Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Predvolebné bilbordy Kotlebovcov: Petíciu za ich odstránenie už podpísalo 10-tisíc ľudí

Mimovládky po trestnom oznámení spustili aj online petíciu.

31.07.2023 00:00
predvolebná kampaň, bilbord, marian Kotleba Foto:
Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej kampani.
debata (28)
tv, televízia, televízor, stream, streamovacia služba, obývačka, obrazovka, televízor Čítajte aj Toto bude pravý televízny súboj: Začína sa pátranie po najlepšom slovenskom seriáli sezóny

Mimovládne organizácie Inštitút ľudských práv (IĽP) a Dúhové Slovensko pred mesiacom spustili online petíciu za odstránenie bilbordov strany Kotlebovci -ĽSNS. Do dnešných dní sa k nej pridalo už viac ako 10-tisíc ľudí.

Mimovládky v júni podali na Generálnej prokuratúre SR aj trestné oznámenie na túto stranu. Na rôznych miestach Slovenska sa totiž objavili reklamné nosiče s tvárou Mariána Kotlebu a textom „Ochránime Slovensko pred LGBT a gender!“.

Marian Kotleba Čítajte viac Kotleba má na krku ďalšie trestné oznámenie. Za diskrimináciu na predvolebných bilbordoch

„K výzve na webe ludskeprava.sk sa k dnešnému dňu pridalo 10 116 Slovákov a Sloveniek. Je adresovaná firme, ktorá pútače prenajala, aby nenávistný obsah odstránila. S vedením predmetnej firmy sme komunikovali. Snažili sme sa im vysvetliť, že stačí v texte zameniť jednu menšinu za druhú a vznikne heslo „Ochránime Slovensko pred Židmi“, aké používali Kotlebovi predchodcovia pred 100 rokmi. Žiaľ nikam to neviedlo, dúfame, že tlak verejnosti a firiem, ktoré u nich inzerujú a nechcú byť spájané s extrémistami, pomôže,“ povedal riaditeľ Inštitútu ľudských práv Peter Weisenbacher.

Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej... Foto: IĽP
predvolebná kampaň, Marian Kotleba, bilbord Bilbord strany Kotlebovci -ĽSNS v predvolebnej kampani.

Orgány činné v trestnom konaní vo veci už konajú

Strana Kotlebovci-ĽSNS vznikla v roku 2010 premenovaním Strany priateľov vína. Mimovládne organizácie aj právni experti opakovane navrhovali, aby bola rozpustená, nakoľko svojím programom, stanovami a činnosťou porušuje Ústavu Slovenskej republiky a medzinárodné zmluvy.

„Podľa našich informácii orgány činné v trestnom konaní vo veci už konajú. Samozrejme, je vysoko nepravdepodobné, že by došlo k nejakému záveru ešte pred voľbami. Súkromnej firme by som odporučil sporné plagáty odstrániť, nakoľko všetko nasvedčuje tomu, že dochádza k porušeniu paragrafu 424 Trestného zákona, konkrétne podnecovania k nenávisti k skupine pre ich sexuálnu orientáciu. Trestná sadzba môže byť v tomto prípade až 6 rokov odňatia slobody,“ uviedol právnik Inštitútu ľudských práv Daniel Grejták.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Inštitút ľudských práv #predvolebná kampaň