Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Podcastový boom: Slováci si našli novú formu relaxu a zábavy. Na vrchole sú humor a príbehy

Podcasty už počúva týždenne viac než tretina online používateľov, vyplýva z prieskumu.

01.02.2024 06:00
podcast Foto:
Ilustračné foto.
debata
Vypočujte si audioverziu článku - číta Lukáš, hlas umelej inteligencie.
Našli ste chybu? Dajte nám vedieť.

V posledných rokoch sme boli svedkami výrazného nárastu popularity podcastov na Slovensku. Podľa nedávneho výskumu agentúr ResSOLUTION Group a Nielsen sa aspoň raz týždenne k tomuto audio formátu uchyľuje viac než tretina slovenskej internetovej populácie, čo je viac než v susednom Česku. Čísla sú pôsobivé, ale čo stojí za týmto boomom?

rick, michonne, walking dead, Čítajte aj Seriálový február: Na toto sa roky čakalo a prevalcuje to všetky premiéry

Výskum odhalil, že silnejšími poslucháčmi sú muži a mladšie vekové skupiny, čo možno považovať za indikátor toho, že podcasty sú výrazne atraktívnejšie pre mladú generáciu. Prekvapujúce je, že až 36 % slovenských online používateľov sa im venuje aspoň raz týždenne, pričom 8 % z nich si podcasty púšťa denne alebo takmer denne. V porovnaní s Českom, kde iba 22 % online používateľov pravidelne počúva podcasty, sme v tomto smere výrazne aktívnejší.

Podľa výsledkov prieskumu sa podcasty stali spoločníkmi mnohých v rôznych situáciách. Respondenti ich najradšej púšťajú doma pri relaxovaní alebo pred spaním, ale aj ako kulisu pri domácich činnostiach ako upratovanie či varenie. Tretím najspomínanejším je počúvanie pri cestovaní a rôznych presunoch, napríklad v MHD či v aute, kde podcasty počúva až štvrtina poslucháčov.

podcast, prieskum

To nám dáva náhľad do ich roly ako prostriedku na oddych a zábavu v bežnom živote. U mužských poslucháčov sú najobľúbenejšie humorné či komediálne podcasty, ženy najradšej počúvajú rozhovory s osobnosťami. Podcastové rozhovory sú najpreferovanejšie u poslucháčov s vyšším vekom a vyšším dosiahnutým vzdelaním, u mladších poslucháčov rastie obľuba skutočných príbehov.

Jedným z najzaujímavejších zistení prieskumu je aj to, že preferencie v témach podcastov sa líšia medzi Slovákmi a Čechmi. V obidvoch krajinách sú najpopulárnejšie humorné či komediálne podcasty, rozhovory s osobnosťami a skutočné príbehy.

No kým na Slovensku sa medzi piatimi preferovanými témami umiestnili ešte spravodajstvo a publicistika na aktuálne témy, v Česku sa uprednostňujú vedecko-technické podcasty a športové témy. Toto zistenie hovorí o kultúrnych odlišnostiach medzi našimi krajinami a o tom, ako rôzne skupiny ľudí nachádzajú zábavu a informácie v digitálnom priestore.

podcasty, prieskum

Čo sa týka preferovaných platform na počúvanie, výsledky naznačujú, že väčšina ľudí dáva prednosť počúvaniu na webe, ktoré využíva 57 % opýtaných. Cez (mobilné) aplikácie si podcasty púšťa 46 %. Epizódy na počúvanie offline si dnes sťahuje len zlomok poslucháčov podcastov (9 %).

Je zaujímavé, že až dve tretiny poslucháčov uprednostňujú podcasty, ktoré neprekračujú pol hodiny. Tento trend sa zrejme spája s hektickým tempom súčasného života, kedy ľudia preferujú krátke a strhujúce podcasty, ktoré možno skonzumovať aj počas krátkej prestávky.

Vzhľadom na neustále rastúcu popularitu podcastov a ich schopnosť prilákať širokú škálu poslucháčov je zrejmé, že tento audio formát bude mať v digitálnom médiu ešte dlhú cestu pred sebou. Už teraz je však dôležitou súčasťou médií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #podcasty