Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Prvý slovenský mrakodrap prekonajú ďalšie dva nové. Jeden bude vyšší až o 100 metrov

Dva nové mrakodrapy vyrastú pri Moste Apollo v Bratislave.

30.01.2024 00:00
East Tower Foto:
Nová panoráma Bratislavy s 260 metrovým mrakodrapom doplneným druhým mrakodrapom s výškou 180 metrov.
debata (4)
možné je všetko, Čítajte aj Veľké šou na Markíze v roku 2024: Šokujúca neprítomnosť Superstar, toto bude náhrada!

Prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower na nábreží Dunaja sa vďaka 46 poschodiam a výške 168 metrov už niekoľko mesiacov vyníma v panoráme Bratislavy. Developer J&T Real Estate (JTRE) aj preto prišiel s úvahou doplniť zástavbu o dve výškové budovy.

V blízkosti Eurovea Tower pri moste Apollo zvažuje JTRE postaviť dve nové výškové budovy, z toho jednou s výškou 260 metrov. Druhá je navrhnutá vo variantnom riešení, a to vo výške 180 metrov, respektíve 137 metrov. Vyplýva to z overovacej štúdie, ktorú koncom minulého roka predložil hlavnému mestu.

Nový 260 metrový mrakodrap doplní druhá veža. V... Foto: JTRE/GFI
East Tower Nový 260 metrový mrakodrap doplní druhá veža. V štúdii sú navrhnuté dva varianty - mrakodrap s výškou 180 metrov (vľavo) alebo nižšia veža s výškou 137 metrov (v pravo).

Dve nové dominanty hlavného mesta

„Prvý variant 260 a 180 metrov sa javí ako ideálne riešenie pre dosiahnutie gradácie výškových budov a kompozičnej harmónie v downtowne,“ vysvetľuje Radoslav Grečmal z ateliéru GFI, ktorý spracoval overovaciu štúdiu Urbanistická štúdia zóny Panorama City. Podotýka, že overovacia štúdia rieši hmotu zástavby a urbanistické vzťahy, nehovorí však o konkrétnej architektúre. Tá má byť predmetom ďalších diskusií a projektovania.

Podľa pôvodného zámeru zvažoval developer výstavbu jedného mrakodrapu s výškou okolo 250 metrov. Nahradenie komplexu East Tower dvojicou mrakodrapov odôvodňuje viacerými faktormi. Odvoláva sa napríklad na Urbanistickú štúdiu výškového zónovania hlavného mesta SR Bratislavy, v ktorej sa uvádza, že výškové budovy v „downtowne“ je „potrebné formovať do skupinovej kompozície v podobe uceleného klastra za použitia princípu gradácie“.

Urbanistická štúdia East Tower Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Nová panoráma Bratislavy s 260 metrovým...

Poukazuje na to, že tucet veží s približne rovnakou výškou tesne nad 100 metrov sa pri typickom pohľade z Bratislavského hradu či z Koliby javil ako kompozične jednoliata stena. Monotónnu siluetu síce „oživil“ prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, avšak jedna dominanta nedokáže podľa neho vytvoriť žiadanú gradáciu v siluete mesta.

„Doplnením kompozície výškovými budovami umiestnenými ďalej od Dunaja by sa presunulo ťažisko siluety do strednej časti downtownu. Vďaka tomu by bol vyváženejšie dosiahnutý kompozičný princíp výškovej gradácie,“ podotkol Grečmal s tým, že práve tam situoval dominanty aj víťazný projekt Územného plánu zóny Martanovičova.

East Tower Čítajte viac Bratislava bude o pár rokov na nepoznanie. Panorámu zmení ultraštíhly mrakodrap a nové výškové veže

Park s dažďovými záhradami

Nahradenie pôvodného zámeru dvojicou výškových objektov by zároveň umožnilo medzi nimi a existujúcimi budovami Tower 115 a Landererova 12 vytvoriť verejný park s rozlohou 7300 metrov štvorcových. Vzniknúť by mala podľa developera jedna z najväčších zelených oáz v Starom Meste s vodnými prvkami, oddychovými zónami, dažďovými záhradami či viacerými prvkami na zadržiavanie vody v území. Návrh počíta s prepojením nového parku s tým jestvujúcim. Štúdia navrhuje 70-percentný podiel bývania.

Developerská spoločnosť J&T Real Estate pôsobí na realitnom trhu už viac ako 25 rokov, patrí medzi lídrov v oblasti realitného developmentu na Slovensku. Špecializuje sa na výstavbu komplexných mestských štvrtí. Najvýznamnejšou realizáciou je v súčasnosti nábrežná štvrť Eurovea City v novom centre Bratislavy s rozšírením obľúbeného nákupného centra a prvým slovenským mrakodrapom Eurovea Tower. Medzi ďalšie významné projekty patria štvrte Zuckermandel a River Park, najvyššie obytné veže na Slovensku Klingerka a Panorama Towers či administratívny komplex Westend. V Londýne JTRE dokončila svoj prvý projekt Triptych Bankside.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T Real Estate #developerský projekt #East Tower