Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Seriál Koruna prekonáva po smrti Alžbety II. rekordy. Nová séria bude mať čoskoro premiéru

Sledovanosť seriálového hitu Netflixu stúpla celosvetovo niekoľkonásobne.

17.09.2022 06:00
Koruna, The Crown Foto:
Seriálový hit Koruna bude na Netflixe pokračovať už v novembri piatou sériou a rok neskôr bude nasledovať šiesta finálová sériá.
debata
príbeh služobníčky, Čítajte aj Nová séria prekročí všetky únosné hranice krutosti! Čo predvedie Príbeh služobníčky?

Sledovanosť seriálového hitu Koruna (The Crown) po smrti kráľovnej Alžbety II. stúpla celosvetovo niekoľkonásobne. Najviac divákov si seriál Netflixu mapujúci osudy britskej kráľovskej rodiny pripísal v Británii, kde jeho sledovanosť vzrástla až o 800 percent.

Seriál si diváci začali vo veľkom púšťať od chvíle, keď sa vo štvrtok objavili prvé správy o smrti britskej panovníčky. Kráľovná Alžbeta II. zomrela 8. septembra, čím sa skončila jej 70-ročná vláda.

Poslednú rozlúčku s kráľovnou Alžbetou II. prinesú všetky televízie. Niekoľkohodinové mimoriadne relácie budú vysielať naživo v pondelok 19. septembra od 11:00 Markíza a od 11:30 sa pridá aj JOJ a :24. Slovensko bude na štátnom pohrebe zastupovať prezidentka Zuzana Čaputová so svojím partnerom Jurajom Rizmanom.

Seriál Koruna zaznamenáva život kráľovnej počas niekoľkých desaťročí. Začína koncom 40-tych rokov 20. storočia predtým, ako zomrel jej otec kráľ Juraj VI. a ona nastúpila na trón.

Netflix v súvislosti s úmrtím kráľovnej oznámil, že počas smútočného obdobia preruší nakrúcanie piatej série, v ktorej rolu kráľovnej Alžbety II. prevzala Imelda Staunton. V predchádzajúcich dvoch sériách panovníčku stvárnila Olivia Colman a v prvých dvoch Claire Foy.

V piatej a šiestej sérii stvárni Alžbetu II.... Foto: Netflix
imelda staunton, the crown, koruna, V piatej a šiestej sérii stvárni Alžbetu II. herečka Imelda Staunton.

Posledná zverejnená štvrtá séria mapuje osemdesiate roky. Kráľovná Alžbeta II. v ňom rieši spory s premiérkou Margaret Thatcher, ktorú stvárnila Gillian Anderson, a tiež problémové manželstvo princa Charlesa s Dianou, ktoré nie je šťastné ani po narodení druhého syna Harryho.

V štvrtej sérii seriálu Koruna stvárnil princa... Foto: Netflix
Koruna, The Crown V štvrtej sérii seriálu Koruna stvárnil princa Charlesa herec Josh O’Connor a princeznú Diana si zahrala Emma Corrin.
Herečka Gillian Anderson vdýchla premiérke... Foto: Netflix
the crown, crown, koruna, gillian anderson, Herečka Gillian Anderson vdýchla premiérke Thatcher neopakovateľné čaro.

Piata séria sa bude odohrávať od 90-tych rokov až do začiatku milénia a bude sledovať aj rozpadajúci sa vzťah princa Charlesa a princeznej Diany. Šiesta a finálová séria by sa mala objaviť o rok neskôr. Dej sa posunie do 21. storočia a do kľúčových úloh pribudnú tri nové postavy. Meg Bellamy stvárni Kate Middleton a Ed McVey (21) a Rufus Kampa (16) si zahrajú mladé verzie princa Williama .

V šiestej sérii seriálu Koruna stvárni Kate... Foto: Netflix
Koruna, The Crown V šiestej sérii seriálu Koruna stvárni Kate Middleton herečka Meg Bellamy.

Oceňovaná séria, ktorá mala premiéru v roku 2016, získala Netflixu obrovskú sledovanosť a kritické uznanie. V roku 2021 získala 11 cien Emmy, predtým si odniesla dve ceny v roku 2020, päť v roku 2018 a tri v roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #netflix #The Crown