Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový kráľ amerických mrakodrapov: Najvyššia budova v USA vyrastie doslova do oblakov, no nebude stáť v New Yorku

Ambiciózny plán superveže Legends Tower ohromí svojou výškou.

14.02.2024 00:00
Legends Tower Oklahoma City Foto:
Mrakodrap Legends Tower po dokončení ohromí svojou výškou.
debata (1)

O pár rokov, ak všetko pôjde podľa plánu, budú mať v Spojených štátoch nový najvyšší mrakodrap. Prekvapivo však nebude postavený v New Yorku, ale v Oklahome, v centre Oklahoma City. Po dokončení bude veža s označením Legends Tower najvyšším mrakodrapom v krajine.

čas nádejí, Čítajte aj Čo nahradí Čas nádejí? RTVS prekvapuje, do nedeľného prime-time vytiahne tento program

Pôvodne sa mrakodrap so svojimi 533 metrami mal stať druhou najvyššou budovou v USA. Realitný developer Matteson Capital a architektonická firma AO však pozmenili svoj návrh a predstavili nový ambiciózny plán na zvýšenie výšky budovy, ktorá je súčasťou komplexu Boardwalk v Bricktowne.

Podľa nových plánov by mal mrakodrap Legends Tower dosiahnuť výšku 581 metrov, v prepočte 1907 stôp, čo je symbolické číslo odkazujúce na rok, keď sa stala Oklahoma 46. štátom USA.

iveta, Čítajte aj Jojka chystá veľkú seriálovú premiéru: Zopakuje sa úspech s rekordnou sledovanosťou?

Ak mesto nový návrh schváli, po dokončení bude mať Legends Tower 134 podlaží a bude o 35 metrov vyšší ako mrakodrap One World Trade Center na Manhattane v New Yorku, ktorý je s výškou 546 metrov najvyššou budovou v USA od roku 2014.

Nová veža by bola tiež viac než dvakrát vyššia ako súčasná najväčšia budova v Oklahoma City, 50-poschodová veža Devon Energy Center s výškou 257 metrov, ktorá bola dokončená v roku 2012.

Legends Tower bude najvyšším mrakodrapom v USA Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Mrakodrap Legends Tower po dokončení ohromí...

Oklahoma City je 18. najväčším mestom v USA s odhadovanými 700-tisíc obyvateľmi. „Oklahoma City zažíva významné obdobie rastu a transformácie, vďaka čomu má dobrú pozíciu na podporu veľkých projektov, ako je ten, ktorý sa plánuje pre Bricktown,“ uviedol v tlačovom vyhlásení Scot Matteson, generálny riaditeľ spoločnosti Matteson Capital.

Výhľad z vtáčej perspektívy

Súčasťou komplexu Boardwalk budú okrem hlavného mrakodrapu Legends Tower aj tri menšie veže s výškou 105 metrov. V budovách budú prevažne byty, od cenovo dostupných až po tie najluxusnejšie, ale aj reštaurácie, bary, obchody a luxusný hotel. „Najvyššie poschodia supervysokej veže budú pozostávať z verejnej hvezdárne, reštaurácie a baru, kde si návštevníci budú môcť vychutnať úžasný výhľad na mesto,“ uvádzajú developeri.

Odhadovaný časový harmonogram výstavby zatiaľ nezverejnili. Očakáva sa, že výstavba sa začne v lete, pričom prvá fáza bude dokončená približne o dva roky, po ktorej budú nasledovať ďalšie dve fázy, ktorých dokončenie môže trvať až šesť rokov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mrakodrapy #developerský projekt