Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

„Fico je predajná nevesta,“ tvrdí český magazín. Slovensko to poriadne schytalo

Český magazín nazval Roberta Fica predajnou nevestou.

21.03.2024 11:47

Robert Fico je čoraz častejšie témou článkov u našich susedov. V Českej republike už od volieb intenzívne píšu o situácii u nás, dôvodom sú najmä kritizované vyjadrenia ohľadom zahraničnopoli­tickej orientácie našej krajiny.

Tentokrát sa Robert Fico ocitol na titulnej fotke časopisu Reflex, pričom mu šéfredaktor Martin Bartkovský venoval aj článok, v ktorom označil Fica za predajnú nevestu.

prezidentské voľby 2024, bilbord, billboard, Ivan Korčok Čítajte viac Kampaň pomocou okuliarov alebo držaním tašky? Slováci sa bavia na bizarnostiach pred voľbami

Šéfredaktor v komentári píše o českej ceste – opisuje, ako naši susedia pristupovali k vojne na Ukrajine. Česi sú názorovo stabilní a vďaka svojej intenzívnej pomoci si vyslúžili pochvalné články v celosvetových médiách. Hoci sa veľkosťou ani majetkom nemôžu vyrovnať väčším a silnejším štátom, vďaka vynaliezavosti a kontaktom zabezpečili Ukrajine výraznú pomoc.

„Oproti tomu Robert Fico rozohral hru na všetky strany, ale opakovaním slov Vladimira Putina len dokazuje, že tu o suverénnu politiku Slovenska nejde,“ píše v komentári Bartkovský.

Zdôrazňuje, že Fico ťahá krajinu do izolácie, pretože aj v proruskom tábore v rámci Európy začína byť prázdno – dôvodom je čoraz hrubšia rétorika Ruska. Napríklad slová Vladimira Putina po jeho znovuzvolení o tom, že jeho absolútnou prioritou je vojna – nie mier, ako o tom podľa Bartkovského snívajú proruskí politici u nás.

„Ruský medveď mier nechce. Chce revať, zbrojiť a bojovať. Keď sa vedľa neho správate ako predajná nevesta, tak vás zožerie,“ dodáva šéfredaktor Reflexu.

Situáciu u nás sledujú českí novinári dlhodobo. Naposledy písali, že Fico koketuje s ruským režimom.

Naši najbližší spojenci sa s nami mentálne rozišli. Vzťahy Slovenska s Českou republikou boli vždy nadštandardné, posledné týždne však ukazujú, že ani na túto istotu sa nemôžeme spoľahnúť. Dôvodom je práve postoj vlády Roberta Fica k vojne na Ukrajine. Jeho vyjadrenia dlhodobo kritizujú najmä domáci odborníci, teraz sa však česká vláda otvorene postavila proti jeho slovám.

Fico tvrdí, že naše vzťahy s Českou republikou sú vzácne. Nevidí žiadny dôvod ich zaťažovať rozdielnymi názormi na udalosti, ktoré sa často nedotýkajú spoločného slovenského a českého života – uviedol to po pondelkovom stretnutí s bývalým českým prezidentom Václavom Klausom. Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Premiér Fico reagoval, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #reflex