Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Google hasí poriadny problém: Mal potláčať konkurenciu, za urovnanie žaloby zaplatí mastnú sumu

Google zrejme vyplatí 700 miliónov dolárov, chce tak urovnať žalobu.

19.12.2023 09:45
google Foto: ,
Ilustračná snímka.
debata

Technologický gigant Google súhlasí s vyplatením 700 miliónov dolárov a ďalšími ústupkami, aby urovnal žalobu amerických štátov, podľa ktorej potláčal konkurenciu proti svojmu obchodu s aplikáciami Play Store. Informujú o tom agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na dokumenty čerstvo zverejnené federálnym súdom. Správa prichádza týždeň po tom, ako kalifornská porota v inom prípade rozhodla, že spoločnosť zneužíva svoje monopolné postavenie na trhu s mobilnými aplikáciami.

Dohoda o urovnaní sporu stále vyžaduje súhlas súdu. Google by podľa nej poskytol 630 miliónov dolárov do fondu na odškodnenie spotrebiteľov a ďalších 70 miliónov do fondu určeného pre štáty. K dohode sa podľa Reuters prihlásilo všetkých 50 amerických štátov aj federálny okrsok metropoly Washingtonu.

Google nepriznáva žiadnu chybu

Podľa regionálnych vlád na čele s tou v Utahu firma Google tlačila používateľov svojho operačného systému Android do systému spracovávania platieb, ktorý zdražoval transakcie vo vnútri jednotlivých aplikácií stiahnutých z databázy Play Store. Reštrikcie, ktoré spoločnosť zaviedla proti distribúcii aplikácií pre zariadenia využívajúce Android, žaloba označovala za nezákonné.

Google žiadne previnenie nepriznáva. Popri zriadení fondov pre zákazníkov a štáty však súhlasí aj s opatreniami, ktoré majú umožniť voľnejšiu súťaž na platforme Play Store. Podľa AP ide okrem iného o zmeny s cieľom uľahčiť používateľom Androidu na ďalších päť rokov sťahovanie a inštaláciu aplikácií z iných zdrojov.

práca, nákup, počítač Čítajte viac Slováci vo veľkom sťahujú čínsku aplikáciu. Temu je bezpečnostným rizikom, upozorňujú odborníci

Dohodu o urovnaní žaloby ohlásili americké štáty už v septembri, jej podmienky však až do pondelka zostávali v tajnosti kvôli súbežne prebiehajúcemu sporu Googlu s americkou videohernou spoločnosťou Epic Games. Tvorcovia populárnej hry Fortnite nakoniec spor okolo poplatkov za transakcie v aplikáciách vyhrali, keď porota pred týždňom rozhodla v jej prospech. Tento verdikt, proti ktorému sa Google odvolal, by podľa AP mohol vyústiť do ešte väčšej zmeny ako novozverejnené urovnanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google