Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Voľby 2022: Televízie prinesú množstvo diskusií a prieskumov, na objektívnosť bude dohliadať regulátor

Televízie prinesú počas celého októbra rozšírené spravodajstvo, predvolebné diskusie aj analýzy výsledkov.

09.10.2022 06:00
SR voľby doplňujúce Sečovce Primátor KEX Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

V sobotu 29. októbra sa budú konať komunálne voľby (voľby do orgánov samosprávy obcí), ktoré budú prvý raz spojené s voľbami do VÚC. Voliť budeme primátorov, starostov a a poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev

Televízie prinesú počas celého októbra rozšírené spravodajstvo, predvolebné diskusie, ale aj priebeh hlasovania a analýzy výsledkov.

trojka, Čítajte aj Zásadné škrty v RTVS. Trojka definitívne končí, otázne sú osudy týchto relácií a moderátoriek

RTVS: 16 predvolebných diskusií

Telerozhlas pripravuje do vysielania od utorka 11. októbra celkovo 16 predvolebných diskusných relácií s kandidátmi na post predsedov samosprávnych krajov i primátorov krajských miest. „Na spravodajskom okruhu :24 sa budú vysielať každý deň od 19.50 hod,“ uviedol Stanislav Čačko zo sekcie komunikácie RTVS.

V deň volieb bude RTVS mapovať priebeh v televíznom spravodajstve na Jednotke a na :24 aj v prúdovom vysielaní, počas volebnej noci sa v televíznom i rozhlasovom vysielaní budú venovať zverejňovaniu priebežných výsledkov, spolu s ich analýzou i rozhovormi s úspešnými kandidátmi.

TV JOJ: Diskusie v novej spravodajskej televízii JOJ 24

Televízia JOJ začala s predvolebnými diskusiami prvý októbrový týždeň na novej spravodajskej televízii Joj 24. „Spolu prinesieme na JOJ 24 osem diskusií, jednu z každého kraja. Zároveň prinesieme predvolebnú diskusiu s kandidátmi na primátora Košíc (23.10.) a Bratislavy (25.10.),“ uviedla PR manažérka TV JOJ Lucia Tuhelová.

Pripomenula tiež vysielanie tzv. Župného dňa, počas ktorého od 10. októbra bude televízia mapovať v každom krajskom meste predvolebnú situáciu a vnímanie verejnosti. O programe počas volebného a povolebného dňa bude TV Joj ešte informovať.

TV Markíza: Diskusie v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu

Televízia Markíza sa bude venovať voľbám v spravodajských reláciách a každý piatok v poludňajších správach tiež zverejní výsledky prieskumu, ktoré hodnotia preferencie kandidátov na primátorov. „Na portáli tvnoviny.sk budeme v spolupráci s nadáciou Zastavme korupciu naživo vysielať diskusie s kandidátmi na primátorov postupne vo všetkých krajských mestách,“ uviedol šéfredaktor spravodajstva TV Markíza Tibor Mattyašovský.

Samotný priebeh volieb budú v poslednú októbrovú sobotu mapovať všetky regionálne štáby. „Výsledky volieb budeme mať počas volebnej noci naživo, teda tak, ako budú priebežne okrsky spočítavané, na stránke tvnoviny.sk,“ uviedol. V nedeľu 30. októbra odvysiela Markíza aj rozšírené vydanie diskusnej relácie Na telo, ktoré sa bude venovať výsledkom volieb, ich analýze i víťazným kandidátom.

TA3: Projekt volebných diskusií TA3 v regiónoch

Televízia TA3 pripravila pre divákov projekt volebných diskusií TA3 v regiónoch. „Spolu odvysielame 32 exkluzívnych volebných diskusií z unikátnych priestorov priamo v jednotlivých krajských mestách. Okrem diskusií s kandidátmi na predsedov samosprávnych krajov a s kandidátmi na primátorov krajských miest vysielame aj diskusie s kandidátmi niektorých menších okresných miest, prípadne obcí v jednotlivých krajoch,“ uviedla riaditeľka komunikácie TA3 Oľga Dúbravská. Séria debát sa začala na konci septembra a potrvá do 20. októbra.

Počas volebného dňa bude televízia monitorovať situáciu v regiónoch, od 20.00 hod. sa začne špeciálne volebné štúdio. V nedeľu (30.10.) od 07.00 hod. prinesie analýzy výsledkov i reakcie na ne. Od 11.00 hod. sa začne špeciálne vydanie relácie V politike.

jeseň, internet Čítajte aj Návštevnosť webov: Skokanom septembra sú televízne weby, rástli aj spravodajské portály

Trojtýždňová kontrola volebného vysielania

Špecializovaný monitoring zameraný na dohľad nad dodržiavaním zákonnej úpravy vysielania v čase volebnej kampane bude vykonávať Rada pre mediálne služby. Monitorovať bude štandardne vysielané spravodajské a publicistické relácie rozhlasových aj televíznych vysielateľov, ako i mimoriadne predvolebné diskusné programy.

Počas kampane bude monitorovať aj hlavné večerné spravodajstvo televízií Markíza, JOJ a TA3, rozhlasovú diskusiu rádia Expres Braňo Závodský naživo či tri programy Rádia Frontinus. Rada bude sledovať najmä dodržiavanie všeobecných povinností týkajúcich sa objektívnosti a nestrannosti programov a oddeľovania názorov a hodnotiacich komentárov od informácií spravodajského charakteru či zákazu nepovolenej formy politickej propagácie.

Volebné prieskumy a volebné ankety môžu vysielatelia do programu zaraďovať len do začiatku moratória, čiže do polnoci 26. októbra 2022. Prezentované pritom musia byť výsledky preferencií všetkých kandidátov, nielen vybraných. Predvolebné spoty musia byť na začiatku a konci zreteľne označené a oddelené od ostatných programov odvysielaním oznamu, že ide o platené vysielanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #spojené voľby 2022 #Rada pre mediálne služby