Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Šéf vydavateľstva NMH: Denník N nie je strážcom mediálnej morálky či kvality. Nie je taký mienkotvorný, ako sa tvári

Riaditeľ najväčšieho vydavateľstva na Slovensku reaguje na kritiku práce svojich novinárov.

27.03.2024 12:50
NMH, News and Media Holding Foto:
Mediálny dom News and Media Holding (NMH).
debata (17)

Michal Teplica, generálny riaditeľ vydavateľstva News and Media Holding (NMH), sa postavil na obranu svojho mediálneho impéria voči kritike, ktorá naň v poslednej dobe prúdi z viacerých strán. Vo svojom komentári pre Plus 7 dní vyzdvihol presvedčenie, že „pluralita v našich redakciách je rešpektovaná oveľa viac než v Denníku N, ktorý odchýlky od nimi nastolených názorových línií nepripúšťa“.

Teplica, ktorý má za sebou viac ako dvadsať rokov skúseností v mediálnej oblasti, priznal, že NMH má výrazný dosah na slovenskú populáciu. Jeho mediálne produkty oslovia mesačne milióny ľudí či už na internete alebo v tlačenej forme a jeho zodpovednosť ako lídra tohto média ho núti reagovať na kritiku verejných osobností a novinárov, najmä zo strany Denníka N.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini Čítajte aj Mediálna prestrelka Korčoka a Pellegriniho: Kampaň vrcholí, kandidáti sa hádajú cez statusy

V komentári zdôrazňuje, že NMH sa snaží držať na prvom mieste záujmy svojich čitateľov a divákov, pričom akékoľvek odchýlky od tohto princípu sú dôvodom na reakciu. „Súčasťou kultúry, ktorú sa snažím dlhodobo prenášať aj na svojich kolegov novinárov, je presvedčenie, že o úspechu ich práce rozhoduje v prvom rade náš čitateľ a divák, nie politik kričiaci na Facebooku či novinár z Denníka N“, píše Teplica.

Pripomína taktiež existenciu nástrojov na vyjadrenie nespokojnosti s obsahom médií, ako je právo na opravu a právo na odpoveď, a zdôrazňuje dôležitosť samoregulačného orgánu Tlačovo-digitálnej rady SR. Čo sa týka kritiky smerujúcej zo strany Denníka N na vlastnícku štruktúru vydavateľstva NMH, že „médiá Penty a jej bulvár slúžia súčasnej vládnej moci a nekriticky ju podporujú“, Teplica poukazuje na zmenu v tóne a frekvencii útokov, ktoré sa stali agresívnejšími.

Robert Fico / Martina Šimkovičová / Čítajte aj Ministerstvo kultúry návrh zákona meniaci RTVS odkladá, počká na vyjadrenie Legislatívnej rady vlády SR

Obviňuje Denník N z úmyselnej manipulácie a politickej tendencie, pričom tvrdí, že ich redakcia nepripúšťa odchýlky od svojich vlastných názorových línií. Teplica argumentuje, že vydavateľstvo NMH je otvorené rôznorodým názorom a jeho redakcie sú zložené z ľudí s rozdielnymi politickými presvedčeniami.

Rozdielny prístup k obsahu médií je podľa neho dôsledkom odlišného biznisového modelu Denníka N, ktorý je založený na digitálnom predplatnom a vytvára tak silnú väzbu so svojimi čitateľmi na základe spoločných hodnôt a ideológie. Teplica tvrdí, že tento model obmedzuje celkový počet čitateľov Denníka N a neumožňuje mu tak širší dosah.

„Navyše, výsledky parlamentných volieb či aktuálny stav preferencií politických strán ukazujú, že Denník N a jeho ideologickí spojenci nie sú takí mienkotvorní, ako sa tvária. Možno aj to je dôvod, prečo sa v poslednom období táto mediálna menšina rozhodla hlasnejšie si uzurpovať právo strážcu mediálnej morálky či kvality,“ píše Teplica.

Ľuboš Machaj Čítajte aj Mediálny výbor chcel od riaditeľa RTVS vysvetlenie k osobnému bankrotu. Machaj účasť odmietol

V závere vyjadruje podporu a rešpekt pre novinárov, ktorí pracujú v NMH a iných médiách. Zdôrazňuje ich profesionalitu a odmietanie radikalizácie a deľby spoločnosti na „dobrých“ a „zlých“. „Medzi „zlými“ sú oligarchické médiá, kde síce pracujú stovky novinárov a mnohí z nich sú v mediálnom prostredí podstatne dlhšie než ich kolegovia z konkurencie, no rešpekt by si zaslúžili len vtedy, keď by šírili aktivistický naratív,“ dodáva Teplica.

Teplica vyzýva k zachovaniu rôznorodosti názorov v médiách a sľubuje, že NMH bude pokračovať v poskytovaní informácií, ktoré zohľadňujú hodnoty vydavateľstva a odbornú zručnosť jeho novinárov. Svojím vyhlásením nielen reaguje na kritiku, ale aj jasne definuje postoj NMH k médiám a princípom novinárskej práce. Jeho slová istotne ešte viac rozvíria diskusiu o médiách a ich úlohe vo verejnom priestore.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #News and Media Holding #denník n