Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Koniec koncesionárskych poplatkov: RTVS upozorňuje na povinnosti

Koncesionárske poplatky budú od 1. júla 2023 zrušené.

20.02.2023 00:00
RTVS logo Foto:
debata (11)
Action Čítajte aj Lacný reťazec otvára prvú predajňu. Zákazníkov láka na súťaž, môžu vyhrať minútu nakupovania zadarmo

Koncesionárske poplatky sa po dvadsiatich rokoch zrušia. Zmena sa dotkne jedného milióna domácností a takmer 58-tisíc zamestnávateľov. Povinnosť platiť koncesie schválili poslanci parlamentu v piatok, 17. februára 2023, keď prelomili veto prezidentky. Hlavným príjmom RTVS bude po novom nárokovateľný príspevok zo štátneho rozpočtu.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac Poslanci prelomili veto prezidentky, koncesie sú minulosťou. Čo to znamená pre RTVS?

Zrušenie koncesionárskych poplatkov začne platiť od 1. júla 2023, do 30. júna 2023 však povinnosť platiť naďalej trvá. RTVS upozorňuje, že do tejto doby je platiteľom úhrady každá fyzická osoba evidovaná ako odberateľ elektriny v byte alebo v rodinnom dome, bez ohľadu na to, či domácnosť vlastní televízor alebo nie. Výška poplatku je 4,64 eura mesačne, poberatelia dôchodkových dávok sú od platenia oslobodení. Zamestnávatelia a živnostníci platia úhradu výlučne podľa počtu zamestnancov (3 a viac), nie podľa odberu elektriny či miesta výkonu práce.

Zároveň nezaniká ani prípadný dlh. Dlžník môže požiadať RTVS o splátkový kalendár na postupné uhradenie nedoplatku na minimálne tri, maximálne však 12 mesiacov. RTVS na zmenu upozorňuje na svojej stránke.

rodina, obývačka, televízia Čítajte aj Pred televízorom sedíme štyri hodiny denne. Oveľa viac ako Česi, ale menej ako Maďari

Koncesionárske poplatky:

  • Výška úhrady za služby verejnosti je už od roku 2003 v rovnakej výške 4,64 eura. Za dvadsať rokov sa nepodarilo presadiť ich zvýšenie ani o infláciu.
  • Poplatky pôvodne museli hradiť domácnosti, ktoré mali rádio alebo televíziu, pre problémy s ich vymáhaním sa v roku 2008 zaviedol tzv. zástrčkový zákon, podľa ktorého sú povinné uhrádzať poplatky všetky domácnosti, ktoré odoberajú elektrinu.
  • Od 1.1.2020 sú od platenia úhrady oslobodení poberatelia dôchodkov a dávok v hmotnej núdzi.
  • V súčasnosti tvoria koncesionárske poplatky asi 60 percent príjmov RTVS, ďalší výrazný podiel príjmov tvorí dotácia na základe zmluvy so štátom.
  • Zrušenie koncesionárskych poplatkov bolo na stole už koncom roka 2011, kedy parlament schválil ich zánik od januára 2013, ale po páde vlády Ivety Radičovej ich druhá vláda Roberta Fica zachovala.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #koncesionárske poplatky #financovanie RTVS