Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Novinári sú ohrozenejší ako pred rokom. Pri výkone práce tento rok ich vo svete zabili 94

Doterajší tohtoročný počet zabitých novinárov je vyšší ako vlani za rovnaké obdobie.

10.12.2023 00:00
Francúzsko RSF novinári úmrtia povolanie správa Foto: ,
Ilustračná fotografia - na archívnej snímke z 24. augusta 2022 fotografie zavraždených novinárov visia počas protestu pred generálnou prokuratúrou v Mexiku.
debata (1)

V roku 2023 pri výkone práce vo svete zabili 94 novinárov a ďalších pracovníkov médií. Izraelsko-palestínsky konflikt si pritom vyžiadal viac novinárov, ako ktorýkoľvek iný konflikt za ostatných 30 rokov. V piatok o tom informovala Medzinárodná federácia novinárov (IFJ), podľa ktorej je tiež takmer 400 mediálnych pracovníkov vo väzení.

Doterajší tohtoročný počet zabitých novinárov je vyšší ako vlani za rovnaké obdobie, keď ich bolo 67. V porovnaní s rokom 2021 je to dvojnásobok. Skupina vyzvala na lepšiu ochranu pracovníkov médií, vyšetrovanie zločinov a na to, aby útočníci boli braní na zodpovednosť.

ján strapec, strapo Čítajte viac Raper Strapo: Viac času dnes venujem dabingovej réžii ako hudbe, chystám však veľké veci

Od začiatku vojny medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas zomrelo pri výkone práce 68 novinárov. To je podľa IFJ viac ako jeden za deň a je to tiež 72 percent zo všetkých úmrtí pracovníkov médií po celom svete za tento rok. Väčšina z týchto novinárov boli Palestínčania v Pásme Gazy, kde Izrael pokračuje so svojou ofenzívou.

Nebezpečnou krajinou pre novinárov zostáva naďalej aj Ukrajina, kde Rusko pokračuje so svojou vojnou. Tá si tento rok vyžiadala životy troch reportérov alebo iných pracovníkov médií.

televízor, televízia, obývačka, ovládač, tv, Čítajte viac Trapas ako bič: Moderátorka v živom vysielaní ukázala prostredník, musela sa ospravedlniť

Medzinárodná federácia novinárov tiež odsúdila úmrtia novinárov v Afganistane, na Filipínach, v Indii, Číne a v Bangladéši, ako aj v Kamerune, Sudáne a Lesothe. Poznamenala však, že klesol počet zabitých novinárov v Severnej a Južnej Amerike, a to z 29 vlani na sedem tento rok. Traja Mexičania, jeden Paraguajčan, jeden Guatemalčan, jeden Kolumbijčan a jeden Američan prišli o život, keď vyšetrovali ozbrojené skupiny alebo spreneveru verejných financií, uviedla IFJ.

Vo väzení je dosiaľ tento rok 393 zamestnancov médií. Najväčší počet väznených je v Číne a v Hongkongu, a to 80 novinárov. Nasledujú Mjanmarsko (54), Turecko (41), Rusko a ním okupovaný Krym (40), Bielorusko (35) a Egypt (23).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #novinári