Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza a jej nový seriál: Komu polezie hlavná hrdinka na nervy, tak nech prepne telku

Nová televízna sezóna 2022/2023 začína naberať na obrátkach! Komerčné stanice v týchto dňoch naplno spúšťajú premiérový program, ktorého súčasťou sú aj úplne nové formáty. Vo štvrtok večer televízia Markíza uviedla kriminálno-komediálny seriál Výnimočná Nikol, ktorý je slovenskou adaptáciou úspešného francúzskeho seriálu HPI – Haut Potentiel Intellectuel.

02.09.2022 06:00
výnimočná nikol, pauhofová, Foto:
Seriál Výnimočná Nikol odštartoval vo štvrtok večer na Markíze.
debata (5)

Kreatívnou producentkou a scenáristkou je známa autorka knižných bestsellerov Evita Twardzik. Réžie sa ujala Marta Ferencová. Francúzsky originál lámal rekordy sledovanosti a bol jedným z najúspešnejších formátov v domovskej krajine.

pán prsteňov, Čítajte aj Seriálový september bude neprekonateľný: Najdrahší seriál sveta a nielen to!

Hlavnej úlohy sa zhostila Táňa Pauhofová, ktorá patrí medzi najobľúbenejšie, najobsadzovanejšie a zároveň jednoznačne najlepšie herečky. Markíze sa tak podaril husársky kúsok, keď v tejto sezóne má vo svojich projektoch najvychytenejších hercov – Tomáša Maštalíra v Pánovi profesorovi, Jána Koleníka v Druhej šanci a Táňu Pauhofovú vo Výnimočnej Nikol. Tá v seriáli stvárňuje Nikol Tichú, slobodnú matku troch detí, ktorá síce nikdy nedokončila ani strednú školu, ale má nadpriemerne vysoké IQ 160 a v sebe hlboko zakorenený zmysel pre morálku. Zároveň sa riadi heslom „čo na srdci, to na jazyku“, čo ju zaťahuje do veľkého množstva konfliktných, ale aj komických situácií. Ako sa z obyčajnej upratovačky stane dôležitou posilou policajného zboru?

Netflix Čítajte aj Netflix nechce byť len pre bohatých. Hľadá nových predplatiteľov a ruší posledné tabu

Úplnou náhodou! Prvá epizóda z osemdielnej prvej série si dala za úlohu vtiahnuť diváka do deja, tak aby si pozrel aj ostatné epizódy, čo je pre tvorcov vždy skúška ohňom. Nielen v slovenských podmienkach. Pilotná časť musí efektívne predstaviť postavy, dej a naznačiť ďalšie zápletky, ktoré sa postupne stanú ďalšími piliermi.

Takto vyzerá markizácky seriál Výnimočná Nikol Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Nový seriál Výnimočná Nikol bude mať premiéru...
Farma XIV, súťažiaci Čítajte aj Zoznámte sa s novými farmármi. O výhru zabojujú supermozgy, fitneska aj operný spevák

Seriál má ťažkú pozíciu, keďže na Slovensku kriminálny žáner nemá na ružiach ustlané a televízie sa len veľmi opatrne púšťajú do nakrúcania. Očividne preto si Markíza zvolila odľahčenejšiu formu príbehu s výraznými komediálnymi prvkami a netradičnou hlavnou postavou, ktorá potiahne sterilné vyšetrovacie procedúry.

pán prsteňov, Čítajte aj Zdanlivo nedosiahnuteľné je tu! Najdrahší seriál v histórii televíznej zábavy štartuje

Základným stavebným kameňom Výnimočnej Nikol je náhodný vstup hlavnej hrdinky na scénu, teda do policajného tímu, ktorý vyšetruje vraždu. Vďaka vysokému IQ, fotografickej pamäti, dôvtipu, netradičným postupom a výstrednému výzoru je skvelým symbolom protipólu voči jej novým vyšetrovacím kolegom, ktorí sa striktne držia pravidiel a predpisov. Ako to už býva pri kriminálkach, pozornosť na seba strháva hlavná hrdinka, ale aj jej „parťák“ v podaní Kamila Mikulčíka. Nikol je neriadená strela, vychováva tri deti, tvrdo pracuje, aby im zabezpečila všetko, čo potrebujú, stará sa o domácnosť. Avšak svojským spôsobom.

Teraz stojí pred novou výzvou! Byť policajnou konzultantkou, nie vyšetrovateľkou! Na tento status je mimoriadne háklivá. Popritom rozbieha pátranie po otcovi svojej dcéry, ktorý je nezvestný a ako čerešnička na torte je žiť svoj život tak ako predtým. To však netuší, že nebude možné.

elvis, Čítajte aj Nestihli ste v kine pozrieť Elvisa? Nevadí! Filmový megahit majú Slováci práve na dosah

Seriál Výnimočná Nikol v sebe skrýva zaujímavý a do budúcna celkom potenciálny námet, Markíze sa podarilo ho efektne adaptovať vďaka overeným tvorcom. Štruktúra príbehu je klasická. Ako v tradičných kriminálnych svetových seriáloch. Jeden policajný prípad, súboj medzi predpismi a netradičným prístupom a pomedzi to osobné dejové línie. V popredí stojí dvojica hlavných postáv, v pozadí sú vedľajšie postavy, ktoré sú akýmisi barličkami pre nich. Nový element v pevne stanovenej šablóne je humor a samotná Nikol, ktorá búra nudnejší a logicky pôsobiaci kriminálny formát.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #TV Markíza #televízna sezóna 2022/2023 #seriál Výnimočná Nikol