Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Tvorcovia môžu na Facebooku zarábať novým spôsobom. Prostredníctvom hudby vo videu

Najväčšia sociálna sieť predstavila zdieľanie príjmov z hudby.

07.08.2022 06:00
Facebook Music Revenue Sharing (Zdieľanie... Foto:
Nová funkcia na Facebooku prináša tvorcom aj držiteľom hudobných práv nový spôsob, ako zarobiť peniaze z videí.
debata
Simona Salátová Čítajte aj Simona Salátová: Na Instagram som prišla s predstavou, že budem zverejňovať zábavné historky z manželstva

Obsah je kráľom sociálnych sietí a všetky platformy sa pretekajú v tom, aby im neprestali prúdiť dodávky nového obsahu. Každú chvíľu oznamujú nejakú novinku alebo projekt pre tvorcov obsahu, do ktorého sa môžu prihlásiť.

Kým pred rokmi mohli autori zarábať peniaze len prostredníctvom affiliate marketingu a sponzoringu značiek na sociálnych sieťach, dnes sa na platformy nabaľujú ďalšie a ďalšie príležitosti na vytváranie príjmov pre tvorcov obsahu.

druhá šanca, sestričky, nemocnica, Čítajte aj Pátranie po najlepšom slovenskom seriáli pokračuje! Tieto nemajú šancu vyhrať...

Poslednou novinkou, ktorú oznámila spoločnosť Meta na svojom blogu, je nová funkcia Facebooku, ktorá umožňuje tvorcom používať licencovanú hudbu od populárnych interpretov vo svojich videách a dostávať podiel z reklamných príjmov.

Funkcia Music Revenue Sharing (Zdieľanie príjmov z hudby) je podľa Marka Zuckerberga prvou svojho druhu v hudobnom priemysle, ktorá ponúka tvorcom v takom rozsahu tento typ príjmového modelu. Tvorcovia pomocou nej môžu ľahšie speňažiť svoje videá s licencovanou hudbu od populárnych a začínajúcich umelcov, ako sú Post Malone, Tove Lo, Grupo La Cambia, Leah Kate, Bicep a ďalších.

Instagram Čítajte aj Instagram čelí kritike, že sa chce podobať na TikTok. Podporovať budeme aj fotky, reaguje šéf platformy

Ako to funguje

Zdieľanie príjmov z hudby je pre tvorcov aj držiteľov hudobných práv nový spôsob, ako zarobiť peniaze z videí na Facebooku. Autori teraz môžu zarábať peniaze prostredníctvom určitých videí, ktoré používajú licencované skladby. Aby mali prístup k zdieľaniu príjmov z hudby, musia mať oprávnenie na zobrazovanie in-stream reklám vo svojom obsahu a odsúhlasiť pravidlá a podmienky novej služby.

Facebook sa však tentokrát zameriava namiesto krátkeho videa na dlhý obsah. Aby sa tvorcovia kvalifikovali do programu zdieľania príjmov z hudby na Facebooku, musia uverejňovať videá s dĺžkou aspoň 60 sekúnd. Videá musia obsahovať aj vizuálny prvok, samotná licencovaná hudba nemôže byť ich primárnym účelom. Povolené sú iba videá nahrané na stránku Facebook.

Tvorcovia videí získajú 20 % podiel na výnosoch z videí obsahujúcich skladby z licencovanej hudobnej knižnice Facebooku, pričom samostatný podiel získajú držitelia hudobných práv a spoločnosť Meta. Platforma plánuje v budúcnosti pridať aj ďalšie možnosti do svojej licencovanej hudobnej knižnice.

zväčšiť Facebook plánuje v budúcnosti pridať aj ďalšie... Foto: Meta
Facebook Music Revenue Sharing (Zdieľanie príjmov z hudby) Facebook plánuje v budúcnosti pridať aj ďalšie možnosti do svojej licencovanej hudobnej knižnice.

Nová funkcia sa postupne sprístupňuje tvorcom videí na celom svete. Vhodné videá budú spočiatku speňažované prostredníctvom nepreskočiteľných in-stream reklám zobrazovaných v USA a v najbližších mesiacoch sa rozšíri do zvyšku sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete