Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Doteraz šlo o lásku, teraz pôjde o život. Dobový seriál Zlatá labuť prinesie na jeseň prekvapivé zvraty

Dejové linky opäť vychádzajú z reálnych historických udalostí.

11.08.2023 06:00
Zlatá labuť 2 Foto:
Rodina Kučerovcov v dobovom seriáli Zlatá labuť.
debata

Český dobový seriál Zlatá labuť slúžil ako predloha k slovenskému seriálu Dunaj, k vašim službám. Televízie Nova a Markíza ich odštartovali začiatkom tohto roka a na jeseň budú pokračovať v nových sériách.

top programy júla Čítajte aj Čo sme pozerali v júli? Novinky skončili pohromou, najviac zaujali české kriminálky

Televízia Nova uvádza seriál len jedenkrát do týždňa a na jeseň prinesie 17 nových epizód. Slovenskí diváci sa však môžu tešiť až na 40 nových epizód. Dunaj, k vašim službám bude Markíza aj na jeseň uvádza dvakrát do týždňa.

Oba seriály prinášajú na pozadí turbulentných udalostí prelomu tridsiatych a štyridsiatych rokov minulého storočia dramatický príbeh rodiny Kučerovcov, ktorá otvára luxusný obchodný dom (Zlatú labuť v Prahe, Dunaj v Bratislave) a osudy ľudí, ktorí sú s ním spätí.

Zábery z novej série seriálu Zlatá labuť:
Zábery z novej série seriálu Zlatá labuť Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Dobový seriál Zlatá labuť uviedla televízia...

Príbeh seriálu Zlatá labuť sa začal v marci roku 1939, keď nemecké vojská prekračujú československú štátnu hranicu a v českých krajinách je vyhlásený Protektorát Čechy a Morava. V prvej sérii šlo hrdinkám a hrdinom hlavne o lásku a šťastie. Teraz im pôjde doslova o život. Dej sa posúva do ešte zložitejšieho obdobia leta roku 1939 a obľúbení hrdinovia prežijú ťažké časy. Kľúčovým motívom sa stáva spolupatričnosť a ľudskosť v neľudskej dobe.

Zápletky v novej sezóne opäť vychádzajú z reálnych historických udalostí. „Pracujeme s konkrétnymi historickými udalosťami, ako je futbalový zápas Česko – Nemecko, vlastenecký pochod na Říp, Wintonove vlaky alebo bojkot verejnej dopravy,“ hovorí kreatívna producentka TV Nova Klára Follová.

Kriminálka Anděl Čítajte aj Režisér Bebjak žne úspechy v Česku. Pokračovať bude jeho legendárny seriál, nastavil nové štandardy kriminálok

Do obchodného domu Zlatá labuť už naplno vstupuje vojna a nacisti začínajú tvrdo uplatňovať svoju moc na české obyvateľstvo. Do osudov hlavných hrdinov to vnesie poriadnu dávku napätia a nečakaných zvratov. „Nielen rodina Kučerových sa ocitne pod obrovským tlakom. Diváci sa skoro dozvedia, kto z našich postáv sa ukáže ako charakter a kto sa pod ťarchou doby zlomí. Niekoho čaká prekvapivý tragický osud a niekto naopak dokáže vziať osud do vlastných rúk i v dobe, ktorá tomu rozhodne nepriala,“ dodáva Follová.

Dejovou linkou, ktorá sa v seriáli Dunaj, k vašim službám doposiaľ neobjavila, je milostný vzťah medzi Irenou Kučerovou a predavačkou Alenou. „Je to láska, ktorá bola vo svojej dobe nemožná a proti všetkému. Homosexualita je Ireninou Achillovou pätou, v tridsiatych rokoch a v jej postavení bola absolútne neakceptovateľná. Linka Ireny a Aleny však pre mňa symbolizuje túžbu po osobnej slobode, po akceptácii podstaty človeka navzdory konvenciám,“ uzatvára producentka.

V Zlatej labuti stvárňuje manželov Kučerovcov Petr Kostka a Daniela Kolářová. Ich tri deti hrajú Kristýna Ryška, Adam Vacula a Petr Stach, ktorého pripútala na invalidný vozík detská obrna. Protipólom Kristíny Svarinskej, mladej predavačky na oddelení módy, je Marta Dancingerová. Ďalšie postavy si pozrite v našej galérii:

Zlatá labuť vs. Dunaj, k vašim službám Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Hlavní predstavitelia slovenského seriálu...

O čom bude nová séria Zlatej labute:

  • Vynútená svadba Petra s Markétou pripravila Báru o poslednú iskričku nádeje na spoločnú budúcnosť s Petrom. A nie je to posledná obrovská rana, ktorá ju čaká. Navyše už v obchodnom dome nie je vítaná a musí zmiznúť z Petrovho života.
  • Irenina homosexualita a jej milostný pomer s predavačkou Alenou už nie sú tajomstvom. Kučerovci sa rozhodnú jednať. Irena stráca svoje výlučné postavenie a medzi súrodencami sa rozbieha boj o moc. Irenu čaká najväčšia skúška a zároveň poníženie jej života.
  • Naozajstná mocenská hra sa však len teraz začína. Na scénu sa vracia nenávidený riaditeľ Bouchner, silnejší než kedykoľvek predtým. Má viacero nevybavených účtov a žiadne zľutovanie.
  • Naopak, so Zlatou labuťou sa rozlúči klaviristka Marta, pre ktorú sa príbeh v seriáli nezačal dobre a ani sa dobre neskončí.
  • Odboj Čechov medzitým silnie a rastie aj nebezpečenstvo, ktoré hrozí každému, kto sa Nemcom znepáči. Eva sa pohybuje po veľmi tenkom ľade, keď sa pokúša využiť svoj šarm a charizmu, aby ovplyvnila samotného Grubera. Ako obstojí súdržnosť a osobná statočnosť v dobe, ktorá lámala charaktery?

Televízia Nova k seriálu uvádza aj doplnkové programy. Na webe Nova.cz môžu diváci sledovať exkluzívnu reláciu s názvom Zlatá labuť u sporáku, kde sa dozvedia, ako si v dnešných podmienkach pripravia jedlá obľúbené v časoch prvej republiky, aby boli atraktívne aj v súčasnej dobe. Recepty sú netypicky doplnené o dobové klebety. Nové časti vychádzajú každých štrnásť dní.

Jesenné novinky televízie Nova:
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #TV Nova #seriál Zlatá labuť #české seriály