Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Chráňte si svoj online svet: Týchto 10 tipov udrží na internete v bezpečí nielen seniorov

Desatoro tipov, s ktorými môžete cestovať po internete s istotou a dôverou.

25.02.2024 06:00
starší pár s tabletom, dôchodcovia, penzisti,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Internet je fascinujúcim miestom plným možností, no taktiež skrýva isté riziká. Každý z nás už dostal e-mail s podivným predmetom a neznámym odosielateľom. Hoci väčšinou nad správou, čo vyzerá zvláštne, príliš nerozmýšľame a presunieme ju do koša, seniori môžu premýšľať inak.

S veľkou pravdepodobnosťou správu otvoria a kliknú na link namiesto toho, aby e-mail jednoducho vymazali. To isté platí pre podozrivé telefonáty. Podvody zamerané na seniorov sú tak často úspešnejšie ako podvody zamerané na ich mladších náprotivkov. Ako zostať na internete v bezpečí, pomôže aj týchto desatoro tipov.

Čas nádejí Čítajte aj RTVS stratí svoj divácky megahit: Čas nádejí má pred sebou už iba veľké finále

1. Silné heslá

Je dôležité vytvoriť si heslá, ktoré sú dlhé, jedinečné a ťažko uhádnuteľné. Zahrňte do nich kombináciu veľkých a malých písmen, čísel a špeciálnych znakov. A pamätajte si, že nikdy nevytvárajte rovnaké heslo pre viacero účtov.

2. Zamykajte si svoje zariadenia

Vaše zariadenia ako mobil, tablet, laptop či počítač sú bránou k vašej online existencii. Nenechávajte ich bez zamknutia prístupovým kódom alebo heslom. Vo vašej neprítomnosti tak zabránite neoprávnenému prístupu.

3. Opatrnosť pri zdieľaní údajov

Nikdy nezverejňujte priveľa osobných údajov online, opatrní buďte aj na sociálnych sieťach. Už to, že vás webová stránka žiada o vašu adresu, rodné číslo, fotografiu, rodné meno matky alebo bankové údaje, je podozrivé. Podvodníci môžu využiť vaše informácie na krádež identity alebo iné nekalé účely.

4. Verifikácia online kontaktov

Nebuďte dôverčiví k neznámym ľuďom alebo cudzincom. Ľudia v online priestore nie sú vždy tými, za ktorých sa vydávajú. Vždy si overujte totožnosť ľudí, ktorí vás oslovujú, a buďte obozretní pri akýchkoľvek požiadavkách o peniaze. Radšej zdvihnite telefón a zavolajte dôveryhodnému členovi rodiny a následne polícii.

5. Zvážte, čo zdieľate

Pamätajte si, že to, čo zverejníte na sociálnych sieťach, tam ostáva navždy. Buďte preto obozretní pri zdieľaní akýchkoľvek osobných informácií, či už sú to fotografie a videá svojej rodiny alebo miesta, kde žijete.

6. Informujte sa o najnovších podvodoch

Kreativita podvodníkov nepozná hranice. Sledujte preto trendy v oblasti online podvodov a zaujímajte sa o najnovšie informácie. Pýtajte sa členov svojej rodiny, pozerajte relevantné médiá a sledujte facebookové stránky Polícia Slovenskej republiky alebo Hoaxy a podvody, kde často informujú o najnovších podvodoch, ktoré sa ľuďom stali.

7. Konzultácia s mladšími členmi rodiny

Komunikujete cez maily a chodia vám spamy a nevyžiadaná či podozrivá pošta? Nebojte sa poprosiť mladších členov rodiny o pomoc pri kontrole svojich online aktivít. Ich väčšie skúsenosti vám môžu ušetriť mnoho starostí.

8. Opatrnosť pri online zoznamovaní

Nielen mladí ľudia, ale aj osamelí seniori si hľadajú lásku na internete. Aj tu však buďte opatrní. Mnohí ľudia sú len romantickými podvodníkmi na love nevinných obetí. Nepodľahnite žiadostiam o poskytnutie finančnej „pôžičky“, pretože „náhle sa niečo stalo a súrne potrebujú hotovosť.“ Ohláste takéto konanie polícii.

9. Identifikácia podvodných stránok

V posledných rokoch začali rásť ako huby po daždi podvodné predajné weby a e-shopy, ktoré sa na prvý pohľad verne podobajú na tie oficiálne. Vždy dávajte pozor na stránkach, ktoré požadujú vaše osobné údaje alebo finančné informácie. Buďte opatrní pri zadávaní platobných údajov online.

10. Overenie informácií

Skontrolujte si zdroj informácií a neklikajte na neznáme odkazy bez overenia ich dôveryhodnosti. Obráťte sa na spoľahlivé zdroje, ktoré môžu potvrdiť alebo vyvrátiť pravosť informácií. Nezabúdajte, že vo svete internetu platí zásada „menej je viac".

nové štúdio TV JOJ Čítajte viac Nová éra spravodajstva: TV JOJ predstavuje najmodernejšie štúdiá na Slovensku

Pamätajte si, že byť bezpečným v online svete nie je len o technických zručnostiach, ale aj o ostražitosti a zdravom rozume. S týmito desiatimi tipmi môžete cestovať po internete s istotou a dôverou. Viac informácií nájdete na aj na tejto stránke.

debata chyba
Viac na túto tému: #nástrahy na internete