Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

V Hollywode sa štrajkuje. Ohrozené sú nové seriály pre televízie aj streamovacie platformy

Hollywoodski scenáristi vstúpili do štrajku. Ovplyvniť to môže nakrúcanie nových sérií seriálov pre jesennú sezónu.

03.05.2023 06:00
Hollywood Foto:
Legendárny nápis Hollywood na jednom z kopcov v okolí Los Angeles.
debata
Geissenovci, Čítajte aj Televízna udalosť tejto jari je tu: Zvalcuje Jojka rebríčky sledovanosti?

V USA sa včera začal štrajk hollywoodskych scenáristov, ktorí sa s producentmi nedohodli na zlepšení finančných podmienok a ďalších zárukách. Od pondelkovej polnoci tak nepracuje 11500 tvorcov, ktorých zastupuje združenie filmových a televíznych scenáristov (WGA).

Štrajk podstatne spomalí prípravy na nakrúcanie nových seriálov a filmov. Už teraz je známe, že sa úplne zastaví nakrúcanie populárnych talk show, ako sú napríklad tie s moderátormi Jimmym Fallonom alebo Jimmym Kimmelom.

lady zika, Čítajte aj Ďalšia známa tvár "našla" Boha: Nevie sa dočkať, keď bude v nebi. Je členkou spolku ako bývalá herečka z Oteckov

Scenáristi naposledy štrajkovali pred pätnástimi rokmi, kedy ich protest trval 100 dní a kalifornskú ekonomiku stál dve miliardy dolárov. Veľmi dlho trval aj štrajk v roku 1988, keď scenáristi nepísali skoro pol roka.

Požiadavky scenáristov

Tentoraz WGA k štrajku pristúpilo po tom, keď ani po šiestich týždňoch nenašlo spoločnú reč so zástupcami filmových štúdií a streamovacích platforiem združených vo zväze producentov (AMPTP). Scenáristi okrem iného žiadajú vyššie odmeny, zvýšenie odvodov za zdravotné a sociálne poistenie, ale aj záruky ohľadom veľkosti tvorivých tímov alebo napríklad regulácie týkajúcej sa umelej inteligencie.

Podľa portálu Variety napríklad scenáristi odmietajú pracovať s textami vytvorenými umelou inteligenciou a chcú štúdiám zabrániť, aby používali ich scenáre ako zdroj pre ďalšie generické texty, ktoré by umelá inteligencia vytvárala. „Všetci scenáristi to vedia: Tieto spoločnosti zničili celé odvetvie. Obrali práve tých ľudí, scenáristov, ktorí im pomohli zbohatnúť,“ uviedlo združenie WGA.

Traf to!, Juraj „Šoko“ Tabaček Čítajte aj Boli 5 proti 5 za zenitom? Traf to má stále menej divákov, dole ťahá aj večerné Správy RTVS

Scenáristi tiež požadujú minimálnu početnosť televízneho personálu, ktorá by sa pohybovala od šiestich do dvanástich spisovateľov na reláciu v závislosti od počtu epizód. Tiež chcú mať garantovaný minimálny počet týždňov zamestnania za sezónu v rozmedzí od 10 týždňov do 52 týždňov. Štúdiá tieto návrhy odmietli, protiponuku však nepredložili.

Či a ako štrajk pocítia diváci, bude závisieť od toho, ako dlho bude trvať. Najskôr protest zasiahne talk show, ktoré sa vysielajú na dennej báze. Príprava na nakrúcanie seriálov alebo filmov sa spomalí, ale výrazný vplyv by štrajk mal len v prípade, ak by trval niekoľko mesiacov. Mohlo by to zdržať nakrúcanie nových sérií seriálov pre jesennú sezónu a dotlačiť televízie napríklad k tomu, že do programu zaradia viac reality šou alebo repríz. Menší vplyv bude mať štrajk na veľké streamovacie platformy, ktoré môžu výpadky nahradiť obsahom vytvoreným v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Hollywood #WGA