Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tvrdé vyjadrenia Dibákovej po odchode z Jojky: Tlaky sú obrovské, nestotožnila som sa so smerovaním spravodajstva televízie

Česká televízia sa v nedeľu večer podrobnejšie pozrela na situáciu na Slovensku.

15.04.2024 13:50
Na hrane Foto:
Moderátorka Jana Krescanko Dibáková pred vyše týždňom ukončila pôsobenie na Jojke.
debata (120)

Vezme si Slovensko príklad z Maďarska, ako ovládnuť médiá? Touto témou sa v nedeľu večer podrobne zaoberala rešpektovaná relácia Newsroom na ČT24. Českí odborníci podrobne a kriticky mapovali kroky súčasnej vlády v mediálnej oblasti. Venovali sa vývoju v RTVS, politickému bojkotu televízie Markíza a jej relácie Na telo, ale aj tlakom na novinárov, ktoré sa stupňujú. V reportáži sa objavila aj bývalá moderátorka televízie JOJ Jana Krescanko Dibáková, ktorá len týždňom oznámila svoj koniec po 22 rokoch na obrazovkách obľúbenej televízie.

„Ja som sa jednoducho prestala stotožňovať s politickým spravodajstvom televízie Joj a jeho smerovaním. Je ho už na obrazovkách viditeľne menej,“ povedala na rovinu Dibáková.

ČT24 upozornila na snahu o menší dôraz na politické správy, ktoré hlásia aj redaktori Markízy. Podľa nich na to apeluje nový šéf spravodajstva.

„Tlaky sú obrovské, ak ich v redakciách nevydržia, a k tomu – žiaľ – smerujú vo viacerých médiách, tak sa na dlažbe ocitne viacero novinárov,“ povedala bývalá moderátorka Jojky pre ČT24. Slová Krescanko Dibákovej vyznievajú veľmi otvorene, ale aj varovne po jej konci na obrazovkách.

O možnom konci moderátorky v TV JOJ sa špekulovalo už niekoľko týždňov. Rozbuškou mali byť problémy pri výrobe politickej diskusie Na hrane, ktorú televízia musela začiatkom marca operatívne zrušiť. Tvorcovia nevedeli zabezpečiť účasť vybraných politikov v štvrtkovej večernej diskusii.

„Dnes reláciu Na hrane TV JOJ neuvidíte. Portfólio koaličných zástupcov sa nám dramaticky zúžilo. A budem ešte otvorenejšia – istý politik istej strany mi včera otvorene povedal „nebudeme k Vám chodiť, lebo u vás politicky nič nezarobíme“," napísala vtedy moderátorka na sociálnej sieti.

Ako píše ďalej, ochota politikov diskutovať v štandardných médiách sa znižuje: „Už celé týždne je neuveriteľne náročné vyskladať zostavu hostí tak, aby sme vôbec vedeli vysielať. Dezinfoscéna politikom ponúka široké možnosti bez nepríjemných otázok.“

Možné dohady sa napokon stali realitou po prezidentských voľbách, keď Dibáková oficiálne potvrdila svoj koniec po 22 rokoch pôsobenia v médiách.

„Vo štvrtok, tak trochu symbolicky, som sa s televíziou Joj definitívne rozlúčila. V dobrom, bez búchania dvier, ale žiadnu inú cestu som už pred sebou nevidela, hoci ma nikto neposielal preč. Inak sa pozerám na dôležitosť politického spravodajstva, ktorého je už vo vysielaní viditeľne menej, na podobu vysielania pred prezidentskými voľbami a perspektívu relácie Na hrane, ktorej som odovzdala kus svojho života. Pre výpoveď som sa nerozhodla zo dňa na deň, hoci prezidentské voľby boli napokon rozhodujúce. V televízii som strávila 22 rokov svojho života. Aj kovboj ale musí vedieť, kedy odísť, ak vystrieľal celý zásobník možností ako veci meniť,“ napísala v úvode svojej rozlúčky na sociálnej sieti.

Ako sama tvrdí, jej ďalšie mediálne pôsobenie je otázne.

Televízia JOJ moderátorke poďakovala za pôsobenie v televízii a načrtla, čo bude ďalej s reláciou Na hrane. „Jana Krescanko Dibáková bola dlhé roky rešpektovanou politickou moderátorkou a tvárou televízie JOJ. Pre neochotu politikov diskutovať je však formát Na hrane neudržateľný, a tak sa po vzájomných rozhovoroch rozhodla ukončiť svoje pôsobenie v televízii. Ďakujeme za jej pôsobenie v radoch TV JOJ,“ uviedla pre Mediaklik hovorkyňa skupiny JOJ Lucia Tuhelová.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #TV JOJ #ČT 24 #Jana Krescanko Dibáková