Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

NÁZOR: Republika predvádza šampionát v politickom a ľudskom pokrytectve: Lívia z Kulturblogu vs. Cifrová Ostrihoňová

Na kandidátke Republiky sa objaví Lívia Pavlíková, ktorá začínala v projekte Kulturblog.

07.03.2024 00:00
Republika predstavila kandidátku do eurovolieb Foto:

Tomu sa hovorí poriadny paradox. Predseda mimoparlamentnej strany Republika, ktorú založili odídenci z ĽSNS, Milan Uhrík, oznámil, že na ich kandidátke do eurovolieb sa objaví Lívia Pavlíková. Mladá žena sa „preslávila“ kontroverznými názormi ešte v projekte Kulturblog, ktorý svojho času podporoval práve ĽSNS. V čase, kedy z ĽSNS odišlo viacero ľudí vrátane Milana Uhríka či Milana Mazureka, odišla aj Lívia Pavlíková z projektu Kulturblog. Áno, z toho Kulturblogu, ktorý sa tváril ako nezávislý projekt. Videá točila ďalej, už však vo vlastnej réžii.

V priamom prenose tak môžeme sledovať odlišné pohľady ľudí na kandidátov z mediálneho prostredia – Cifrovej Ostrihoňovej z RTVS a Pavlíkovej z „nezávislého“ Kulturblogu. To, čo u kandidátky PS niektorí ľudia kritizujú, už u Pavlíkovej nevidia.

Expl0ited Čítajte viac RTVS prelomila mlčanie: Rázne sa postavila za svojho moderátora, odsúdila hejtovanie

Vo videu, v ktorom Uhrík oznámil Pavlíkovej kandidatúru, spoločne sledujú video Veroniky Cifrovej Ostrihoňovej a Michala Šimečku o kandidatúre bývalej moderátorky. Vo videu vyhlasujú, že „na rozdiel od progresívcov pre nich ženy v politike nie sú o napĺňaní rodových kvót“ a že Slovensko si zaslúži lepšie političky.

Debata o ženách v politike je dlhodobo stigmatizujúca práve naratívom o „rodových kvótach“. Hlboké nepochopenie tejto témy by si zaslúžilo vlastný komentár, tému spomíname len pre to, že ju Uhrík zneužil na predstavenie kandidátky, ktorá nemá Slovensku čo ponúknuť – okrem svojich názorov, ktoré sa časti spektra dobre počúvajú. Dôvod je jednoduchý – racionálne debaty sú zložité a treba pri nich premýšľať, nahnevané videá sú ľahko stráviteľné pre ľudí, ktorých fakty nezaujímajú.

Cifrová Ostrihoňová nemusí ako politička vyhovovať každému, rovnako tak strana Progresívne Slovensko. Faktom však je, že má vyštudovanú kvalitnú vysokú školu v zahraničí, rovnako sa ako aktivistka zúčastnila viacerých kampaní, ktoré mali za cieľ zlepšiť život na Slovensku. Roky pôsobila ako novinárka či moderátorka a viedla diskusie s množstvom odborníkov. Lívia Pavlíková má vyštudované gymnázium a je čerstvou matkou. Svoju popularitu medzi voličmi extrémistických strán si získala rôznymi kontroverznými videami, ktoré boli namierené napríklad voči LGBTI ľuďom ale aj voči Židom. Počas pandémie koronavírusu podporovala hoaxy o škodlivosti vakcinácie, na čo upozorňovala aj polícia.

Projekt Kulturblog taktiež čelil viacerým škandálom, napríklad v roku 2020 NAKA obvinila jedného z moderátorov z extrémizmu, pretože predával tričká s podobizňou Jozefa Tisa. Kulturblog sa síce tváril ako nezávislý projekt, otvorene však podporoval kotlebovcov. Milan Mazurek si dokonca spomínaného moderátora ale aj manžela Lívie Pavlíkovej Dávida najal ako poslaneckých asistentov. Kvôli svojim videám bola na NAKA vypovedať aj samotná Lívia, v tej dobe mala len 16 rokov.

Meta Verified, Facebook, Instagram Čítajte viac Facebook zasiahol masívny výpadok. Ľudia sa nevedeli dostať do svojich účtov

A práve v tom je spomínaný paradox – množstvo ľudí kritizovalo Veroniku Cifrovú Ostrihoňovú za jej kandidatúru v eurovoľbách. Argumentovali napríklad tým, že pôsobola v RTVS, hoci v tom čase političkou nebola. Lívia Pavlíková má za sebou kontroverznú minulosť a „nezávislý“ Kulturblog bol jednoznačne naklonený práve extrémistom z ĽSNS.

Úplným vrcholom je, že ľudia, ktorí sa dnes na kandídátke Republiky chcú do europarlamentu dostať, patria medzi kritikov Bruselu. Pri každej príležitosti zdôrazňujú, aká je EÚ zlá, no keď ide o plat europoslanca, ten im „zázračne nevadí“ a radi sa zmieria, keď im ich úhlavný nepriateľ – EÚ – pošle tisíce eur každý mesiac a budú čerpať ďalšie výhody, ktoré inštitúcia ponúka.

Brať plat, o ktorom sa bežnému Slovákovi ani len nesníva a mať za agendu iba ničnehovoriacu kritiku bez opory v reálnej práci je naozaj výkon hodný veľkej obety.

Pavlíková opakovane kritizuje aj feminizmus. Práve ženskému hnutiu pritom vďačí za to, že dnes môže nielen voliť, ale že môže byť volená. A že si ako matka malého dieťaťa môže dovoliť uchádzať sa o verejnú funkciu, pričom kritici feminizmu by radi ženy videli len za sporákom. Eurovoľby na Slovensku sa tak oficiálne stávajú šampionátom v pokrytectve.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #eurovoľby #Kulturblog