Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Iks, ikska, krížiky, ex či exkrementy? Ako teraz nazývať tweety?

Používatelia twitteru na zmenu značky zareagovali smršťou návrhov na nové výrazy spojené s používaním tejto sociálnej siete.

27.07.2023 06:00
Twitter Foto:
debata (1)

Miliardár Elon Musk oznámil, že mení názov Twitteru na X – a zasial tým značný zmätok do hláv používateľov, ktorí sa snažia nájsť odpoveď na jednoduchú otázku: Ako sa teda bude teraz hovoriť tweetom?

Didier Stoessel Čítajte aj Je televízia umierajúce odvetvie? Ani náhodou, tvrdí šéf CME. Video stále rastie, rozvíjame tzv. fast TV

„Čoskoro by sme mali dať zbohom značke Twitter a postupne aj všetkým vtákom,“ napísal na svojej sieti Musk predtým, než zverejnil nové logo. Ide o poslednú z viacerých kontroverzných zmien platformy, vrátane zavedenia služby Twitter Blue, zmien v správach a obmedzení počtu príspevkov, ktoré si používatelia môžu zobraziť.

Používatelia twitteru – teda vlastne X – na zmenu dôverne známej značky zareagovali tweetovou víchricou (alebo vlastne x-víchricou) a smršťou návrhov, ako sa teraz zmenia výrazy spojené s používaním tejto sociálnej siete.

Sám Musk sa nechal počuť, že keď je z twitteru teraz X, tweetom by sa malo po anglicky hovoriť X's – a používatelia diskutujú, či sa to má čítať ako „crosses“ (krížiky), alebo ixes, čo by sa dalo preložiť ako „ikska“.

sex v meste, ako to bolo ďalej, and just like that, Čítajte aj Zabudnite na Samanthu: Do Sexu v meste sa ešte skôr vráti nezabudnuteľná postava

Padol tiež návrh, aby sa oba termíny spojili dokopy a postom na X sa hovorilo „xeets“ (ksíty), zatiaľ čo ďalší z používateľov vyjadril svoju frustráciu zo zmeny návrhom nazývať príspevky ‚Xkrement‘. To padlo na úrodnú pôdu v podobe návrhu nahradiť tento výraz obľúbeným emodži Elona Muska v tvare exkrementu.

Niektorí z používateľov sa pustili do lingvistických úvah nad využitím nového názvu. „Twitter je teraz X. Tweet je teraz X. Preposlanie tweetu je X na druhú. Používateľ twitteru je teraz xhibicionista. A celková atmosféra – xhaustion (vyčerpanie),“ napísal jeden z nich.

Jedinými zjavnými zmenami pre Twitter je však zatiaľ to, že Musk trvá na tom, aby mu všetci hovorili X. Stále bez zmeny zostáva názov twitteru, výraz „tweet“ a ďalšie prvky celkovej značky Twitter. Hoci spoločnosť spustila stránku x.com, presmeruje sa však na twitter.com. Tlačidlo na webovej stránke pre vytvorenie príspevku stále obsahuje nápis „tweet“ a vyhľadávací panel stále obsahuje „search twitter“. A tweety vložené na weboch tretích strán stále nesú logo modrého vtáka, ako vidíte aj vo vložených príspevkoch v tomto článku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter