Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Musíte sa rozhodnúť, ako chcete používať Messenger. Má to však dôsledky

Slovákov môže prekvapiť nová možnosť od spoločnosti Meta.

02.03.2024 00:00
Facebook / Instagram / Messenger / Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Európski používatelia populárnych sociálnych sietí Meta ako Facebook, Messenger a Instagram, sa teraz musia rozhodnúť, akým spôsobom chcú pokračovať v ich používaní. Súvisí to s novým zákonom o digitálnych trhoch (DMA). Tento zákon vstupuje do platnosti 6. marca a má za cieľ upraviť digitálne prostredie a zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž v rámci Európskej únie, Európskeho hospodárskeho priestoru a Švajčiarska.

Nový DMA prináša používateľom možnosť odpojiť svoje účty od ostatných služieb Meta, čo dáva používateľom slobodu používať tieto služby nezávisle a bez zdieľania svojich informácií. Avšak, toto rozhodnutie môže so sebou priniesť určité obmedzenia funkčnosti služieb. Doteraz totiž nebolo možné používať Messenger bez aktívneho účtu na Facebooku. To už po novom bude možné.

Ľuboš Blaha Čítajte viac Českí novinári píšu o Slovensku: Zaujal ich Blahov rozhovor, v ktorom tvrdí, že Rusko nie je nepriateľ

„Aktuálne používate Messenger s účtom na Facebooku. V súvislosti so zmenami zákonov vo vašom regióne vám dávame možnosť výberu, ako sa budú vaše údaje z Facebooku využívať v prostredí Messengeru,“ informuje komunikačná aplikácia používateľa krátko po jej spustení. Tento sa musí teraz rozhodnúť, či chce ďalej používať službu s existujúcim Facebookovým účtom alebo si vytvoriť nový účet priamo v Messengeri.

Meta nie je jedinou spoločnosťou, ktorá sa musí prispôsobiť novým legislatívnym požiadavkám. Okrem nej musia nové pravidlá rešpektovať aj spoločnosti ako Alphabet (materská spoločnosť Googlu), Amazon, Apple, ByteDance a Microsoft. Toto súčasné prispôsobovanie sa novým digitálnym normám je globálnym trendom ovplyvňujúcim viacerých technologických gigantov.

Spoločnosť Meta nedávno oznámila viaceré zmeny v jej službách, vrátane obmedzenia komunikácie medzi Instagramom a Facebookom. Taktiež zaviedla možnosť plateného predplatného, ktoré používateľom zabezpečuje služby Facebooku a Instagramu bez reklám.

J. K. Rowlingová Čítajte viac Ďalší škandál slávnej spisovateľky? J.K. Rowlingová zaujala kontroverzným vyjadrením, týka sa transgender osoby

Používatelia, ktorí sa rozhodnú odpojiť svoje účty, by mali byť pripravení na možné následky, ako napríklad obmedzenú komunikáciu cez Messenger alebo obmedzenia v službách ako sú Marketplace a Instagram.

Zmeny súvisiace s novým zákonom DMA majú zásadný vplyv na digitálne trhy. Ich cieľom je nielen upraviť podmienky digitálneho prostredia, ale aj zabezpečiť spravodlivú hospodársku súťaž v dobe, keď digitálna transformácia formuje spôsob, akým spoločnosti a jednotlivci interagujú online.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Instagram #Meta Platforms