznámil, že eDisk našiel spôsob, ako nariadenie obísť.

počítač, laptop, digitálne vzdelávanie Čítajte viac Veľké víťazstvo českých televízií: Platformy, ktoré ponúkali ich obsah na stiahnutie, dostali stopku

eDisk sa vzdať nechce

Zatiaľ čo Ulož.to de facto kapitulovalo a od začiatku decembra funguje už len ako cloudové úložisko, eDisk sa odmietol vzdať. Potvrdzujúci rozsudok, ktorý teraz vyniesol Vrchný súd v Olomouci, pretože pred pár mesiacmi svoju firmu „odsťahoval“ na Seychely.

Ako prevádzkovateľa svojej českej, slovenskej a únijnej verzie teraz uvádza firmu Fine Horizon Holdings Corp Limited s úradným sídlom na Revolution Ave v hlavnom meste Victoria na ostrove Mahé. Nenápadná budova je už roky populárna u firiem z celého sveta ako administrativne sídlo, opakovane se vyskytuje napríklad v dokumentoch z Panama Papers. Pod firmu spadá aj vlastníctvo domén. Spomínané televízie aj asociácia o týchto krokoch vedia a považujú ho za neférové, je však otázne, čo s tým vedia robiť.

žena, počítač Čítajte viac Podvodníci majú novú metódu: Firmy by si mali dávať pozor, na čo klikajú ich zamestnanci

Súd uznal, že tieto platformy zarábajú na úkor spoločností, ktoré do tvorby a distribúcie autorských diel investujú nemalé peniaze. „Máme veľkú radosť, že súd potvrdil náš právny názor, že nejde pripustiť, aby iní súťažiaci aktívne umožňovali, podporovali a rozvíjali podnikanie založené na získavaní majetkového prospechu z konania ich používateľov, ktoré je však založené na masívnom porušování cudzích autorských majetkových práv. Súd pritom vzal za preukázané, že tým môže byť obom televíznym skupinám spôsobená ujma spočívajúca hlavne v odlive divákov, v rozdrobení a strate exkluzivity jednotlivých seriálov, zníženiu záujmu o nimi ponúkané videotéky, ale tiež v znížení príjmov z reklamy a zisku z predplatného za služby na vyžiadanie,“ doplňuje právna zástupkyňa Asociácie komerčných televízií Dana Ondrejová z advokátskej kancelárie Legato.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Nova