Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Uvažujeme, že by sme pani ministerku zvečnili vo vitráži, reaguje DPOH ironicky na Šimkovičovej nomináciu

SNS na čelo ministerstva kultúry nominuje Martinu Šimkovičovú, kultúrna obec je skeptická.

17.10.2023 15:30
Martina Šimkovičová Foto:
debata (30)

Predseda SNS Andrej Danko dnes pre TASR oficiálne oznámil, že na čelo ministerstva kultúry nominuje Martinu Šimkovičovú, ktorá sa do parlamentu dostala na kandidátke SNS. Ešte minulý týždeň sa hovorilo o tom, že na post ministra kultúry by mal byť nominovaný Tomáš Taraba, ktorý informácie poprel a uviedol, že o rezort nemá záujem.

Wanda Hrycová a Ján Gordulič Čítajte viac Šimkovičová ako ministerka? Budú to premrhané roky, SNS nemá schopných ľudí, reaguje kultúrna obec

Na nomináciu Šimkovičovej zareagovala kultúrna obec. Na otázky Mediakliku, ako vnímajú možnosť, že by na čele rezortu mohla stáť Martina Šimkovičová a či majú v súvislosti s jej možným vymenovaním nejaké obavy, sa s ironickou nadsádzkou vyjadrila aj riaditeľka DPOH Valeria Schulczová.

„Som nesmierne rada, že je to pani Šimkovičová. Je vždy veľmi dobré keď ministrovi kultúry horí srdce pre vec. Ale aj pán Taraba by bol výborný kandidát. Je mi veľmi ľúto, že si nespomenuli na Mareka Ťapáka. Uvažujeme o tom, že by sme pani ministerku zvečnili vo vitráži. Škoda, že nespadáme do jej gescie,“ uviedla riaditeľka DPOH s tým, že obavy ani pochybnosti o budúcnosti nemajú.

martina šimkovičová, nrsr Čítajte viac Slovenská kultúra môže dostať ranu istoty. Bývalá hviezda Markízy a dezinformátorka mieri na čelo ministerstva

Riaditeľka DPOH narážala na kauzu, ktorá rezonovala v spoločnosti koncom augusta, keď divadlo uviedlo kampaň na novú divadelnú sezónu. Po zverejnení plagátu s motívom mozaikovitých vitráží, ktoré zdobia priečelie bratislavského divadla a sú pre neho charakteristické, sa v spoločnosti rozvírili negatívne vášne.

Kreativita kampane nenechala chladnou časť slovenskej populácie, u ktorej mladí ľudia držiaci v rukách ukrajinskú, antifašistickú a dúhovú vlajku, alebo bustu Pavla Országha Hviezdoslava, vyvolali negatívne reakcie. Vitráže po dlhej dobej priniesli tému aj Matici slovenskej, ktorá proti „kultúrnej dekadencii“ zorganizovala pred divadlom protest. Medzi zhruba päťsto protestujúcimi nechýbali poslanci Dušan Jarjabek (Smer-SD), Tomáš Taraba (SNS, Život), Romana Tabák (SNS) či predseda hnutia Republika Milan Uhrík.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ministerstvo kultúry #Martina Šimkovičová #DPOH #Štvrtá Ficova vláda