Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Nový Istropolis má za sebou dôležitý míľnik. Získal ďalšie potrebné povolenie

Výstavbu plánuje developer začať v priebehu roka 2024.

07.09.2023 06:00
Nový Istropolis Foto:
Nový Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave.
debata (1)

Projekt Nový Istropolis na Trnavskom mýte v bratislavskom Novom Meste, za ktorým stojí developerská spoločnosť Immocap, je o niečo bližšie k realizácii. Projekt má právoplatné posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

prokurátorka, Čítajte aj Jojka a jej nový seriál Prokurátorka: Temný, znepokojujúci, ale o to lepší pohľad do zákulisia spravodlivosti

„Môžeme sa tak ďalej posunúť v povoľovacom procese, aby sme na Trnavské mýto časom priniesli vitálnu zónu pre kultúru, bývanie aj prácu. V súčasnosti sme uprostred povoľovacích procesov,“ uviedol riaditeľ developmentu spoločnosti Jakub Gossányi.

Nový Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave. Foto: Immocap
Nový Istropolis Nový Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave.

S výstavbou prvého objektu plánuje developer začať v priebehu roka 2024. V súčasnosti zároveň okrem príprav projektu pokračuje v prácach na pozemku. Dokončenie projektu je plánované začiatkom roku 2027.

Nový Istropolis má nahradiť pôvodný Dom odborov Istropolis, ktorý bol asanovaný. „Prebieha finalizácia búrania základov pôvodného objektu. Materiál ako betón priebežne recyklujeme drtením,“ doplnil Gossányi.

Vizualizácia projektu Nový Istropolis na Trnavskom mýte:
Vizualizácia nového Istropolisu na Trnavskom mýte Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Nový Istropolis na Trnavskom mýte v Bratislave.

Budova Istropolisu vyrástla v 80. rokoch minulého storočia. Slúžila ako zjazdový palác pre špičky komunistického režimu. Po roku 1989 sa stala majetkom odborov. Novomestská samospráva sa ju pred rokmi pokúšala odkúpiť, no k dohode neprišlo. Odbory predali Istropolis v roku 2017 developerskej spoločnosti Immocap vo verejnej súťaži.

Nová multifunkčná štvrť

V Novom Istropolise počíta developer okrem kultúrno-spoločenského centra aj s dvoma obytnými budovami, tromi administratívnymi budovami či kongresovým hotelom. Z toho jedna stavba má mať výšku 116 metrov a vytvorí novú dominantu Bratislavy.

Sky Park Čítajte aj Bratislavský mrakodrap mení svoju podobu. Ikonická stavba bude vyzerať napokon inak
Nový Istropolis s presvetleným átriom so zeleňou. Foto: Immocap
Nový Istropolis Nový Istropolis s presvetleným átriom so zeleňou.

Okrem Domu odborov chce investor prestavať aj jeho okolie. Zanedbaný areál bratislavského Trnavského mýta sa po dokončení zmení na multifunkčnú štvrť, ktorej srdcom a dominantou bude kongresové centrum s kultúrno-spoločenskou sálou pre 5000 divákov. Tri nové námestia nahradia betónové plochy a neudržiavané parkovisko zeleňou a vodnou plochou.

„Verím, že na nový Istropolis budú môcť byť Bratislavčania hrdí. Spoločne s holandskými dizajnérmi pristupujeme k priestoru aj historickému odkazu citlivo a s rešpektom, priniesť chceme však aj moderné riešenia, ktoré projekt posunú z pohľadu energetickej efektívnosti. Som si istý, že Istropolis bude v tomto smere výkladnou skriňou modernej Bratislavy,” uzatvára riaditeľ developerskej spoločnosti Immocap Martin Šramko. Developer už v minulosti deklaroval, že Nový Istropolis sa naďalej pripravuje podľa verejne predstaveného pôvodného zámeru.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Istropolis #Immocap #developerský projekt