Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Hollywoodske štúdiá ponúkli hercom miliardu dolárov. Ako na tento návrh zareagovali štrajkujúci umelci?

Štrajk amerických hercov a scenáristov pokračuje, kríza ovplyvní celý svet.

18.07.2023 14:00
Hollywood Foto:
Ikonický nápis "Hollywood" na kopci nad americkým mestom Los Angeles.
debata (1)

Najväčšie filmové a televízne štúdiá tvrdia, že ponúkli hollywoodskym hercom viac ako jednu miliardu dolárov (890,5 milióna eur) vo forme vyšších odmien a lepších benefitov predtým, ako odborový zväz amerických hercov a televíznych a rozhlasových umelcov (SAG-AFTRA) minulý týždeň vyhlásil štrajk.

Matthias Settele Čítajte aj Končiaci riaditeľ Markízy: Dosiahli sme toho naozaj veľa. Nastal čas posunúť sa ďalej

Zväz producentov AMPTP, ktorý združuje najväčšie štúdiá a platformy ako Amazon, Apple, Disney, Netflix, Sony, Paramount, Warner Bros Discovery a NBCUniversial, uviedol, že SAG-AFTRA „pokračuje v nesprávnom popise vyjednávaní“.

Ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu

Štrajk vyhlásil zväz SAG-AFTRA minulý štvrtok. Stalo sa tak po tom, čo sa vyjednávači odborov nedohodli so štúdiami na novej kolektívnej zmluve. Tento krok prakticky znamená ochromenie hollywoodskeho zábavného priemyslu. K scenáristom sa totiž pridali herci, ktorí štrajkujú pre spory o platy a pracovné podmienky už vyše dvoch mesiacov. Odbory scenáristov (WGA) protest hercov podporili.

Herci i scenáristi sa usilujú o vyššie odmeny, lepšie podmienky poistenia alebo záruky týkajúce sa umelej inteligencie.

netflix, televízor, obývačka, oddych, televízia, tv, Čítajte aj Nenávidení tvorcovia Hry o tróny konečne predvedú, čo nakrútili pre Netflix: Bude z toho svetový megahit?

V hre je miliarda dolárov

„Dohoda, od ktorej SAG-AFTRA 12. júla odstúpila, má hodnotu viac ako jednej miliardy dolárov v podobe zvýšenia miezd, príspevkov na dôchodkové a zdravotné poistenie a obsahuje prvú ochranu svojho druhu počas trojročného obdobia výslovne s ohľadom na umelú inteligenciu,“ uviedla AMPTP vo vyhlásení. „Tvrdenie SAG-AFTRA, že sme nereagovali na potreby jej členov, je prinajmenšom neúprimné,“ dodala AMPTP.

Už skôr v pondelok SAG-AFTRA, ktorá zastupuje viac ako 160-tisíc hercov, kaskadérov a ďalších osôb, vydala pod názvom „Bojujeme za prežitie našej profesie“ podrobný zoznam svojich návrhov a údajných odpovedí štúdií.

SAG-AFTRA okrem iného uviedla, že požaduje 11-percentné všeobecné zvýšenie miezd v prvom roku platnosti zmluvy, aby sa vyrovnala inflácia. Odborový zväz uviedol, že štúdiá kontrovali ponukou piatich percent.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #štrajk scenáristov