Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Bude zo známeho producenta mediálny magnát? Na Slovensku chce konzervatívnu televíziu po vzore Fox News, ktorú „preslávil“ Donald Trump

Producent Peter Núñez plánuje veľkú expanziu do zahraničia.

19.09.2023 06:00
Peter Núñez Foto:
Filmový a televízny producent a režisér Peter Núñez.
debata (8)

Producent a režisér Peter Núñez, ktorý je väčšinovým vlastníkom internetového denníka Štandard, oznámil, že vydavateľstvo plánuje významný rast. Okrem expanzie do zahraničia chce vybudovať aj digitálnu televíziu pre strednú Európu podobnú Fox News.

„Projekt bude produkovať kontent blízky nášmu pohľadu na svet,“ uviedol Núñez v rozhovore pre konzervatívny web Štandard. „Je to mimoriadne ambiciózna aktivita, vyžaduje si veľké zdroje, ale ako akcionári sme rozhodnutí dotiahnuť to do víťazného konca. Presné kontúry ešte nepoznáme, rozpočet ešte nemáme, ale už o tom intenzívne debatujeme,“ dodal. Sídlo televízie by malo byť v Bratislave.

Televízia Fox News bola v minulosti kritizovaná za podporu Donalda Trumpa počas jeho pôsobenia na poste prezidenta USA. Na jar tohto roka ju zažalovala spoločnosť Dominion Voting Systems prevádzkujúca volebné automaty za ohováranie a šírenie nepravdivých Trumpových vyhlásení o zmanipulovanom hlasovaní vo voľbách v roku 2020. Spoločnosť žiadala od televízie 1,6 miliardy dolárov, napokon sa dohodli na mimosúdnom vyrovnaní vo výške 787,5 milióna dolárov. Je to najväčšia suma v dejinách USA, ktorú zaplatilo americké médium.

Voda spieva Čítajte aj Programy RTVS ako na hojdačke: Náhrada za Milujem Slovensko je úspešne späť, nová šou je po troch častiach prepadákom

Štandard mieri za hranice Slovenska

Plánovaná expanzia webového portálu do zahraničia sa týka strednej Európy. „Sme rozhodnutí, že do konca budúceho roka chceme byť médiom, ktoré bude minimálne v dvoch štátoch strednej Európy. To je teritórium, ktoré považujeme za našu prirodzenú oblasť záujmu, takto o rok chceme byť aj za hranicami Slovenska,“ uviedol Núñez s tým, že sa nebráni ani akvizícii.

Internetový denník Štandard založil Núñez koncom roka 2020. Je väčšinovým vlastníkom vydavateľstva (51 %), ďalšími akcionármi sú švajčiarska investičná firma Saidler & Co (47 %) a Peter Peťovský (2 %), bývalý spolumajiteľ a zakladateľ regionálnych trenčianských novín. Od februára tohto roka Štandard expandoval do regiónov a postupne vytvoril sieť redakcií v šiestich krajských mestách.

Biznisplán počíta budúci rok so ziskom

„K dnešnému dňu máme pokrytých asi 20 percent bežných mesačných nákladov. Držíme sa nášho biznisplánu, a očakávame, že budúci rok sa dostaneme do čiernych čísel,“ povedal Núñez. Do Štandardu už neplánuje investovať ďalšie peniaze a postupne sa pripravuje na predaj svojich akcií. „V rámci nasledujúcich akciových operácií si chcem z firmy „vytiahnuť“ svoje peniaze vložené na začiatku. A chcem, samozrejme, aj zisk. Za optimum považujem štvornásobok vloženej sumy,“ uviedol.

Na web Štandardu si v auguste kliklo viac než 905-tisíc čitateľov a patrila mu 24. priečka v rebríčku návštevnosti slovenských webov. Medziročne zvýšil svoju návštevnosť až o 145 %. Do oficiálneho merania návštevnosti webov IABmonitor sa zapojil v máji minulého roka, doterajším maximom bolo 937-tisíc návštevníkov v júni tohto roka.

Chcem tu zostať Čítajte aj Na akom Slovensku chcete žiť? Handzuš, Radičová a Ostrihoňová vyzývajú v kampani mladých, aby išli voliť

Kto je Peter Núñez

Peter Núñez patrí k najvýznamnejším filmovým a televíznym producentom a režisérom. Jeho produkčná spoločnosť NUNEZ NFE spolupracuje so všetkými televíziami.

Pre RTVS pripravila aktuálnu šou Voda spieva, v jarnej sezóne to boli Pravidlá mojej ženy. V minulosti priniesla na obrazovky RTVS úspešný formát Zem spieva alebo Najväčší Slovák, ale aj podvečernú šou 5 proti 5. Podpísaný je tiež pod diskusnou reláciou Do kríža, ktorú moderuje šéfredaktor Štandardu Jaroslav Daniška.

Predstavenie projektu Najväčší Slovák v roku... Foto: TASR, Jakub Kotian
Najväčší Slovák, anketa Predstavenie projektu Najväčší Slovák v roku 2018. Na snímke zľava vtedajší generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník, režisér a producent projektu Peter Núñez a spoluautor projektu Ľuboš Machaj.

Pre televíziu JOJ pripravuje V siedmom nebi alebo v minulosti Dom snov, pre Markízu šou Extrémne premeny a Svadba na prvý pohľad, ale aj seriály Chatári a Výnimočná Nikol.

Tvorcovia seriálu Výnimočná Nikol (zľava):... Foto: TV Markíza
Výnimočná Nikol Tvorcovia seriálu Výnimočná Nikol (zľava): kreatívna producentka a scenáristka Evita Twardzik, producent Peter Núñez a producentka TV Markíza Alexandra Dubovská.

Z filmových projektov je podpísaný pod romantickými komédiami Všetko alebo nič, Príliš osobná známosť a Nikdy nehovor nikdy.

Producent Peter Núñez (vľavo) a režisér Braňo... Foto: NUNEZ NFE
Braňo Mišík Producent Peter Núñez (vľavo) a režisér Braňo Mišík na premiére filmu Nikdy nehovor nikdy v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #NUNEZ NFE