Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Sky Park rozširuje svoje hranice: Mlynské Nivy sa zmenia, developer predstavuje novú bratislavskú štvrť

Pozrite si víťazný návrh na premenu bývalej autobusovej stanice v Bratislave.

06.03.2024 06:00
Mlynské Nivy, vizualizácia Foto:
Na území bývalej autobusovej stanice Mlynské Nivy v Bratislave vznikne nová mestská štvrť. Víťazom architektonickej súťaže sa stalo medzinárodné štúdio Mecanoo so sídlom v holandskom Delfte.
debata (4)

V srdci vznikajúceho nového centra Bratislavy vznikne nová štvrť. Nachádzať sa bude na pozemkoch v tesnom susedstve Sky parku, na mieste bývalej dočasnej autobusovej stanice Mlynské Nivy. Územie s celkovou výmerou takmer 15-tisíc štvorcových metrov je ohraničené ulicami Bottova, Továrenská a Chalupkova.

Na mieste bývalej autobusovej stanice Mlynské Nivy vznikne nová štvrť:
Video
Zdroj: Alto Real Estate

Vízia novej štvrte vzišla z medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže developera Alto Real Estate. „Od začiatku sme túto súťaž vnímali ako príležitosť na zveľadenie štvrte, nadväzujúc na architektonický odkaz projektu Sky Park. Som rád, že sa naše ambície napĺňajú," hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Rastislav Valovič.

Spájanie moderného a industriálneho

Spoločnosť vyhlásila víťaza súťaže, ktorú vyhlásila v septembri minulého roka. Projekt, ktorý u poroty najviac zarezonoval, kladie dôraz na udržateľnosť a sociálnu súdržnosť. Predložilo ho medzinárodné architektonické, urbanistické a dizajnérske štúdio Mecanoo so sídlom v holandskom Delfte.

„V štvrti Sky Park sa moderná architektúra hladko spája s industriálnym dedičstvom a vytvára jedinečné a dynamické mestské prostredie. Blok 5.1 plynule rozširuje ikonické veže Sky Parku, čím prispieva k novému priestoru ponúkajúcemu prémiové bývanie," hovorí Nuno Fontarra z víťazného štúdia Mecanoo.

Sad Janka Kráľa, gastroprevádzka Čítajte viac Káva za euro, koláčik za necelé dve. Erotický salón je minulosťou, zrekonštruované priestory sa otvoria pre návštevníkov parku

Nové bývanie, nové kancelárie

Nová výstavba predstavuje kombináciou bývania, kancelárií a občianskej vybavenosti. Návrh pozostáva zo štyroch budov s asymetrickými šesťuholníkovými pôdorysmi. „Zástavba rozširuje park do susedstva a vytvára kontinuitu cez Chalupkovu ulicu. Architektonický štýl nových obytných blokov a administratívnej budovy sa líši od existujúce veže Sky Park, verejné priestory slúžia ako zjednocujúce prvky medzi týmito dvoma projektmi,“ vysvetľuje Kees Christiaanse zo štúdia KCAP.

Rezidenčná funkcia je rozdelená do troch budov. Väčší blok slúži ako ústredný bod, ktorý formuje mestské prepojenie medzi ulicami Chalupkova a Bottova, dva menšie bloky sú rozptýlené v rámci parku. V prvej fáze má pribudnúť viac ako 33-tisíc štvorcových metrov obytných plôch. Kancelárska budova na okraji pozemku má pribudnúť až neskôr.

V susedstve Sky Parku vznikne nová mestská štvrť Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Na území bývalej autobusovej stanice Mlynské...

Rozvoj štvrte s ohľadom na jej históriu

Projekt dotvorí celý mestský blok do konzistentnej podoby. Zároveň má byť prepojením medzi Sky Parkom a ďalšou zástavbou v území smerom ku Košickej ulici a predĺžiť park s pešími trasami smerom k bulváru Mlynské nivy.

Lokalita sa nachádza v samom srdci nového centra hlavného mesta. Nadväzuje priamo na zástavbu Sky Park od ikonickej architektky Zahy Hadid, ktorá je dominantou downtownu a prepája ho s historickým centrom Bratislavy. V susedstve sa nachádza kancelársky komplex Twin City a očakáva sa, že na východ od lokality vzniknú ďalšie kancelárske projekty.

Palma Čítajte viac Namiesto chátrajúcej továrne vznikne moderná mestská štvrť. Investor predstavil premenu Palmy

Transformácia industriálneho dedičstva

Celá okolitá oblasť formuje moderné centrum mesta, ktoré na prelome 19. a 20. storočia slúžilo ako priemyselná zóna. Boli v ňom umiestnené rôzne továrne, vrátane významnej rafinérie Apollo, závodu Kablo na výrobu elektrického drôtu a mnohých ďalších, ktoré počas bombardovania v druhej svetovej vojny utrpeli utrpeli značné škody. V druhej polovici 20. storočia priemyselná výroba a celá oblasť postupne upadala a chátrala. Začiatkom 21. storočia sa však objavili nové možnosti a celá štvrť sa opäť prebúdza do novej éry.

Na jeho premene sa bude podieľať aj víťazné štúdio Mecanoo, ktoré je považované za jedno z popredných architektonických štúdií. Vo svojich návrhoch kombinuje estetiku, funkčnosť a udržateľnosť životného prostredia. Medzi jeho najznámejšie projekty patria svetoznáma verejná knižnica v New Yorku na Piatej Avenue, futuristický divadelný komplex v Kaohsiungu, Pamätná knižnica Martina Luthera Kinga Jr. vo Washingtone a De Nederlandsche Bank v Amsterdame. Tieto a ďalšie projekty odrážajú filozofiu spoločnosti hľadať rovnováhu medzi ľudskými potrebami a životným prostredím.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Mlynské nivy #developerský projekt #Alto Real Estate