Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

TikTok sa chystá zakročiť proti hoaxom: Už čoskoro vzniknú ich „volebné centrá“

Vo všetkých jazykoch používaných v Európskej únii bude informovať používateľov, ako lepšie rozoznať fakty od úmyselne šírených dezinformácií.

23.02.2024 09:28
TikTok Foto: ,
Ilustračná snímka
debata

Čínska aplikácia pre zdieľanie krátkych videí TikTok sa chystá pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu efektívnejšie postupovať proti šíreniu dezinformácií a propagandy. Vo všetkých jazykoch používaných v Európskej únii bude informovať používateľov, ako lepšie rozoznať fakty od úmyselne šírených dezinformácií. Platforma TikTok to pred niekoľkými dňami podľa agentúr Reuters a AP oznámila na svojom webe.

Európska komisia sa v posledných rokoch najmä v reakcii na aktivity spájané s Ruskom snaží prinútiť prevádzkovateľov sociálnych sietí, aby venovali väčšie úsilie boju proti dezinformáciám, ktoré sa prostredníctvom nich, často takmer bez kontroly, šíria. Šéf TikToku Šou C' Čche sa v novembri stretol s činiteľmi komisie, aby ich informoval o snahách svojej siete na tomto poli.

Korčok Čítajte viac 500 eur za hlas pre Korčoka? Prezidentská kampaň vrcholí, objavili sa nové dezinformácie

Teraz TikTok oznámil, že plánuje v marci pre všetky členské krajiny EÚ v rámci aplikácie otvoriť „volebné centrá“, ktorých cieľom bude, aby „ľudia ľahko rozlišovali medzi faktami a fikciou“.

Videá týkajúce sa európskych volieb budú označené a odkazy z nich povedú do spomínaných centier, kde podľa vyjadrenia firmy TikTok ľuďom v spolupráci s úradmi a neziskovými organizáciami poskytne dôveryhodné informácie o voľbách.

Firma podľa AP zamestnáva v rámci EÚ 6000 ľudí, ktorí dohliadajú na obsah príspevkov v jednotlivých jazykoch. V Európe má aplikácia okolo 134 miliónov užívateľov. Jej predvolebné opatrenia sa majú týkať aj manipulatívnych videí vytvorených umelou inteligenciou či skrytých manipulácií cielených na ovplyvnenie voličských názorov.

debata chyba
Viac na túto tému: #TikTok