Hľadať
Notifikácie 📣

Chceš dostávať čerstvé novinky?

Sledujte nás
Nastavenia súkromia

Takto chránime tvoje údaje - GDPR

domov O seriáloch Televízia

Marvelovku Shang-Chi do čínskych kín nepustili. Herecká hviezda je vraj proti Číne

Nacionalisti majú na herca čínskeho pôvodu Simu Liu ťažké srdce. Prekáža im hneď niekoľko vecí.

01.10.2021 10:25
Britain Shang-Chi and the Legend of the Ten... Foto: ,
Simu Liu, hlavný predstaviteľ marvelovky Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch.
debata

Najnovšia marvelovka Shang-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch sa stále nedostala na čínsky trh. Hoci na domácej pôde, v USA a Kanade sa stala najúspešnejším filmom pandémie, obyvatelia najväčšieho filmového trhu na svete novinku ešte nevideli A to aj napriek tomu, že v ňom účinkuje po prvý raz práve ázijský superhrdina a film bol vytvorený tak, aby vzdal poctu čínskej kultúre.

Spoločnosť Disney, ktorá vlastní Marvel, rátala s tým, že sa zavďačí východoázijskému divákovi a zisky sa znásobia. Zatiaľ ale nezískala povolenia od čínskych regulátorov na zaradenie filmu do kinodistribúcie. Dôvody nie sú celkom jasné, môžu byť za tým nedobré vzťahy medzi Čínou a USA.

shang-chi, Čítajte viac Recenzia: Začiatok novej éry hrdinov? Veruže nie! Tento film zabíja totálnou predvídateľnosťou

Mnohí fanúšikovia Marvelu sa o filme vyjadrujú na sociálnych sieťach veľmi pochvalne a vnímajú film ako poctu čínskej kultúre. V Číne však silnie hlas nacionalistov, pre ktorých je tŕňom v oku herecká hviezda Simu Liu. Narodil sa síce v Číne, ale má kanadské občianstvo. Americký blckbuster Shang-Chi prišiel v čase, keď sú hviezdy čínskeho pôvodu pod ostrou paľbou, pretože majú zahraničné pasy a krajina nemôže profitovať z ich úspechu.

Hoci Simu Liu sa narodil v čínskom Harbine a hovorí takmer bez prízvuku po mandarínsky, je oficiálne obyvateľom Kanady. Čínski nacionalisti ho berú ako zradcu. Podobným obvineniam čelila tento rok ďalšia čínska rodáčka, oscarová režisérka Chloé Zhao.

Kritici hercovi Simu Liu nemôžu odpustiť ani video pre magazín GQ, v ktorom hovorí o svojich najobľúbenejších ázijských pochúťkach. Spomína a ukazuje aj škatuľkový citrónový nápoj od firmy Vitasoy. Práve toto považujú za dôkaz jeho ofenzívnej politiky.

No Time to Die Daniel Craig Čítajte aj Recenzia nového Jamesa Bonda: Daniel Craig sa lúči. Srdcervúco a navždy

Prečo? Herec pravdepodobne netuší, že pred pár mesiacmi milióny rozhorčených spotrebiteľov z pevniny vyzvali k bojkotu tejto firmy, pretože ju považujú za protičínsku. Na pozadí prodemokratických protestov firma vyjadrila sústrasť rodine hongkongského zamestnanca, ktorý bodol policajného dôstojníka a potom spáchal samovraždu.

Ešte problematickejší je pre nacionalistov rozhovor Simu Liu, v ktorom hovorí o imigrantskom pozadí svojej rodiny vo videu vytvorenom pri príležitosti osláv 150. výročia Kanady. Toto video pred časom rotovalo po čínskych sociálnych médiách.

Upútavka na marvelovku s prvým ázijským superhrdinom.

“Keď som bol malý, moji rodičia mi rozprávali, aké to bolo vyrastať v komunistickej Číne, kde ľudia umierali od hladu,” povedal v rozhovore. Kanadu vraj považovali za krajinu snov, kam prišli, aby mohli byť slobodní a dať svojim deťom podmienky pre lepší život.

Práve pre tento rozhovor by vraj mohol dostať v krajine stopku. Poprední čínski predstavitelia a štátne médiá pritom v máji tohto roku písali o obdobiach hladu a velebili čínskeho vedca, ktorému sa podarilo vyvinúť ryžu s vysokou odolnosťou proti škodcom a chorobám a vďaka nej krajina pomohla prekonať roky hladomoru.

Liu oslovil svojich fanúšikov prostredníctvom sociálnych sietí a napísal v angličtine aj čínštine: „Vďaka všetkým fanúšikom Marvelu v Číne!“. Kritizoval polarizujúce mediálne príbehy, ktoré zabraňujú láskavosti a empatii.

Na záver uviedol: „Či už budete na sociálnych sieťach hľadať pozitivitu alebo toxicitu, nájdete to.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marvel #Shang-Chi #Simu Liu