Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

RTVS vo finančnej tiesni našla riešenie: Dve stanice nevypne, pristúpi k zásadným obmedzeniam vysielania

RTVS na zasadnutí rady predložila tri varianty na tento rok.

18.01.2024 17:45
RTVS Mlynská dolina Foto:
debata (6)

Manažment RTVS na dnešnom zasadnutí (vo štvrtok 18. 1. 2024) predložil Rade RTVS tri varianty východísk rozpočtu na rok 2024. Nové návrhy pripravil po kritike na poslednom zasadnutí rady, kde predložil plán na zrušenie dvoch staníc, s čím členovia rady nesúhlasili.

rtvs, mlynská dolina Čítajte viac Rozdelí sa RTVS na televíziu a rozhlas? Otázka je stále otvorená, uviedli v diskusii koaliční poslanci

Predseda Rady RTVS Igor Gallo vtedy uviedol, že zrušenie dvoch staníc považuje zo strany manažmentu RTVS za rezignáciu. Upozornil, že ak by bol takto zostavený rozpočet, tak by za neho nezahlasoval žiadny člen rady.

Riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj slová o rezignácii odmietol s tým, že vychádzal z toho, čo bolo schválené. Škrty odôvodnil znížením financovania od štátu z 0,17 na 0,12 percenta HDP, čo znamená v roku 2024 zníženie príspevku o takmer 55 miliónov voči predpokladanej výš­ke.

Tri varianty na rok 2024

Na dnešné zasadnutie Rady RTVS pripravil manažment telerozhlasu tri nové varianty východísk rozpočtu s rôznymi návrhmi na zachovanie televíznych programových služieb.

Prvý variant predpokladá zachovanie všetkých štyroch televíznych služieb po celý rok v súčasnom stave. Druhý variant predpokladá od 1. apríla zlúčenie :24 a :Športu do jednej stanice. Tretí variant predpokladá zrušenie :Športu od polovice augusta po letných olympijských hrách, pričom spravodajská :24 by zostala zachovaná v súčasnej podobe.

generalny riaditel RTVS Lubos Machaj 1 Čítajte rozhovor Riaditeľ RTVS: Zníženie financovania je destabilizačné, na rozvoj môžeme zabudnúť. Ohrozené sú stanice, seriály, filmy, celá tvorba

Rada RTVS sa nevyjadrila, ktorý variant je jej prioritou, považuje to prekročenie svojich kompetencií. Gallo zopakoval, že prioritou rady nie je zachovanie štyroch programových služieb za každú cenu pri rezignovaní na kvalitu. Pripomenul tiež, že ukončenie vysielania športovej stanice neznamená, že RTVS prestane vysielať šport, ale bude ho vysielať na iných staniciach. Návrh rozpočtu a programového konceptu na rok 2024 s jasne popísanými kvalitatívnymi parametrami a rizikami má RTVS predložiť do 26. januára.

Machaj upozornil, že rozpočet na tento rok nebude stabilizačný, ale destabilizačný a krízový. RTVS si však bude plniť všetky zákonné povinnosti, hoci nebude v dobrej finančnej kondícii.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #financovanie RTVS