Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prečo meníme prácu? Mzda je síce dôležitou motiváciou, no významne zavážia aj tieto dôvody

Prieskum odhaľuje najčastejšie príčiny odchodu zo zamestnania aj dôvody na prijatie novej ponuky.

05.03.2024 06:00
zmena zamestnania Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na Slovensku sme svedkami výrazných zmien na pracovnom trhu, ktoré ovplyvňujú nielen fungovanie firiem, ale aj rozhodovanie zamestnancov. S nízkou mierou nezamestnanosti a vysokou infláciou, ktorá v minulom roku dosahovala dvojciferné hodnoty, sa situácia mení.

Počet nezamestnaných klesá a miera nezamestnanosti je pod úrovňou 6 %, pričom sa predpokladá, že na tejto úrovni zostane aj naďalej. Avšak pre firmy predstavuje výzvu udržanie kvalifikovaných pracovníkov a prilákanie nových zamestnancov .

Čo teda zamestnanci u svojho zamestnávateľa oceňujú, čo ich, naopak, prinúti odísť a prečo sa rozhodnú prijať novú ponuku? Odpovede prináša prieskum personálnej agentúry Grafton.

Sad Janka Kráľa, gastroprevádzka Čítajte aj Káva za euro, koláčik za necelé dve. Erotický salón je minulosťou, zrekonštruované priestory sa otvoria pre návštevníkov parku

Zamestnanci v centre pozornosti

Martin Malo z personálnej agentúry Grafton Slovakia vysvetľuje, že v súčasnej situácii majú zamestnanci výhodnú vyjednávaciu pozíciu. Vzhľadom na rastúce životné náklady sa zvyšuje tlak na zvyšovanie miezd a poskytovanie ďalších finančných benefitov. Finančné ohodnotenie sa stáva kľúčovým faktorom pri rozhodovaní o zmene zamestnania.

„Keďže aktuálne máme na trhu viac pracovných ponúk ako záujemcov, pričom až 75 % ľudí si ľahko nájde prácu, pre zamestnancov to znamená výhodnú vyjednávaciu pozíciu. Spolu s neúprosným rastom životných nákladov to spôsobilo nárast tlaku najmä na zvyšovanie miezd, ale aj na podporu formou pridaných finančných benefitov, ako je napríklad 13. či 14. plat, rôzne bonusy a prémie,“ hovorí Malo.

5 najčastejších dôvodov na opustenie súčasného zamestnania:

  • Mzdové porovnanie – rovnaká práca je inde výrazne lepšie odmeňovaná (70 %).
  • Nevyhovujúce správanie sa nadriadeného alebo vzťahy s kolegami (59 %).
  • Nedostatok stability a neistá budúcnosť zamestnávateľa (30 %).
  • Chýbajúca spätná väzba – nikoho nezaujíma, akú prácu zamestnanec odvedie (25 %).
  • Žiadna možnosť kariérneho rastu – povýšenia (24 %).

Mzda je priorita, zavážia aj dobré vzťahy a iné výhody

Hoci je mzda najdôležitejšou motiváciou, nie je jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje rozhodovanie zamestnancov. Pre väčšinu z nich sú dôležité aj iné aspekty ako zaujímavá práca, dobrý kolektív a možnosť osobného rozvoja.

„Treba dodať, že takmer tri štvrtiny ľudí dnes majú u svojho zamestnávateľa tieto potreby naplnené. Dôvody ku zmene zamestnania alebo prijatiu novej pracovnej ponuky sa však môžu líšiť pri rôznych profesiách, odlišné poradie priorít je, prirodzene, aj v rôznych vekových skupinách pracujúcich,“ hovorí Malo.

Zamestnanci s pribúdajúcim vekom preferujú férový prístup zo strany zamestnávateľa a stabilnú budúcnosť firmy, zatiaľ čo mladšie generácie uprednostňujú aj spätnú väzbu a možnosť kariérneho rastu.

Ilustračné foto. Foto: Profimedia
zmena zamestnania Ilustračné foto.

Zmeny na pracovnom trhu

Navyše, životné náklady, ktoré sú v súčasnosti neporovnateľne vyššie oproti nedávnej minulosti, zvyšujú túžbu zamestnancov po lepšom ekonomickom postavení. „Z našich dát vyplýva, že takmer tri štvrtiny pracujúcich opúšťajú svoje súčasné zamestnanie pre mzdu, ktorá je u nového zamestnávateľa za rovnakú alebo podobnú prácu vyššia,“ upozorňuje Malo. Pre zamestnávateľov je preto dôležité mať prehľad o mzdových podmienkach u konkurencie a flexibilne na ne reagovať.

Okrem mzdy a pracovného prostredia hrá dôležitú úlohu aj podpora vzťahov na pracovisku a stabilita zamestnávateľa. Faktor neistej budúcnosti súčasného zamestnávateľa sa s pribúdajúcim vekom zvyšuje na dôležitosti. Chýbajúca flexibilita pracovnej doby alebo home office síce nezohráva v rozhodovaní o odchode zo zamestnania primárnu úlohu, ale pri hľadaní nového zamestnania môže zavážiť viac.

Čo rozhoduje o prijatí novej pracovnej ponuky?

  • Najdôležitejšia je výška mzdy – a to u viac než 80 % respondentov naprieč všetkými generáciami.
  • Zaujímavá a perspektívna náplň práce. Dôležitosť kariérneho rastu však s pribúdajúcim vekom klesá.
  • Home office a flexibilný pracovný čas preferujú najmä stredná a mladšia generácia (X a Y).
  • Nadštandardné benefity sú zaujímavé predovšetkým pre mladších ľudí (generácie Y a Z).
  • Príležitosti na odborný rast – rôzne školenia a kurzy si cenia najmä starší (generácie boomers a X).

V súčasnej dobe je dôležité, aby firmy rozumeli potrebám svojich zamestnancov a vedeli im ponúknuť nielen primerané finančné ohodnotenie, ale aj stimulujúce pracovné prostredie a možnosti osobného a kariérneho rozvoja. Pre zamestnancov je teraz čas využiť výhodu silného pracovného trhu a nájsť si prácu, ktorá spĺňa ich očakávania a potreby.

Prieskum realizovala personálna agentúra Grafton Slovakia. Založená bola v roku 2004 a v súčasnosti pôsobí v Bratislave, Nitre, Košiciach, Prešove a Žiline.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Grafton