Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tri zlaté dukáty majú blízko k Perinbabe aj Popoluške, hovorí Čengel Solčanská o novej vianočnej rozprávke

RTVS uvedie na Štedrý večer novú vianočnú rozprávku Tri zlaté dukáty.

24.11.2023 06:00
Tri zlaté dukáty Foto:
Nová vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty režisérky Mariany Čengel Solčanskej.
debata

Diváci mohli jej prvú rozprávku Láska na vlásku vidieť pred deviatimi rokmi. Druhá, ktorú nazvala Zakliata jaskyňa, sa v kinách a na sviatočných televíznych obrazovkách objavila vlani. Tento rok sa režisérka Mariana Čengel Solčanská, autorka politických trilerov Únos a Sviňa a dobovej drámy Slúžka, vrátila k rozprávkovému žánru po tretí raz. Na Vianoce bude na Slovensku aj v Česku rozprávať príbeh o troch zlatých dukátoch.

pán profesor, Čítajte aj Koniec obľúbeného markizáckeho seriálu? Okolo novej série je podozrivé ticho

Nová rozprávka Tri zlaté dukáty pôvodne vznikala v réžii Stanislava Párnického, po jeho úmrtí ju dokončila Mariana Čengel Solčanská. Nadviazala na pôvodný autorský zámer nakrútiť štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom, ktorý sa neodohráva na kráľovskom dvore, ako je zvykom, ale v dedinskom prostredí, sviežo, nápadito a s ľahkosťou.

Režisérke Mariana Čengel Solčanská (v strede)... Foto: RTVS
Tri zlaté dukáty Režisérke Mariana Čengel Solčanská (v strede) pri nakrúcaní rozprávky Tri zlaté dukáty.

Pre režisérku je v tomto žánri nepostrádateľný predovšetkým humor. „Ale až teraz, do tretice, sa mi ním podarilo nešetriť,“ hovorí. „Júlia prichádza z obdobia feudalizmu, keď všetka pôda patrila šľachte a panovník bol bohom pomazaný absolutistický vládca. A stretne sa s mládencom, ktorý sa narodil dávno po zrušení nevoľníctva a využíva výdobytky priemyslovej revolúcie. A to je zábavný stret,“ približuje príbeh Troch zlatých dukátov.

K televíznym Vianociam neodmysliteľne patria české Tři oříšky pro Popelku a slovenská Perinbaba. Ku ktorému príbehu majú Tri zlaté dukáty bližšie? „Folklórnosťou k Perinbabe a humorom k Popoluške,“ hovorí Čengel Solčanská.

Tri zlaté dukáty Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Nová vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty...

Na aký príbeh sa môžu diváci tešiť?

Rozprávka Tri zlaté dukáty prináša príbeh Juraja, pastiera oviec z malej dediny. V malej chalúpke sa tlačí s bratom Ondrom a jeho tehotnou ženou Zuzkou. Juraj však nie je len obyčajný dedinský pastier oviec, vďaka miestnemu učiteľovi je vzdelaný, vie čítať a písať, a to aj po anglicky. Tak sa u neho tomu z rôznych kníh, novín a časopisov dozvedá o svete, o nových vynálezoch a objavoch z počiatku 20. storočia. Jeho snom je cesta až do Ameriky, na čo však potrebuje peniaze, ktoré nemá kvôli zdieraniu zámockého pána Blažeja.

iveta, Čítajte aj Bude to úspech aj po druhýkrát? Jojka dotočila pokračovanie svojho najsledovanejšieho seriálu

Raz, keď sa jedna z jeho ovečiek zatúla k ruinám starého hradu, nečakane sa pred ním objaví tajomná slečna Júlia. Je krásna a tvrdí o sebe, že je majiteľkou miestneho veľkého panstva i so zámkom. Nesmie však nikomu povedať, že niekedy na začiatku 17. storočia ju na večnosť zakliala teta bažiaca po bohatstve a moci, ani o tom, kto a ako ju môže prekliatia zbaviť. Z minulosti si odniesla tri zlaté dukáty, z ktorých vždy jeden môže raz za sto rokov ponúknuť za vyslobodenie.

Pastier Juraj ju stretáva s posledným dukátom v dlani a Júlia dúfa, že to bude práve on, komu sa ju podarí odkliať, je jej poslednou šancou. Čo si však má chudobný, ale moderný mladík, túžiaci po živote v Amerike, počať v roku 1900 s podivnou slečnou, ktorá nielen svojím správaním a myslením patrí do časov neskorej renesancie? Juraj zlatý dukát potrebuje, mohol by si zaňho kúpiť lístok na loď do Ameriky. Namiesto toho mu začínajú problémy so záhadnou dievčinou z časov dávno minulých…

V hlavných úlohách sa predstavia mladí talentovaní a neopozeraní herci Katarína Krajčovičová a Ladislav Bédi. Diváci sa môžu tešiť aj na hviezdu dobového seriálu Dunaj, k vašim službám Lesanu Krauskovú. Výraznú rolu stvárňuje Jozef Vajda, ktorý sa predstaví v zápornej postave zatrpknutého starého človeka, ktorý žije sám a zdiera ľudí. V ďalších rolách budú účinkovať Marián Labuda, Juraj Hrčka či česká populárna herečka Jitka Čvančarová, ale aj herecký manželský pár Zuzana Norisová a Ondrej Kovaľ, ktorí však v rozprávke manželov hrať nebudú.

Tri zlaté dukáty uvedie Jednotka RTVS v premiére na Štedrý večer v hlavnom vysielacom čase (o 20:10 hod.). Predchádzať jej budú Tři oříšky pro Popelku (o 18:40 hod.) a nasledovať bude slovenská klasika Rysavá jalovica a Kubo (od 21:35 hod.).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Mariana Čengel Solčanská #vianočná rozprávka #Tri zlaté dukáty #Vianoce 2023