Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Fico sa opäť obul do novinárov. Tentokrát to schytala redaktorka RTVS

Robert Fico kritizoval novinárku RTVS, nepozdávala sa mu jej otázka.

29.02.2024 00:00
Fico Foto: ,
Robert Fico
debata (103)

Už od septembrových volieb zažívajú novinári profesne náročné chvíle. Politici z koalície mnohým neodpovedajú na otázky, uprednosťujú konšpiračné plátky a nevyhýbajú sa ani osobným útokom. Predseda vlády Robert Fico má z médiami dlhodobo zlé vzťahy, ako prvý začal novinárov už pred rokmi nazývať hyenami či protislovenskými prostitútkami. Na túto vlnu po ňom naskočili aj ďalší politici, ktorí kritiku od novinárov na ich prácu berú osobne.

Premiér Fico sa tentokrát pustil do kritiky novinárky z RTVS Kataríny Vítkovej, ktorej otázka počas tlačovej besedy V4 sa mu zdala neprimeraná. "Váš prejav k výročiu ruskej invázie na Ukrajine ľahostajne nenechal minimálne dvoch premiérov v tejto miestnosti. Pán Tusk na to reagoval s uznesením a úžasom. Pán premiér Fiala hovoril, že ho to neteší a že vám dohovorí. Preto sa vás chcem opýtať … neobávate sa toho, že pre vašu čoraz tvrdšiu rétoriku by sa Slovensko mohlo dostať do izolácie, že by sa s vami kolegovia nabudúce stretli, podali si ruku, ale so Slovenskom by už nezdieľali citlivé bezpečnostné informácie, že by ste na budúci summit do Paríža už neboli pozvaní. Podobne ako Maďarsko,“ spýtala sa Vítková.

TikTok Čítajte viac TikTok sa chystá zakročiť proti hoaxom: Už čoskoro vzniknú ich „volebné centrá“

„Verejnoprávna televízia? Slovenska? Ja sa pýtam, či ste zo slovenskej verejnoprávnej televízie? Ale pýtam sa ešte raz. Kto ste? Však chcem vedieť odkadiaľ ste,“ pýtal sa Fico, hoci redaktorka pred otázkou uviedla svoje meno aj to, za aké médium otázku kladie. „Všetci ste spustili paľbu na Slovensku vrátane RTVS, že som si vymyslel bublinu, tému možnej účasti vojakov NATO a Európskej únie na Ukrajine a potom vám to francúzsky prezident Emmanuel Macron všetkým vysvetlil. Poprosím trošku viac verejnoprávnosti, kolegyňa,“ odpovedal jej Fico.

Neskôr v kritike pokračoval vo svojom statuse. „NEAKCEPTOVATEĽNÉ! Z REDAKTORKY RTVS SA STALA POLITICKÁ AKTIVISTKA, KÁDRUJÚCA PREMIÉROV! Novinári a redaktori vybraných médií na Slovensku sa pomiatli v boji so súčasnou vládou pre jej suverénne politické postoje na medzinárodnej scéne. Urážať premiéra inej krajiny klamstvami na vážnej tlačovej konferencii V4 je vrchol a pre RTVS obrovská hanba. Ani novinári nemôžu a nesmú všetko!," napísal na sociálnej sieti.

S RTVS má problém viacero politikov. Podľa ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej si RTVS neplní svoju verejnoprávnu funkciu a podľa nej existuje viacero dôvodov na odvolanie riaditeľa. Tvrdí, že RTVS nie je nestrannou inštitúciou, ktorá by divákom a poslucháčom prinášala objektívne či vyvážené informácie.

Predseda SNS Andrej Danko zase tvrdí, že podľa neho by mala byť RTVS dokonca štátna. Tento názor pobúril množstvo ľudí z prostredia médií ale aj odborníkov, mohlo by to totiž znamenať, že televízia by musela vychádzať v ústrety štátu – teda stranám, ktoré v danom čase budú vládnuť. To je v priamom rozpore so zásadami spravodajstva, ktoré má byť objektívne. Danko tento názor prezentuje už minimálne od roku 2018.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #novinár #Martina Šimkovičová #Andrej Danko