Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Varovný signál pre demokraciu? Tretina Slovákov žije v okresoch na hrane mediálnych púští

Analýza ukazuje, že stovky tisíc Slovákov žijú v regiónoch bez dostatočného mediálneho pokrytia.

11.03.2024 06:00
mediálna púšť Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Neporušené ticho, ktoré vládne v mnohých slovenských okresoch, nemusí byť len príjemnou idylou odlišnou od zhonu veľkých miest, ale môže byť aj signálom alarmujúcim v súvislosti s kvalitou miestnej demokracie a informovanosti obyvateľov.

Takmer tretina slovenskej populácie žije v mediálnych púšťach alebo na ich hrane. Dianie v nich spravodajsky nepokrývajú takmer žiadne tlačené noviny, online portály či lokálne televízie a rádiá. Nová mapa mediálneho pokrytia slovenských regiónov aktualizovaná aj o elektronické médiá odhalila, že uspokojivé lokálne spravodajstvo má k dispozícii len každý druhý obyvateľ alebo obyvateľka Slovenska, najlepšie sú na tom tí z Košíc.

Hirošima Ružinov Čítajte aj Hirošima už nebude hanbou Ružinova. Projekt po rokoch získal potrebné stanovisko od ministerstva

Zatiaľ čo v mestách ako Košice existuje pestrá ponuka tlačených novín, online portálov a regionálnych televízií, iné oblasti sa potápajú do tmy mediálnej opustenosti. Medzi mediálne najperiférnejšími okresmi prekvapivo skončili aj suburbánne oblasti Bratislavy, ako okresy Pezinok a Senec. Dianie v nich pravidelne nesleduje žiadna nezávislá tlač ani elektronické médium (televízia či rádio), len okrajovo spravodajské online portály.

Nepriaznivá situácia je aj v strede Slovenska v priesečníku Trenčianskeho, Nitrianskeho a Banskobystrického kraja, a tiež v málo hospodársky rozvinutom severovýchode krajiny. Obyvatelia týchto regiónov často nemajú prístup ku kritickým informáciám o dianí vo svojej komunite, čo zvyšuje priestor na zneužívanie moci a falšovanie verejných rozhodnutí. Lepší stav v porovnaní so zvyškom krajiny je na juhu Slovenska, k čomu prispievajú maďarskojazyčné tituly.

„Prostredie tvoriacich sa mediálnych púští má podľa zahraničných štúdií nepriaznivý dopad na kvalitu miestnej demokracie, apatiu voličov, zvyšovanie priestoru pre zneužívanie moci, korupciu či šírenie dezinformácií,“ vysvetľuje Michal Piško z Transparency International Slovensko (TIS), ktorá už pred rokom v pilotnej analýze upozornila na tento dôležitý globálny trend, ktorý sa prejavuje aj na Slovensku. Je ním postupný zánik lokálnych novín a pozvoľný vznik mediálnych púští v časti slovenských regiónov. Prekvapivo slabá prítomnosť nezávislých médií poukazuje na naliehavosť situácie aj v oblastiach s vysokým ekonomickým rozvojom.

Foto: TIS
mediálne púšte

Mediálne púšte ohrozujú tretinu Slovenska

Mapa rozdeľuje okresy do piatich kategórií podľa intenzity spravodajského pokrytia. Ukazuje, že v okresoch s minimálnym alebo nedostatočným pokrytím pravidelným lokálnym spravodajstvom žije 29 % populácie Slovenska. Naopak, do kategórií s uspokojivým mediálnym pokrytím sa dostalo 25 okresov, v ktorých žije vyše polovica slovenskej populácie (53 %). Najlepšie sú na tom okresy Košice, Prešov, Žilina, Nitra a Galanta.

Na mape je zachytených 138 regionálnych médií: k doterajším 45 printom pridala TIS 31 regioportálov a 4 celoslovenské online siete s podsekciami zameranými na jednotlivé kraje, plus 21 lokálnych televízií a 11 rozhlasových staníc.

Mapa spravodajských púští Slovenska. Po kliknutí na obrázok (alebo tento link) sa zobrazí interaktívna mapa s podrobnosťami o jednotlivých okresoch:
odkaz Mapa spravodajských púští Slovenska. Po... Foto: TIS
Mapa spravodajských púští Slovenska Mapa spravodajských púští Slovenska. Po kliknutí na obrázok sa zobrazí interaktívna mapa s podrobnosťami o jednotlivých okresoch.

„Okresy, ktoré sú novinárskymi púšťami, majú veľa spoločného. Majú nižší priemerný príjem domácností, nižšie priemerné vzdelanie, vyšší než priemerný podiel populácie žijúcej v chudobe, vo všeobecnosti sú obyvatelia starší alebo v strednom veku. Často sú menej husto osídlené, viac vidiecke, neraz majú horší prístup k internetu,” opísala pozorovania z podobného výskumu v USA Sarah Stonbely, riaditeľka amerického State of Local News Project.

Riešenie tejto problematiky si vyžaduje podporu nezávislých médií v regiónoch a zvýšenie ich dostupnosti. Pomocou finančných prostriedkov a verejných iniciatív je možné podporiť vznik nových médií a posilniť existujúce, čo by mohlo viesť k rozšíreniu informovanosti a zvýšeniu participácie obyvateľov na miestnej úrovni. Pluralita médií je kľúčom k zdravej miestnej demokracii a je na nás, aby sme túto krehkú rovnováhu ochraňovali a posilňovali pre dobro našej spoločnosti.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Transparency International Slovensko