Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Súd rozhodol v kauze rádia Frontinus. Za rozhovor s Mazurekom potvrdil vysokú pokutu

Správny súd potvrdil rozhodnutie Rady pre mediálne služby.

15.09.2023 00:00
Milan Mazurek (Republika) Foto: ,
Milan Mazurek (Republika)
debata (4)

Správny súd v Bratislave vo štvrtok 14. septembra 2023 potvrdil medializované rozhodnutie Rady pre mediálne služby (do 31. júla 2022 Rada pre vysielanie a retransmisiu), ktorým ešte v roku 2017 uložila rádiu Frontinus pokutu 15-tisíc eur a upozornenie na porušenie zákona za program Debata na telefón.

Rozhovor, v ktorom bol jediným hosťom vtedajší poslanec parlamentu Milan Mazurek, odvysielalo rádio 2. októbra 2016. Programom sa regulátor zaoberal na základe deviatich doručených sťažností.

marek ťapák, ťapák, Čítajte aj Bývalý programový riaditeľ RTVS Ťapák opäť konšpiruje: Európa je farizejská a zlé Rusko napadlo "mierumilovnú" Ukrajinu

Rozhovor bez názorovej oponentúry

„V programe boli odvysielané vyhranené a výlučne jednostranné názory Milana Mazureka k témam týkajúcim sa riešenia rómskej problematiky, väzenského systému, sociálneho systému, dôchodkov, prerozdeľovania verejných financií a tiež kritické vyjadrenia ku konaniu vlády, predstaviteľov koalície i opozície, výboru pre ľudské práva, vtedajšieho riaditeľa RTVS Václava Miku, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, poslankyne Lucie Nicholsonovej a mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu, a to bez akejkoľvek názorovej oponentúry. Podľa rady tým prišlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu, za čo rádiu uložila sankciu vo forme upozornenia na porušenie zákona,“ uviedla hovorkyňa rady Lucia Michelčíková.

„Zároveň v tomto programe došlo v dôsledku stavania príslušníkov rómskeho etnika do kontrastu s majoritou a vyjadrení o ich neprispôsobivosti, sociálnych výhodách, násilí a vandalizme k porušeniu zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine, pri vyjadreniach o nebezpečenstve, ktoré predstavuje skupina islamských imigrantov k porušeniu zákazu skrytou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva a v dôsledku explicitných urážlivých vyjadrení na adresu rómskeho etnika k porušeniu zákazu otvorenou formou znevažovať alebo hanobiť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine,“ objasnila Michelčíková dôvod, prečo regulátor uložil rádiu pokutu 15-tisíc eur.

Bekim, Hoaxy sa na mňa nelepia Čítajte aj Vraj mi stačí len jesť citróny, aby som sa postavil, hovorí Bekim v novej kampani proti hoaxom

S nestrannosťou má rádio problém

Rada pre mediálne služby udelila rádiu Frontinus sankcie už viackrát. Pokutu vo výške 5000 eur za porušenie zákonnej povinnosti zabezpečiť objektívnosť a nestrannosť uložil regulátor rádiu za Debatu na telefón, v ktorej bol hosťom Štefan Harabin. Upozornenie na porušenie zákona dostalo rádio aj za Debatu na telefón s Ľubošom Blahom, ktorá obsahovala len jednostranné názory a kritické vyjadrenia poslanca Smeru-SD.

Rozsudok súdu zatiaľ nie je právoplatný, rádio Frontinus ho môže napadnúť kasačnou sťažnosťou na Najvyšší správny súd.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Mazurek #Rada pre mediálne služby #Rádio Frontinus