Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šarlatán liečil bohatých aj chudobných. Najoceňovanejší film minulého roka sa dostáva na obrazovky

Výnimočný príbeh inšpirovaný životom liečiteľa zabojoval aj o Oscara.

02.01.2022 06:00
Sarlatan Ivan Trojan Juraj Loj 01 Foto:
Vo filme Šarlatán stvárnil hlavnú úlohu Ivan Trojan, ako asistent liečiteľa Jana Mikoláška sa predstavil Juraj Loj.
debata (7)

„Ak som aspoň jednému človeku zo sto predĺžil život o jediný rok, potom mi vychádza, že som zachránil pre túto krásnu krajinu 40-tisíc rokov života,“ hovorí vo filme Šarlatán hlavná postava, Jan Mikolášek. Životopisný príbeh o českom liečiteľovi, ktorý nakrútila uznávaná režisérka Agnieszka Hollandová, ponúkne slovenská verejnoprávna televízia na Jednotke v nedeľu o 20.30.

januar hbo Čítajte aj Aké filmy prinesie január na HBO? Oscarové hviezdy aj legendárni animovaní hrdinovia v ľudskom svete

Podľa akademikov, ktorí udeľujú ocenenia Český lev, sa tento film stal suverénne najlepším filmom v marci tohto roka. Koproducentom je aj Slovensko, vo filme sa v jednej kľúčových úloh predstavil slovenský herec Juraj Loj.

Zábery z oceňovaného filmu Šarlatán Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Režisérka filmu Šarlatán Agnieszka Hollandová.

Okrem toho Šarlatán priniesol uznanie pre tvorcov aj v ďalších kľúčových kategóriách – ocenenie najlepšia réžia pre Agnieszku Hollandovú, najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe putovalo Ivanovi Trojanovi a soška za najlepšiu kameru išla Martinovi Štrbovi. Šarlatán sa dostal aj do užšieho výberu pätnástich filmov, ktoré zabojovali o prestížneho Oscara v sekcii zahraničných filmov.

Ide o filmové spracovanie strhujúceho príbehu, ktorý je inšpirovaný životom liečiteľa Jana Mikoláška. Muž, ktorý dostal darom výnimočné schopnosti, bol vyhľadávaný chorými ľuďmi z nižších vrstiev, ale aj poprednými osobnosťami spoločenského, kultúrneho a politického života.

Skriatok stv Čítajte aj Pamätáte si na tieto slovenské detské hviezdy? Niektoré zostali pri herectve, iné sa stratili z radaru

Nemal formálne lekárske vzdelanie, zo vzorky moču však dokázal diagnostikovať závažné aj bežné ochorenia a pomocou byliniek aj mnohé diagnózy liečiť. Popri tom ale musel bojovať s vlastnými démonmi. Okrem Ivana Trojana, ktorý si zahral hlavnú úlohu, sa vo filme predstavil aj jeho syn Josef Trojan ako liečiteľ Mikolášek v mladšom veku. Jeho pomocníka, s ktorým mal blízky vzťah, si zahral slovenský herec Juraj Loj. Scenár k filmu napísal uznávaný český autor Marek Epstein.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Loj #Agnieszka Holland #Ivan Trojan #šarlatán