Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Parlament rokuje k zmenám v RTVS. Ministerku Šimkovičovú obkolesila opozícia, na protest si prelepila ústa

Poslanci rokujú o novom zákone o televízii a rozhlase.

15.05.2024 12:30
parlament, Šimkovičová Foto:
Parlament rokuje o novom zákone o televízii a rozhlase. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová čelí kritike opozície.
debata (7)
Šimkovičová v obkolesení poslancov - opozičných aj koaličných
Video

Parlament dnes začal rokovať o návrhu nového zákona o verejnoprávnej televízii a rozhlase (STVR), ktorým chce vláda dosiahnuť okrem iného výmenu terajšieho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová pred poslancami uviedla, že vysielanie terajšieho verejnoprávneho média stráca prvky nezávislosti a objektívnosti. Opozícia tvrdí, že cieľom vlády je ovládnuť verejnoprávne médium.

Peter Kotlár Čítajte aj Kotlár dal zbohom Šimkovičovej. Oznámil odchod, pustili sa doňho jeho niekdajší fanúšikovia

Vládna koalícia premiéra Roberta Fica obmedzila dĺžku rozpravy k návrhu vo terajšom prvom čítaní na 24 hodín. Hlasovať o postúpení predlohy do kľúčového druhého čítania by mali poslanci vo štvrtok popoludní a potom definitívne o zákone rozhodnúť na budúcej schôdzi parlamentu. Vládne strany majú potrebnú väčšinu na schválenie zákona.

"Spravodajstvo a publicistika v Slovenskej televízii a v Slovenskom rozhlase sa stali príveskom ideologického a politického ťaženia súkromných médií. Vysielanie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie postupne strácalo atribúty verejnoprávnosti, vyváženosti, nezávislosti, objektívnosti, pravdivosti, transparentnosti, "povedala pred poslancami Šimkovičová.

Počas jej vystúpenia sa pred rečnícky pult postavila skupina opozičných poslancov, ktorí si páskou prelepili ústa a jeden z nich držal v rukách plagát s nápisom „Koniec slobody slova v RTVS“. Následne sa za Šimkovičovú na jej podporu postavilo viacero vládnych zákonodarcov.

Návrh zákona o STVR okrem premenovania RTVS počíta najmä s tým, že vo funkcii skončí doterajší generálny riaditeľ Ľuboš Machaj. Funkcie sa ujal na pôvodne päťročné obdobie v lete 2022. Vedenie RTVS už skôr tvrdilo, že vláda sa rozhodla pre účelovú zmenu v snahe ovládnuť verejnoprávne médium. Nesúhlas s chystanými zmenami vyslovila aj časť pracovníkov a spolupracovní­kov RTVS.

Súčasťou zmien má byť aj zvýšenie podielu reklamy vo verejnoprávnej televízii a rozhlase na päť percent. Poslanec Roman Michelko (SNS), ktorý šéfuje parlamentnému kultúrnemu výboru, v rozprave odmietol, že to ovplyvní ich charakter a upozorňuje, že stále pôjde len o štvrtinu z objemu, ktoré môžu vysielať komerčné televízie. Televízia by sa mohla podľa neho stať novou šťukou na reklamnom trhu.

„Zákon je zlý zo svojej podstaty. Žiadne doplňujúce návrhy nemôžu zakryť podstatu problému, ktorou je bezdôvodné rušenie existujúcej verejnoprávnej inštitúcie a zakladanie identickej, ibaže úplne podriadenej vláde s cieľom odstrániť generálneho riaditeľa a manažment a ovládnuť spravodajstvo,“ povedala v rozprave poslankyňa najsilnejšieho opozičného hnutia Progresívne Slovensko Zora Jaurová.

Šimkovičová Čítajte aj Mediálna výchova v rukách Lukáša Machalu? Šimkovičová má rozbiehať nový projekt

Opoziční politici už na skorších protivládnych demonštráciách kritizovali plány Ficovho kabinetu ohľadom RTVS. Na dnešný podvečer dve opozičné strany zvolali do centra Bratislavy ďalšie zhromaždenie.

Predstavitelia vládnej koalície na Slovensku kritizujú prácu RTVS a tvrdia, že nie je objektívna. Samotný Fico vlani po vymenovaní do čela svojej štvrtej vlády tiež prestal komunikovať so štyrmi inými médiami, vrátane najsledovanejšej televízie Markíza. Označil ich za nepriateľské. Napríklad k bojkotu politického diskusného programu Markízy sa potom pridali aj ďalší vládni politici.

Nový zákon by mal RTVS zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Návrh zákona o STVR vláda schválila koncom apríla. Formálne nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však pravidlá kreovania orgánov telerozhlasu. Dňom jeho účinnosti má zaniknúť mandát súčasného riaditeľa Ľuboša Machaja i členov Rady RTVS.

Predstavitelia koalície argumentovali potrebu zmien neobjektívnosťou verejnoprávnej televízie a rozhlasu či neudržateľnosťou súčasného modelu fungovania. Opozícia, viacero mimovládnych organizácií i vedenie RTVS návrh kritizovali. Hovoria o účelových zmenách.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #STVR