Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Dva seriály ročne, detský kanál či spoplatnenie Trojky. Kandidáti na šéfa RTVS predstavili svoje vízie

Mediálny výbor vypočul ôsmich kandidátov na post riaditeľa RTVS.

13.06.2022 13:00
RTVS kandidáti rezník Foto: ,
Na snímke kandidáti zľava Vladimír Seman, Peter Badač, Ivan Golian, Jaroslav Rezník, Daniel Živica, Tibor Búza, Ľuboš Machaj a Peter Janků počas verejného vypočutia kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS 13. júna 2022.
debata (5)

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá vypočúval kandidátov na post šéfa verejnoprávneho telerozhlasu. O post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa uchádza osem kandidátov: súčasný riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, bývalý programový riaditeľ RTVS Tibor Búza, bývalý vysoký manažér Orangeu Ivan Golian, bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu Ľuboš Machaj, riaditeľ mediálnej agentúry Daniel Živica, filmový producent Peter Badač, programový riaditeľ regionálnych televízií na východe Slovenska Vladimír Seman a dramaturg Peter Janků.

zväčšiť Predseda mediálneho parlamentného výboru... Foto: web NR SR
Kristián Čekovský Predseda mediálneho parlamentného výboru Kristián Čekovský na verejnom vypočutí kandidátov na riaditeľa RTVS.

Kandidáti mali na vlastnú prezentáciu 15 minút a ďalších minimálne 30 minút odpovedali na otázky výboru a komisie. Poradie, v ktorom prezentovali svoje programy, si vyžrebovali na začiatku híringu, ktorý začal s trištvrteho­dinovým oneskorením kvôli technickým problémom so streamom .

Richard Dírer Čítajte aj "Niečo by ste pre nás mohli urobiť," odkázal Gyimesimu moderátor na margo zákazu dúhových vlajok

Okrem členov mediálneho výboru im mohli klásť otázky aj členovia odbornej komisie zriadenej mediálnym výborom. Zastúpenie v nej mali experti z oblasti médií, akademickej obce, tretieho sektora, menšín i znevýhodnených skupín, medzi nimi aj generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák, predseda SAV Pavol Šajgalík či hovorca KBS Martin Kramara. Predsedom komisie je predseda mediálneho výboru Kristián Čekovský.

S akou víziou sa o post šéfa RTVS uchádzajú kandidáti? Uvádzame ich v poradí, ktoré si vyžrebovali pred verejným vypočutím.

Daniel Živica: Naučme RTVS lietať

zväčšiť Daniel Živica prezentuje na verejnom vypočutí... Foto: web NR SR
Daniel Živica Daniel Živica prezentuje na verejnom vypočutí svoju víziu riadenia RTVS.

Ako prvý predniesol svoju víziu Daniel Živica. Vo svojej prezentácii ponúka telerozhlasu zmenu, ktorá by ho preniesla do budúcnosti a dala by sa aj merať. Využiť pri tom chce svoje dlhoročné skúsenosti vrcholového manažéra v mediálnych agentúrach. Vybudovať by chce tiež digitálnu superplatformu, kde by sa budovala databáza streamingových služieb, podcastov a iných služieb, ktoré RTVS divákom poskytuje. Zamerať by sa chcel na špičkové živé prenosy najmä pri športových a kultúrnych udalostiach.

Čo sa týka financovania RTVS, nenavrhuje zásadné zmeny. Základ by mali tvoriť tri piliere ako doteraz: koncesionárske poplatky, zmluva so štátom a príjmy z reklamy. Doplniť by ich mali dva doplnkové piliere. Zvýšiť by sa mal podiel príjmov z onlinu a zo zdrojov EÚ, kde by chcel získať spolu 20–25 miliónov eur navyše.

Vladimír Seman: Skončime centristické riadenie RTVS

zväčšiť Vladimír Seman na verejnom vypočutí kandidátov... Foto: web NR SR
Vladimír Seman Vladimír Seman na verejnom vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS.

Programový riaditeľ regionálnych televízií na východe Slovenska Vladimír Seman vo svojom 15 minútovom vystúpení kritizoval centristické riadenie RTVS, kde až 95% zdrojov zostáva v Bratislave. Navrhuje zabezpečiť verejnoprávne služby aj prostredníctvom siete iných médií.

Konkrétne riešenia vo svojej prezentácii nepredstavil. V odpovediach na otázky poslancov uviedol, že navrhuje zriadenie ôsmich autonómnych regionálnych štúdií, ktoré budú aj v rámci spravodajstva viac reflektovať dianie v regiónoch.

Tibor Búza: Pravda je najvýznamnejšou komoditou dneška

zväčšiť Tibor Búza prezentuje svoju víziu rozvoja... Foto: web NR SR
Tibor Búza Tibor Búza prezentuje svoju víziu rozvoja telerozhlasu na verejnom vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS.

Vo svojom projekte kládol dôraz na spravodajstvo, ktoré podľa neho výrazné zaostáva za komerčnými televíziami. Myslí si, že RTVS by sa mal viac venovať zjednoteniu informačných tokov, najmä spravodajskému webu a mobilným aplikáciám, aby si diváci našli obsah na všetkých dostupných kanáloch a neodchádzali inam. Podľa Búzu spravodajský kanál RTVS momentálne nespĺňa štandardy 21. storočia a musí sa transformovať na moderný plnohodnotný kanál.

Zmeniť by chcel zameranie programových televíznych okruhov. Trojka by počas dňa vysielala programy pre deti a až večer reprízy z archívu pre seniorov, športový kanál by sa mohol zlúčiť so spravodajským kanálom :24. Jednotka by mala byť viac zameraná viac na mainstreamového diváka a prinášať dva seriály ročne. Pridať by chcel rómsky kanál, ktorý by malo zastrešiť košické štúdio.

V prípade financovania RTVS je zástancom koncesionárskych poplatkov, ďalšie zdroje by hľadal vo väčšom využití interných výrobných kapacít a optimalizácii výrobných procesov.

Peter Janků: Archív Trojky bude spoplatnený

zväčšiť Dramaturg Peter Janků prezentuje svoj program... Foto: web NR SR
Peter Janků Dramaturg Peter Janků prezentuje svoj program na verejnom vypočutí kandidátov na generálneho riaditeľa RTVS.

Peter Janků pôsobil ako dramaturg v slovenských televíziách a v Rádiu Devín. Svoj projekt oprel o to, že RTVS treba „ozdraviť“ a potlačiť súčasný biznis model financovania. Skritizoval princíp vedenia RTVS, kde dnes Slovenská televízia a Slovenský rozhlas v rámci jednej inštitúcie hospodária samostatne, a navrhol zmenu riadiacej štruktúry.

Koncesionárske poplatky by mali zostať zachované a zvyšovať sa cez nejaký valorizačný mechanizmus. Navrhol napríklad zrušenie reklamného obmedzenia pre šport alebo spojenie športového a spravodajského kanála do jedného programového okruhu. Archívny obsah Trojky by mal byť spoplatnený ako exkluzívny a bonusový obsah pre divákov. V prípade spravodajstva navrhol doplnenie o agentúrny typ správ bez informácií s emočným podtónom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #voľba generálneho riaditeľa RTVS #generálny riaditeľ RTVS