Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Markíza sa zatriasla v základoch: Tesne pred Vianocami končí šéf spravodajstva, v televízii pracoval 27 rokov

V televízii Markíza nastávajú pred koncom roka nečakané zmeny.

20.12.2023 11:08 , aktualizované: 11:27
Markíza, Záhorská Bystrica Foto:
Sídlo televízie Markíza v Záhorskej Bystrici.

V televízii Markíza nastali v stredu, 20. decembra 2023, nečakané zmeny. Dlhoročný šéf spravodajstva a publicistiky Henrich Krejča sa rozhodol pre odchod z televízie. „Henrich venoval Markíze na súčasnej pozícii viac ako desať rokov a po uvážlivej diskusii sme sa s Henrichom zhodli, že je ten správny čas posunúť sa ďalej. Henrichovi úprimne ďakujeme a prajeme mu všetko najlepšie v jeho ďalšom pôsobení. S cieľom zabezpečiť plynulý prechod a kontinuitu sme sa dohodli, že u nás zotrvá do konca roka,” dodal k pôsobeniu Krejču generálny riaditeľ TV Markíza Peter Gažík.

markíza, tv markíza, logo, Čítajte viac Markíza zásadne prekopáva vedenie televízie: Od nového roka prichádza s organizačnými zmenami

„Dnešné rozhodnutie prichádza po mesiacoch diskusií s Petrom, ktorý mi preukázal veľkú flexibilitu a otvorenosť. V Markíze som prežil krásnych takmer 27 rokov života, je to skvelá televízia a želám jej všetko dobré a veľa úspechov,“ uviedol Henrich Krejča.

Na poste ho nahradí Michal Kratochvíl, šéfredaktor spravodajstva TV Nova. „Michalove skúsenosti v televízii a online médiách budú prínosom pri riadení a vedení nášho tímu. Vďaka jeho dlhoročnému pôsobeniu ako šéfredaktora v TV Nova disponuje predpokladmi, ktoré ho predurčujú v tejto novej role uspieť,” dodáva Peter Gažík k Michalovmu vymenovaniu.

Kto je Michal Kratochvíl?

Český novinár, ktorý v televízii Nova pôsobil na rôznych pozíciách od roku 2007, vypracoval sa až na pozíciu šéfredaktora spravodajstva. Zaoberal sa predovšetkým aktuálnymi udalosťami z domova a zahraničia, pracoval na českom volebnom spravodajstve, amerických prezidentských voľbách a na troch olympijských hrách v Soči, Rio de Janeiro a Pchjongčchangu. Afganistan navštívil až päťkrát, keď novinársky pokrýval vojnu v tejto ázijskej krajine. Režíroval dva dokumenty: Česko-19 o koronavíruse a Cesta ke Svobodě o 30. výročí 17. novembra 1989.

Novým šéfom spravodajstva Markízy sa stáva... Foto: TV Markíza
Michal Kratochvíl, Novým šéfom spravodajstva Markízy sa stáva český novinár Michal Kratochvíl.
personálne zmeny 2023 Čítajte viac Najväčšie prestupy roka: Nový šéf Markízy, zmeny v manažmente RTVS aj noví riaditelia obchodných reťazcov

Henrich Krejča bol riaditeľom Centra spravodajstva a publicistiky od roku 2012. Riadil oddelenia, ktoré vyrábajú a vysielajú všetky spravodajské, publicistické a športové relácie TV Markíza. Bol zodpovedný za celkovú stratégiu a dramaturgiu formátov v oblasti spravodajského a publicistického televízneho žánru a za objektivitu, relevantnosť a nestrannosť medializovaných informácií. Zároveň bol členom správnej rady Nadácie Markíza.

V televízii Markíza pôsobil takmer od začiatku jej vysielania. Od roku 1996 pracoval ako redaktor domáceho a neskôr zahraničného spravodajstva v Prahe. Od roku 2006 bol šéfredaktorom spravodajstva a od roku 2007 šéfom publicistiky. Zároveň pripravoval a moderoval reláciu Paľba. Po zrušení relácie dal v auguste 2010 výpoveď, založil si cestovnú kanceláriu a istý čas mal v ta3 reláciu o cestovaní s názvom Check-In.

Henrich Krejča Foto: TV Markíza
Henrich Krejča Henrich Krejča

Do Markízy sa opäť vrátil v októbri 2012 ako šéf spravodajstva. Vo funkcii nahradil Lukáša Dika, ktorý spoločne s vtedajším riaditeľom Centra spravodajstva a publicistiky Tiborom Búzom prešiel do RTVS do manažmentu generálneho riaditeľa Václava Miku.

Krejča sa venuje aj dokumentárnej tvorbe a cestovaniu. Z jeho potuliek po svete vznikol osemdielny dokumentárny cyklus Slnko a tiene Afriky, za ktorý získal 2. miesto na festivale Camera Slovakia. Za dokument Nežná 1989 – 20 rokov manželstva so slobodou získal prémiu Literárneho fondu. V 2014 mu bola opäť udelená rovnaká cena za aktualizovanú verziu k 25.výročiu nežnej revolúcie. V roku 2019 spracoval ďalší dokumentárny film Ján a Martina. Vražda, ktorá zmenila Slovensko'', za ktorý získal od Literárneho fondu Mimoriadnu cenu a nomináciu na Novinársku cenu.

Silvia Majeská Čítajte rozhovor Programová riaditeľka Markízy: Vieme, že náš 'úspech' trvá len 24 hodín, kým neprídu ďalšie čísla sledovanosti

Kauzy, ktoré spravodajstvom Markízy hýbali v posledných mesiacoch

Hlasovanie v relácii Na telo

Začiatkom roka čelila nedeľná politická diskusia Na telo masívnemu útoku, keď zaznamenala v hlasovaní štvornásobne vyšší počet hlasov než obvykle. Televízia v rámci už predtým zavedených bezpečnostných opatrení identifikovala a vyradila desaťtisíce neplatných hlasov. V snahe vyhnúť sa podozreniam z manipulácie sa rozhodla dočasne pozastaviť hlasovanie v relácii a doposiaľ ho neobnovila. Na telo sleduje pravidelne okolo pol milióna divákov, do hlasovania sa zapájali približne dve percentá z nich.

politické diskusie Čítajte aj Predbehol Pellegriniho, Danka aj Fica. Opozičný politik bol najpozývanejším hosťom televíznych politických diskusií

Bojkot Smeru v predvolebných diskusiách

Počas leta pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa konali 30. septembra, spustili televízie série predvolebných diskusií s hosťami z celého politického spektra v zostavách podľa dramaturgie konkrétnej televízie. Markíza čelila obvineniam z manipulácie zo strany Smer-SD, ktorá zašla tak ďaleko, že sa ich politici tejto strany odmietli zúčastňovať.

Televízia sa voči obvineniam ostro ohradila s tým, že v rámci predvolebných diskusií dáva spravodlivý priestor všetkým kandidujúcim stranám a moderátor Na telo ich vedie prísne nestranne podľa striktne nastavených redakčných pravidiel. Strana Smer svoje rozhodnutie nezmenila, čím nabúrala televízii dramaturgiu dvoch veľkých finálových predvolebných diskusií. Markíza ich napokon spojila do jednej, kde sa stretli lídri najsilnejších politických strán podľa posledných predvolebných prieskumov. Strana Smer-SD účasť odmietla a televízia zostala jej nepriateľom číslo jeden aj po voľbách.

novinár, tlačová konferenciaa Čítajte aj Turbulencie v RTVS, vyhrážky novinárom či zmena na čele Markízy. Aj to boli udalosti, ktoré v médiách rezonovali v roku 2023

„Dezoláti“ v uliciach

V septembri sa v Bratislave pred Prezidentským palácom konal protivládny protest, ktorý organizovali vtedajšie opozičné strany na čele so Smerom-SD. Vystúpili na ňom viacerí politici, okrem Roberta Fica aj Andrej Danko, Tomáš Taraba či Milan Uhrík, ale aj Marek Ťapák alebo Eduard Chmelár. Protestujúci požadovali demisiu vlády či riešenia energetickej krízy, volali tiež po zmene ústavy umožňujúcej skrátenie volebného obdobia.

Televízia Markíza o proteste informovala v Televíznych novinách v príspevku s titulkom „Dezoláti v uliciach“. Za chybný titulok, ktorý sa do vysielania dostal neúmyselne a omylom, sa televízia na konci relácie divákom ospravedlnila, no kauza si už žila vlastným životom a sociálne siete zaplavili búrlivé reakcie o nevhodnosti „popisku“.

Prešľapom sa zaoberala aj Rada pre mediálne služby a televízii udelila sankciu vo forme upozornenie na porušenie zákona. Regulátor v rozhodnutí zdôraznil, že z hľadiska informačnej kvality nepovažujú príspevok za problematický, ale k porušeniu zákona došlo pri formulácii titulku, ktorý znevažujúco označil protestujúcich, čím došlo k porušeniu zákazu znevažovať ľudí na základe politického či iného zmýšľania.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #personálne zmeny #TV Markíza #Henrich Krejča