Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Autorka románu Príbeh služobníčky skúsila svoje dielo spáliť plameňometom

Nehorľavým výtlačkom svojho románu chcela upozorniť na cenzúru.

03.06.2022 07:00
Príbeh služobníčky Foto:
Aukcia románu Príbeh služobníčky
debata

V aukcii v USA sa draží unikátny výtlačok dystopického románu Príbeh služobníčky od kanadskej spisovateľky Margaret Atwood, ktorý je celý vytlačený na nehorľavom materiáli.

Vydavateľstvo Penguin Random House tak chce prispieť do kampane proti cenzúre upozorňujúcej na to, že knihy sú stále súčasťou kultúrnych vojen a že zakazovanie, vyraďovanie a pálenie nepohodlných titulov pokračuje aj v 21. storočí.

príbeh služobníčky, Čítajte viac Ľadová sprcha pre fanúšikov! Nová séria Príbehu služobníčky tento rok nebude

„V Spojených štátoch aj po celom svete sa knihy stále spochybňujú, zakazujú a dokonca aj pália. Preto sme vytvorili zvláštnu edíciu knihy, ktorá zákazom a napádaniu čelí už desiatky rokov,“ uviedlo vydavateľstvo.

Kniha sa teraz ponúka v dražbe a aukčná sieň Sotheby's pred­pokladá, že cena by sa mohla vyšplhať až na 100-tisíc dolárov (93 528 eur). Výťažok je určený pre zväz spisovateľov PEN America.

Aukcia románu Príbeh služobníčky
Príbeh služobníčky Aukcia románu Príbeh služobníčky

Kniha, ktorú Margaret Atwood vydala prvýkrát v roku 1985, je vytlačená na hliníkových fóliách, ktoré odolajú teplotám až 660 stupňov Celzia a aj ďalšie komponenty sú žiaruvzdorné. Dokončenie 384 stránkovej knihy trvalo viac než dva mesiace, z toho len vytlačenie rukopisu zabralo niekoľko dní. Zväzok je napríklad zošitý niklovými drôtmi, obálka je z nerezovej ocele a tiež farby použité na tlač vydržia teploty do 1200 stupňov.

Román Príbeh služobníčky vykresľuje pochmúrnu víziu blízkej budúcnosti USA, ktoré ako demokratický štát zanikli a na ich území vznikla republika Gileád, kde vládne nemilosrdný totalitný režim. Po sérii ekologických katastrof sa nerodia deti a len pár žien zostalo plodných. Stali sa z nich služobníčky, ktoré zabezpečujú reprodukciu v rodine svojho pána.

Kniha sa stala podkladom pre oceňovaný seriál a v roku 2019 napísala Margaret Atwood jej pokračovanie s názvom Svedectvo, ktoré v tom istom roku získalo Bookerovu cenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #seriály #Príbeh služobníčky