Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Veľké víťazstvo českých televízií: Platformy, ktoré ponúkali ich obsah na stiahnutie, dostali stopku

České televízie Nova a Prima bojujú proti platformám, ktoré ponúkajú ich obsah na stiahnutie.

02.12.2023 00:00
počítač, laptop, digitálne vzdelávanie Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Legendárne Ulož.to pozná väčšina ľudí na Slovensku. Mnohí tam dlhé roky sťahovali filmy, seriály či e-knihy. Tento týždeň stránka oznámila, že po novom si budú môcť ľudia stiahnuť len tie veci, ktoré na stránku sami nahrali. Web sa tak de facto stane len cloudovým úložiskom.

Dôvodom je nová európska legislatíva, označovaná ako DSA. Cloudové služby budú od 1.12.2023 dostupné len registrovaným používateľom. Súbory nebude možné zdieľať iným používateľom prostredníctvom odkazu ani inak.

ulozto Čítajte viac Legendárne Ulož.to čaká nepríjemná zmena: Väčšine ľudí bude nanič

Asociácia komerčných televízií Českej republiky teraz v tlačovej správe oznámila, že dosiahli úspech v protipirátskom boji. Vrchný súd v Olomouci potvrdil predbežné opatrenie vydané na návrh asociácie Krajským súdom v Brne. Po novom majú eDisk.cz a Sledujteto.cz povinnosť neumožniť nahrávanie ani sťahovanie filmov a seriálov od Novy a Primy.

Súd uznal, že tieto platformy zarábajú na úkor spoločností, ktoré do tvorby a distribúcie autorských diel investujú nemalé peniaze. „Máme veľkú radosť, že súd potvrdil náš právny názor, že nejde pripustiť, aby iní súťažiaci aktívne umožňovali, podporovali a rozvíjali podnikanie založené na získavaní majetkového prospechu z konania ich používateľov, ktoré je však založené na masívnom porušování cudzích autorských majetkových práv. Súd pritom vzal za preukázané, že tým môže byť obom televíznym skupinám spôsobená ujma spočívajúca hlavne v odlive divákov, v rozdrobení a strate exkluzivity jednotlivých seriálov, zníženiu záujmu o nimi ponúkané videotéky, ale tiež v znížení príjmov z reklamy a zisku z predplatného za služby na vyžiadanie,“ doplňuje právna zástupkyňa Asociácie komerčných televízií Dana Ondrejová z advokátskej kancelárie Legato.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Nova #Ulož.to