Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Slováci vo veľkom sťahujú čínsku aplikáciu. Temu je bezpečnostným rizikom, upozorňujú odborníci

Slováci by si mali dať pozor na aplikáciu, ktorá ponúka veľmi nízke ceny.

17.12.2023 09:00
práca, nákup, počítač Foto:
debata (13)

Slováci by si mali dávať pozor na aplikáciu Temu, ktorá na našom území podniká masívnu kampaň. Ľudí láka na lacné nákupy, čo mnohým stačí na to, aby si aplikáciu stiahli a nakupovali. Čínska appka však podľa mnohých odborníkov nie je bezpečná, ľudia by sa jej mali vyhnúť. Predstavuje totiž bezpečnostné riziko, tak ako pri mnohých čínskych aplikáciách sa odborníci obávajú ohrozenia osobných údajov, ktoré appka zbiera.

Temu tiež nepodporuje dvojfaktorovú autentifikáciu (2FA), vďaka čomu je pre zlodejov oveľa jednoduchšie prelomiť účet a teoreticky mať tak prístup aj k platobnej karte. Ešte horšia je aplikácia Pinduoduo, ktorá má rovnakého majiteľa ako Temu. Tá mala v kóde možnosť špehovať iné aplikácie, čítať upozornenia a správy a dokonca meniť nastavenia. Obe aplikácie čelili kritike niektorých štátov, napríklad USA, ktorí neodporúčajú používateľom využívať služby aplikácie.

JEDEME NA TEAMBUILDING Čítajte viac Kočky z marketingu aj poriadne zákerný šéf. Česko-slovenský korporát sa vyberie na teambuilding a bude to zábava

Na agresívnu kampaň, ktorá v posledných týždňoch prebiha na Slovensku, upozornil aj online marketér a zakladateľ reklamnej agentúry Boosters Martin Bulák v jednej zo skupín na Facebooku. „Neviem ako to máte vy aktuálne, ale ja pri mnohých dopytoch mám všade Temu. Vo väčšine prípadov 100% zobrazenia, konkurencia úplne vytlačená. Vyzerá to na brutálny bidding veľkého hráča,“ píše Bulák.

„Kto nevie o koho ide, tak Temu je čínska firma so sídlom v USA, riadená z Írska. Ide o marketplace podobný Aliexpresu s nižšími cenami, ktorý posiela produkty priamo z Číny. Pred nákupom sa vyžaduje aby ste si stiahli ich appku, čo považujem za účelové, a možno aj za zámer expanzie, keďže cez appku majú následne komunisti cez malware automaticky prístup ku všetkým vašim údajom,“ vysvetľuje online marketér.

Zároveň poukázal na ďalšiu dôležitú vec, nad ktorou by sa mali Slováci zamyslieť predtým, ako budú nakupovať cez Temu. „Aby toho nebolo málo, tak americké úrady obvinili Temu z toho, že predáva produkty pochádzajúce z práce v Ujgurských koncentračných táborov,“ upozorňuje Bulák.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #temu