Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Káva za euro, koláčik za necelé dve. Erotický salón je minulosťou, zrekonštruované priestory sa otvoria pre návštevníkov parku

Bývalý nočný klub v Sade Janka Kráľa sa už čoskoro zmení na príjemnú gastroprevádzku.

04.03.2024 00:00
Sad Janka Kráľa, gastroprevádzka Foto:
Bývalý nočný klub sa čoskoro zmení na príjemnú gastroprevádzku.
debata

Hlavné mesto dokončuje v Sade Janka Kráľa premenu bývalého nočného klubu, ktorý sa preslávil ako erotický salón a posledné roky nebol vôbec využívaný, na modernú gastroprevádzku s ponukou dostupnou pre širokú verejnosť.

„Od rána až do večera tu preto budú okrem štandardnej ponuky aj cenovo zvýhodnené produkty s fixnutými cenami, napríklad espresso za 1 € alebo bábovka za 1,90 €,“ píše primátor Bratislavy Matúš Vallo na sociálnej sieti. Otvorenie nového bistra je naplánované už túto jar.

Let s Dance 2024 vizual  1 Čítajte aj Ako dobre poznáte Let's Dance? Otestujte si svoje vedomosti, všetky odpovede uhádne len naozajstný fanúšik

Hlavné mesto malo jasný cieľ, už keď zanedbanú budovu získalo do vlastníctva. Chcelo jej navrátiť funkciu tak, aby slúžila verejnosti.

„Národná kultúrna pamiatka, najstarší verejný park, obľúbené zelené miesto pre rodiny s deťmi a uprostred čo? Erotický masážny salón. V Sade Janka Kráľa to bol prinajmenšom poriadny bizár. Preto sme to zmenili a čoskoro tu začne s prevádzkou kvalitné a hlavne dostupné bistro fakt pre všetkých. Skrátka také, aké si Sad Janka Kráľa a hlavne všetci, ktorí ho navštevujú, zaslúžia,“ vysvetľuje Vallo.

Sada Janka Kráľa ľudia vyhľadávajú kvôli zeleni... Foto: MIB
Sad Janka Kráľa Sada Janka Kráľa ľudia vyhľadávajú kvôli zeleni a oddychu.

Nájomca, ktorý vzišiel zo súťaže, musel akceptovať aj podmienku mesta, aby bol v ponuke určitý sortiment so zvýhodnenými cenami. „Keďže ide o Sad Janka Kráľa, v rámci súťaže sme sa, pochopiteľne, nesústredili len na výšku nájmu, ale kľúčovou pri rozhodovaní bola kvalita a tiež to, aby si tu skutočne každý, či už sú to rodiny s deťmi, seniorky a seniori, jednoducho každý mohol dovoliť dať si niečo dobré,“ dodáva Vallo. V ponuke za zvýhodnené ceny by tak mala byť káva za jedno euro alebo koláč za necelé dve eurá.

Pozrite si vizualizáciu nového bistra v Sade Janka Kráľa:

Bistro Ferdinand v Sade Janka Kráľa v Bratislave Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Bývalý nočný klub sa čoskoro zmení na príjemnú...

Bistro s názvom Ferdinand má naplánované otvorenie na jar tohto roka. „Verím, že už v máji. Nájomca aktuálne pracuje na interiéri prevádzky,“ uzatvára Vallo. S obnovou zanedbaného objektu, ktorý posledné roky nebol vôbec využívaný, sa začalo uplynulý rok.

Priestory má v prenájme spoločnosť Wirtshaus na štyri roky s možnosťou predĺženia o ďalšie tri. Názov bistra je poctou autorovi budovy, architektovi Ferdinandovi Končekovi. Okrem gastroprevádzky v zrekonštruovaných priestoroch nebudú chýbať ani bezbariérové toalety a pred budovou pribudne mini amfiteáter.

Budova sa nachádza na okraji parku v blízkosti mostu SNP. Bola postavená v roku 1982 a pôvodne slúžila verejnosti. Bola tam prevádzka s občerstvením i zázemie pre pracovníkov údržby a správy parku. V roku 1995 sa objekt dostal do súkromného vlastníctva a vznikol tam nočný klub a erotický salón. Posledné roky bola budova opustená.

Najstarší park v strednej Európe

Sad Janka Kráľa je najstarším verejným parkom v strednej Európe. Založený bol v rokoch 1774–76 na pravom brehu Dunaja na ploche lužného lesa. Postupne bol upravovaný a jeho dnešná podoba je až z roku 1839.

Socha Janka Kráľa. Foto: MIB
Sad Janka Kráľa Socha Janka Kráľa.

V srdci parku s rozlohou takmer 40 hektárov sa nachádza socha Janka Kráľa, ktorá je stredobodom križovatky cestičiek, ktoré pretínajú celý park. Najvýraznejším architektonickým prvkom parku je jedinečný záhradný altánok, ktorý bol pôvodne vežou františkánskeho kostola.

Veža kostola v Sade Janka Kráľa. Foto: MIB
Sad Janka Kráľa, veža kostola Veža kostola v Sade Janka Kráľa.

Od 1. januára 2020 patrí Sad Janka Kráľa pod Magistrát hlavného mesta Bratislava. V roku 2021 kúpilo hlavné mesto od majiteľov aj zanedbanú budovu za 1,4 milióna eur bez DPH. Jej rekonštrukcia na modernú gastroprevádzku sa začala v roku 2022, otvorenie je naplánované na jar tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Sad Janka Kráľa #developerský projekt