Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kto sú top influencerky na Slovensku? Exkluzívny prieskum odhaľuje najvplyvnejšie ženy na sociálnych sieťach

Prieskum zoradil top influencerky na Slovensku podľa ich vplyvu.

28.03.2024 06:00
Moderátorka Lenka Šóošová vstáva kvôli práci... Foto:
Moderátorka Lenka Šóošová so synmi.
debata

Sociálne siete už dávno nie sú len doménou bežných ľudí, ale stali sa platformou pre vplyvné online osobnosti, ktoré formujú trendy a ovplyvňujú masy. A na Slovensku sa táto trendová vlna niesla aj v podobe silných influenceriek, ktoré nielen šíria trendy, ale aj formujú myšlienky a ovplyvňujú spotrebiteľské rozhodnutia. Kto sú top influencerky na Slovensku a v čom sú úspešné v digitálnom svete?

BRUTEA Čítajte aj Špina ako produkt luxusu: Ako sa pohodený nábytok v uliciach stal virálnym hitom

Exkluzívny prieskum pre Forbes, vykonaný agentúrou GroupM, zoradil top influencerky na Slovensku podľa ich vplyvu. Zohľadnil nielen ich popularitu, ale aj tzv. influence funnel, teda to, či je influencerka vnímaná ako expertka v určitých témach, či jej ľudia veria a nechali by si od nej poradiť, alebo či by si dokonca na základe jej odporúčania niečo kúpili.

Podľa dát agentúry GroupM sa ženské influencerky na Slovensku venujú najmä témam ako starostlivosť o deti (91 %) a starostlivosť o telo a pokožku (90 %), varenie a gastro (83 %) či dom a záhrada (79 %). „Už dlhšie to nie je len o beauty blogerkách, dnes v online priestore nájdeme množstvo inšpiratívnych žien, ktoré sa venujú širokému spektru obsahu, rovnako ako mužskí influenceri,“ uviedla pre Forbes Petra Molnárová, social content manažérka vo Wavemaker Slovakia.

netflix Čítajte aj Súboj dvoch streamovacích gigantov má za následok precedens: Klenot HBO sa ocitne na Netflixe

Na čele zoznamu je známa televízna moderátorka Lenka Raimanová Šóošová. Na prvé miesto ju vyniesla veľká popularita a vysoké skóre influence funnel. Svojim sledovateľom ponúka nielen zábavu, ale aj inšpiráciu v oblasti módy, rodinného života a starostlivosti o telo. Na Instagrame ju aktuálne sleduje viac ako 87-tisíc ľudí.

Druhou najvplyvnejšou influencerkou je Ivanka Antal, známa ako Sweet Lady Lollipop. Jej príspevky sa zameriavajú najmä na módu a lifestyle, pričom jej tvorba sa vyznačuje nielen spontánnymi nápadmi, ale aj plánovaným obsahom. Svojou autenticitou a štýlovým prístupom získala veľké množstvo nasledovateľov na Instagrame, kde ju sleduje 54-tisíc ľudí.

Okrem mediálne známych osobností sa medzi najvplyvnejšie influencerky radia aj odborníčky v rôznych oblastiach. Alžbeta Saloňová, známa pod menom beth.sal, pracuje ako content creator a online specialist vo verejnoprávnej RTVS. Zameriava sa najmä na oblasť módy a lifestyle, získala veľkú popularitu nielen na Instagram, kde má 133-tisíc sledovateľov, ale aj na platforme TikTok, kde má 31-tisíc fanúšikov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alžbeta Saloňová (@beth.sal)

Štvrtá priečka patrí spisovateľke Tamare Šimončíkovej Heribanovej, ktorá debutovala v roku 2010 románom Predavačky bublín, v ktorom zmapovala prácu v médiách. Na Instagrame ju sleduje viac ako 38-tisíc fanúšikov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Buffet (@buffetclothing)

Piata priečka patrí Eme Müllerovej, dcére moderátorky Soni Müllerovej a speváka Richarda Müllera. Na Instagrame ju sleduje takmer 80-tisíc ľudí a venuje sa beauty témam a móde.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ema müller (@emamuller)

Najvplyvnejšie influencerky na Slovensku:

  1. Lenka Raimanová Šóošová
  2. Sweet Lady Lollipop – Ivanka Antal (Petrušová)
  3. Beth.sal – Alžbeta Saloňová
  4. Tamara Šimončíková Heribanová
  5. Ema Müllerová
  6. Mária Zelinová
  7. Martina Takáčová
  8. Babsy Jagušák Heribanová
  9. Adriana Poláková
  10. Natália Pažická
  11. alexgodaly – Alexandra Godályová
  12. Monika Hilmerová
  13. Kristína Svarinská
  14. Soňa Skoncová
  15. Becca – Katarína Balážiová

Influencerstvo sa stalo významným fenoménom aj na Slovensku. Zarábanie cez sociálne siete je pre mnohých influencerov atraktívnou možnosťou. Najvýraznejšie príjmy dosahujú najmä prostredníctvom spoluprác s rôznymi značkami a platených reklám na ich profiloch. Avšak, zárobky sa veľmi líšia a závisia od rôznych faktorov ako počet followerov, angažovanosť publika a náročnosť produkcie obsahu. Úspech a popularita sú odrazom angažovanosti, autenticity a schopnosti vytvárať obsah, ktorý oslovuje ich publikum.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #influencerky