Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Kam mieria Slováci tento rok na letnú dovolenku? Do zahraničia alebo zostanú doma?

Najnovší prieskum dáva odpovede aj na to, ako dlho bude trvať.

26.06.2022 06:00
leto, dovolenka, letisko, rodina, cestovanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Aké sú tohtoročné dovolenkové plány Slovákov? Strávia leto doma alebo v zahraničí? A pôjdu vôbec na dovolenku? Najnovší prieskum dáva odpovede aj na to, ako dlho bude trvať a či ju strávia v hoteli, na chate alebo v kempe.

nuda, ilustračné foto Čítajte aj Ktorá reklama je najotravnejšia? V televízii, na YouTube alebo sociálnych sieťach?

Zahraničie alebo doma na Slovensku?

V porovnaní s minulým rokom sa tento rok situácia zásadne zmenila. Počet Slovákov, ktorí strávia dovolenku v zahraničí, sa vyrovnal s tými, ktorí budú dovolenkovať doma.

Na Slovensku strávi letnú dovolenku 43 % ľudí a do zahraničia sa chystá 44 %. Vlani pritom dovolenkovalo na Slovensku 52 % ľudí a do zahraničia odišlo len 25 % Slovákov.

Tých, ktorí ešte nevedia, či na nejakú dovolenku vôbec pôjdu, je 13 %. Rozhodnú sa podľa toho, aká bude u nich finančná situácia, aké budú ceny dovoleniek, počasie či situácia vo svete.

Do ktorých destinácií mieri najviac Slovákov?

Kde najčastejšie strávia Slováci letnú dovolenku? Podľa prieskumu sú jednoznačným víťazom dovolenky na Slovensku Vysoké Tatry. Ďalej sú obľúbené Liptov, Malá a Veľká Fatra a Orava.

Zo zahraničných destinácií tento rok Slováci preferujú Chorvátsko, Česko, Grécko, Taliansko, Turecko a Maďarsko.

Do hotela alebo na chatu?

Preferované formy ubytovania na letnej dovolenke závisia od toho, kde ju ľudia strávia. Ak sa ju chystajú prežiť na Slovensku, najčastejšie preferujú ubytovanie v penzióne (34 %), na prenajatej chate (32 %) alebo v hoteli (32 %). Vlastnú chatu alebo apartmán využije 14 % dovolenkujúcich a ubytovanie v kempe 12 %.

Pri zahraničnej letnej dovolenke je jasným víťazom hotelové ubytovanie, ktoré preferuje 50 % Slovákov. Do prenajatého apartmánu zamieri 35 % dovolenkárov a do penziónu 20 %. Vlastný apartmán v zahraničí si zvolí 10 % Slovákov a v kempe bude dovolenkovať 5 % ľudí.

Aká dlhá bude dovolenka?

Či už v zahraničí alebo doma, najčastejšie budú Slováci dovolenkovať jeden týždeň (52 %).

Dlhšiu dvojtýždennú dovolenku plánujú ľudia častejšie pri cestách do zahraničia. Tento rok bude dovolenkárov, ktorí si užijú dva týždne oddychu, 14 %.

Predĺžené víkendy sú pre zmenu doménou dovolenkujúcich, ktorí sa chystajú zostať doma na Slovensku. Obľúbené sú u 28 % ľudí.

Žiadnu letnú dovolenku tento rok neplánuje 15 percent ľudí. Vlani nebolo vôbec na letnej dovolenke až 31 % ľudí, teda každý tretí Slovák.

Prieskum realizovala agentúra Data Servis – informace v júni 2022 formou online ankety na vzorke 500 respondentov. Reprezentatívny sociodemokratický a regionálny výber zahŕňal populáciu SR vo veku od 18 do 65 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #letná dovolenka