Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Je televízia umierajúce odvetvie? Ani náhodou, tvrdí šéf CME. Video stále rastie, rozvíjame tzv. fast TV

Množstvo obsahu je dnes niekoľkonásobne vyššie než pred desiatimi rokmi.

27.07.2023 00:00
Didier Stoessel Foto:
Generálny riaditeľ skupiny CME Didier Stoessel.
debata (2)

Mediálna spoločnosť CME, ktorá na Slovensku zastrešuje televízne stanice skupiny Markíza a Voyo, považuje video za rastúci zdroj zábavy. Chce sa zamerať na jeho ďalší rozvoj a doplniť tak vysielanie lineárnej televízie a streamovacej služby, uviedol šéf CME Didier Stoessel vo výročnej správe skupiny PPF, pod ktorú mediálna spoločnosť patrí.

Invalid Čítajte aj Nestihli ste v kinách tohtoročný slovenský hit? Nevadí, nájdete ho už na Netflixe

Najväčšia revolúcia posledných rokov

Hlavným trendom vo svete médií je video. Jeho spotreba sa nielen na našich trhoch, ale aj všade na svete naďalej zvyšuje. „Ľudia si možno myslia, že televízia je umierajúce odvetvie. Ale nie je to tak. Video je dnes rastúcim odvetvím. Je to preto, že dnes každý tablet, každá televízia, každý mobilný telefón ponúka svojmu používateľovi videoobsah kedykoľvek a kdekoľvek. Domnievam sa, že je to najväčšia revolúcia posledných troch alebo piatich rokov, ktorú spustila neustála dostupnosť streamovaného a televízneho obsahu“, vysvetľuje Stoessel.

Matthias Settele Čítajte rozhovor Šéf televízie Markíza: Za úspechom stojí jeden tím, jedna vášeň. Ja som bol len dirigentom veľkého orchestra

Hnacím motorom je pohodlie

Ďalším faktorom, ktorý stojí za explóziou spotreby videa, je skutočnosť, že kvalita a objem obsahu, ktorý dnes vzniká, je niekoľkonásobne vyšší než pred desiatimi rokmi. „Tento nárast kvantity a hlavne kvality, rovnako ako pohodlie konzumácie takéhoto obsahu, je dôvodom obrovského nárastu spotreby videa na našich trhoch,“ uvádza Stoessel. Stratégiou CME je priniesť svoju produkciu do každej domácnosti, do každého zariadenia, ktoré ľudia používajú.

Rastie odložené vysielanie

Spotreba živého lineárneho televízneho vysielania všade klesá. „To je fakt. Pravdou však je, že v západnej Európe klesá lineárne vysielanie rýchlejšie než na našich domácich trhoch, ale ten pokles je z vysokého základu,“ hodnotí Stoessel s tým, že CME aj naďalej pokračuje v rozvoji svojej lineárnej televízie. „Akcelerujeme však aktivity v oblasti rozvoja funkcií sledovania zo záznamu a tiež nové platformy AVoD, ktorú sú financované inzerentmi a ponúkajú video on demand,“ dodáva.

televízie, budovy Čítajte rozhovor S akými financiami hospodári RTVS? A koľko si zarobia komerčné televízie?

Novinkou bude tzv. fast TV

CME pracuje aj na vývoji novej formy tzv. fast televízneho vysielania. „Budujeme špecializované kanály, napríklad s romantickými programami, ktoré sú naživo vysielané na internete. To celé dopĺňa ešte rozvoj a expanzia našich aktivít v oblasti streamovaného obsahu,“ hovorí Stoessel. Výhodou tohto prístupu je, že zdroje výnosov mediálnej spoločnosti sú oveľa diverzifikova­nejšie, než tomu bolo v minulosti.

Okrem zábavného obsahu nezanedbáva CME ani športový obsah a spravodajstvo. „Pracujeme na výraznom posilnení športových programov, pretože to je ďalší kľúč k úspechu v oblasti lineárnej televízie. Samozrejme, tiež sa sústredíme na rozvoj a kvalitu nášho spravodajstva, ktoré je dôveryhodné, profesionálne a pluralitné na všetkých trhoch, kde pôsobíme,“ uzatvára šéf CME.

Do mediálnej spoločnosti CME patrí 43 televíznych staníc v šiestich krajinách. Na Slovensku zastrešuje televízne stanice skupiny Markíza, v Česku televízie skupiny Nova, ďalšími krajinami sú Rumunsko, Slovinsko, Bulharsko a Chorvátsko.

Prevádzkuje tiež streamovaciu službu Voyo, ktorá na začiatku tohto roka prekročila v Česku a na Slovensku hranicu pol milióna predplatiteľov. Na čele spoločnosti je od roku 2020 Didier Stoessel.

CME patrí spolu s operátorom O2 Slovakia či nákupným portálom Heureka do skupiny PPF.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #CME #TV Markíza #Voyo #Didier Stoessel