Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Legendárne logo Twitteru je minulosťou. Modrý vtáčik zmizol, nahradilo ho písmeno X

Na sociálnej sieti sa už objavuje nové logo.

24.07.2023 14:00
Twitter Foto:
debata

Symbolom sociálnej siete Twitter je namiesto doterajšieho modrého vtáčika písmeno X. Nové logo predstavil majiteľ firmy Elon Musk a šéfka firmy Linda Yaccarino. Logo sa zmenilo na oficiálnom profile Twitteru a písmeno X premietli na firemnú centrálu v San Francisku. Názov profilového účtu zostáva „@twitter“, modrý vtáčik ale po aktualizácii stránky zmizol a na jeho mieste sa objavuje písmeno X.

Zmena loga je súčasťou Muskovej snahy zmeniť názov twitteru. S premenovaním by Musk zahodil viac ako 15 rokov starú a celosvetovo známu značku s vysokou hodnotou, je však odhodlaný projekt dokončiť. Keď youtuber Marques Brownlee napísal, že bude službu naďalej nazývať Twitter, Musk odpovedal: „Nie na dlho.“

V reakcii na najnovšie zmeny začal na twitteri kolovať hashtag „#GoodbyeTwitter“ (Zbohom, Twitter). V reakcii na tweet s otázkou, ako sa teraz bude hovoriť tweetom, Musk odpovedal „x's“, po slovensky teda niečo ako „ikska“.

Threads Čítajte aj Meta sa chystá spustiť sociálnu sieť Threads, konkurovať chce Twitteru

Pôvodné logo Twitteru bolo navrhnuté v roku 2012 trojčlenným tímom. „Logo bolo navrhnuté tak, aby bolo jednoduché, vyvážené a čitateľné aj vo veľmi malých veľkostiach,“ tweetoval jeden z jeho dizajnérov Martin Grasser.

Foto: Twitter
Twitter logo

Miliardár a majiteľ automobilky Tesla a ďalších firiem kúpil spoločnosť Twitter vlani v októbri zhruba za 44 miliárd dolárov. Už na jar Musk previedol túto online službu do novej spoločnosti X Corp. Webové stránky x.com sú od nedele presmerované na twitter. Funguje to aj v prípade, že sa k webovej adrese pridajú názvy jednotlivých profilov. Mohlo by pritom ísť o prvý krok k prechodu z adresy twitter.com na adresu x.com, uviedla agentúra DPA.

Musk v minulosti opakovane vyhlasoval, že chce twitter rozšíriť na platformu nazvanú X, čo má byť superaplikácia s najrôznejšími funkciami po vzore napríklad čínskeho WeChatu. Okrem udelenia licencií na prevody peňazí v troch štátoch USA ale v tomto smere neboli oznámené takmer žiadne kroky.

Musk cez víkend oznámil, že sa „čoskoro rozlúčime so značkou Twitter“. Musk ale rád provokuje – už v apríli nechal logo twitteru na niekoľko dní nahradiť symbolom recesistickej digitálnej meny dogecoin.

Twitter sa pod vedením Yaccarinovej, ktorá sa stala riaditeľkou 5. júna, snaží zvrátiť prepad príjmov z reklamy. Od prevzatia Muskom prechádzala spoločnosť búrlivými časmi – prišlo prepúšťanie, prudký pokles počtu inzerentov a raketový vzostup konkurenčnej siete Threads, ktorú začiatkom júla sprevádzkovala spoločnosť Meta Platforms.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Twitter